8,1 milioane de tone de CEREALE ucrainene, expediate anul acesta prin portul din Constanța. Ritmul de transport a încetinit semnificativ

8,1 milioane de tone de CEREALE ucrainene, expediate anul acesta prin portul din Constanța. Ritmul de transport a încetinit semnificativ
Publicat: 16/08/2023, 17:24
Actualizat: 16/08/2023, 17:30

Administrația Porturilor Maritime din Constanţa a transmis că, în perioada ianuarie-iulie 2023, Ucraina a expediat 8,1 milioane de tone de cereale prin portul românesc de la Marea Neagră. Potrivit autorității portuare, ritmul de transport a încetinit semnificativ după ce Rusia a atacat infrastructura porturilor ucrainene.

Potrivit datelor transmise de Administrația Porturilor Maritime din Constanţa, 8,1 milioane de tone de cereale ucrainene au părăsit portul românesc, în primele şapte luni ale acestui an, față de 7,5 milioane de tone, la data de 31 iunie 2023.

Constanţa era principala rută alternativă de livrare a cerealelor ucrainene atunci când Rusia a anunţat, la jumătatea lunii iulie, că se retrage din acordul care permitea Ucrainei să exporte cereale din porturile sale la Marea Neagră.

Începând de atunci, Rusia a atacat în mod repetat porturile ucrainene. Prin portul Constanţa au trecut aproximativ o treime din exporturile de cereale ale Ucrainei, de la începutul invaziei ruseşti şi până în prezent.

În mod tradiţional, din Constanţa se exporta recolta de cereale a României, dar şi a statelor vecine, inclusiv Ungaria şi Serbia. Potrivit Reuters, 18,9 milioane de tone de cereale au fost expediate prin Constanţa, în primele şapte luni din acest an.

Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, prin portul Constanţa au fost exportate un nivel de vârf de 25 de milioane de tone de cereale pe an. Cu toate acestea, unii operatori sunt de părere că recordul va fi depăşit, în contextul în care s-au făcut investiții masive în majorarea capacităţilor.

Săptămâna trecută, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că România are în intenție să dubleze volumul de transport lunar pentru cerealele ucrainene, de la două milioane de tone, în prezent, la patru milioane de tone.

Sorin Grindeanu și reprezentanţi ai Comisiei Europene şi a Departamentului de stat al SUA au transmis, în cadrul întâlnirii pe care au avut-o, că diverse proiecte de conectare a reţelelor de infrastructură, finanţate prin fonduri europene, sunt în derulare în România, Ucraina şi Republica Moldova.

Sursa foto: Profimedia


CITEȘTE ȘI:

România, SUA și Ucraina vor să crească fluxul de transport al cerealelor ucrainene la 4 mil. tone. Sorin Grindeanu: Trebuie accelerate transporturile

Întâlnire „CRUCIALĂ” pentru stabilirea rutelor de transport al cerealelor ucrainene. Participă reprezentanți ai SUA, UE, Moldovei şi României

MESAJUL lui Sorin Grindeanu după atacurile Rusiei la porturile ucrainene: „Ne-am angajat să mărim numărul de piloţi pe Canalul Sulina”

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto