A folosit sau nu Rusia cu adevărat rachete hipersonice în Ucraina? Precizările unui oficial SUA

Publicat: 21 03. 2022, 22:16
Foto - Profimedia Images

Statele Unite nu poate nici confirma, în mod independent, nici infirma ceea ce Rusia a susținut în weekend, că a folosit rachete hipersonice spre o țintă din Ucraina, dar folositea unei asemenea arme nu are sens din punct de vedere militar și nu poate fi folosită pentru a transmite un mesaj, a declarat, luni, pentru Reuters, un oficial american de rang înalt din domeniul apărării.

Rusia a susţinut că a folosit o rachetă hipersonică Kinzhal (Dagger) pentru a distruge un mare depozit de arme din regiunea vestică a Ucrainei Ivano – Frankivsk, sâmbătă, potrivit Reuters.

„Este un pic problematic, ca să fiu sincer, pentru că nu esre exact clar de ce – dacă e adevărat – de ce ai avea nevoie de o rachetă hipersonică să fie trasă de la o distanță nu atât de mare pentru a lovi o clădire”, a spus oficalul SUA, sub protecția anonimatului, El a speculat că poate Rusia încearcă să trimită un mesaj Occidentului sau Ucrainei, pentru a-și crește avantajul competitiv în negocieri. Sau poate Rusia a recurs la aceste arme performante din cauza a ceea ce SUA apreciză ca fiind o rezervă redusă de muniție ghidată de mare precizie.

O rachetă „Kinzhal” are o autonomie revendicată de peste 2.000 kilometri

Potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, a fost prima oară când a fost utilizat sistemul Kinzhal de la începutul invaziei în Ucraina, în 24 februarie.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a susţinut în decembrie anul trecut că ţara sa este lider mondial în domeniul rachetelor hipersonice – arme a căror viteză, manevrabilitate şi altitudine fac dificilă urmărirea şi interceptarea lor.

Dar asaltul Rusiei asupra Ucrainei, acum intrat în a patra săptămână, a încetinit pe majoritatea fronturilor. Moscova a eșuat în capturarea măcar a unui oraș mare din Ucraina, ca să nu mai vorbim de caitala Kiev sau în schimbarea rapidă a guvernului președintelui Volodimir Zelenski.

O rachetă „Kinzhal” („Pumnal”, în limba rusă – n.r.) are o autonomie revendicată de peste 2.000 km, viteza Mach 10 și capacitatea de a efectua manevre evazive în fiecare etapă a zborului său. Poate transporta atât focoase convenționale, cât și nucleare, fiind lansată de bombardiere Tu-22M3 sau interceptoare MiG-31K