România, SUA și Ucraina vor să crească fluxul de transport al cerealelor ucrainene la 4 mil. tone. Sorin Grindeanu: Trebuie accelerate transporturile

România, SUA și Ucraina vor să crească fluxul de transport al cerealelor ucrainene la 4 mil. tone. Sorin Grindeanu: Trebuie accelerate transporturile
Publicat: 11/08/2023, 17:07

Oficiali din Statele Unite, România, Ucraina și Moldova s-au întâlnit, vineri, la Galați, pentru a discuta la efectele retragerii Rusiei din adordul privind coridoarele pentru cereale.  La întâlnire au participat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, Jim O’Brien, coordonatorul pentru sancțiuni al Departamentului de Stat al SUA, Oleksandr Kubrakov, vicepremierul Ucrainei, ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vladimir Bolea.

Decizia unilaterală a Rusiei de a se retrage din acordul semnat la Istanbul, în iulie 2022, a perturbat piețele și a privat milioane de oameni de aprovizionarea cu cereale, conform estimărilor Programului Alimentar Mondial.
Mai mult decât atât, după anunț, în perioada imediat următoare, prețul grânelor a crescut cu 8 procente.
Iar, la nivelul Ucrainei s-au intensificat atacurile asupra infrastructurilor din porturile de la Marea Neagră și a depozitelor cu cereale. 200 mii tone de cereale au fost distruse, în urma atacurilor, conform estimărilor Programului Alimentar Mondial, a spus viceprim-ministrul pentru Reconstrucția Ucrainei, Oleksandr Kubrakov.
În ultimele zile, infrastructura din peste 50 de porturi din Ucraina și cinci vase civile au fost distruse în urma atacurilor ruse, a declarat Oleksandr Kubrakov, la finalul întâlnirii.
În cadrul întâlnirii de la Galați, toți oficialii au ajuns la concluzia că de acord că trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainene, pe canalul Sulina, conform anunțului ministrului Sorin Grindeanu.

Canalul Sulina este singura cale navigabilă viabilă pentru aceste transporturi și de accea este important să optimizăm constant capacitatea acestei rute, a spus Grindeanu.

Tot ministrul Sorin Grindeanu a declarat că se intenționeaza ca volumul de transport să ajungă la 4 milioane tone lunar, față de 2 milioane, în prezent.

Partea americană și-a reafirmat angajamentul de a acorda asistență financiară vecinilor Ucrainei, printre care și României, pentru a achiziționa pilotine și pentru a facilita transbordarea și tranzitul transfrontalier, precizează ministrul Transporturilor.
Măsurile vor include sprijinul SUA pentru extinderea rutelor alternative de export, modernizarea punctelor de trecere a frontierei ucrainene, modernizarea infrastructurii critice pentru transportul feroviar și rutier, dar și sprijinirea dezvoltării capacităților de export a sectorului privat de-a lungul Dunării, a scris Grindeanu pe Facebook.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin vocea directorului general, Cristian Pistol, transmite că va asigura în continuare rutele necesare transporturilor rutiere ucrainene de cereale.
Printre eforturile întreprinse până acum de CNAIR se numără atât menținerea în parametri funcționali a rețelei de drumuri naționale care fac legătura între frontierele Ucrainei și ale Republicii Moldova cu Portul Constanța dar și deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei la Bumbăta, județul Vaslui (frontiera cu Republica Moldova), a precizat Cristian Pistol.
În eforturile de extindere a capacității operaționale a portului Constanța, CNAIR va construi o parcare pentru autovehicule grele în exteriorul portului.
Prin această investiție se va reduce numărul camioanelor care staționează pe una din benzile autostrăzii A4 (Centura Constanța), în perioadele de vârf ale exporturilor de cereale, a transmis directorul general CNAIR, pe facebook.


Sursa: captură foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji