Prima pagină » Actualitate » A fost inventat FRIGIDERUL care funcționează fără curent electric. Inovația, premiată cu 12.500 de dolari

A fost inventat FRIGIDERUL care funcționează fără curent electric. Inovația, premiată cu 12.500 de dolari

A fost inventat FRIGIDERUL care funcționează fără curent electric. Inovația, premiată cu 12.500 de dolari
Sursa foto: Profimedia images

Trei adolescenți din India au creat un frigider portabil care nu are nevoie de priză pentru a răci. Funcționează cu ajutorul unei soluții saline și poate păstra vaccinurile la temperaturi optime timp de 12 ore.

O invenție revoluționară vine din Indore, India, unde trei tineri liceeni au reușit să creeze un frigider care nu are nevoie de electricitate, gândit special pentru a transporta vaccinuri și materiale medicale în zonele izolate.

Dispozitivul, premiat recent la competiția internațională Earth Prize 2025, folosește o reacție chimică între apă și sarepentru a genera răcire, eliminând astfel nevoia de gheață, congelatoare sau surse de curent electric.

Frigiderul care răcește cu sare. Cum funcționează

Inventatorii – Dhruv Chaudhary, Mithran Ladhania și Mridul Jain – au pornit de la o problemă reală observată în familiile lor, unde părinții, medici fiind, se confruntau cu dificultăți în distribuția vaccinurilor anti-COVID în zonele rurale fără acces la electricitate.

După luni de cercetare, adolescenții au descoperit că clorura de amoniu și hidroxidul de bariu octahidrat pot menține temperaturi între 2°C și sub 0°C, în funcție de concentrație.

Mini-frigiderul lor este realizat dintr-un recipient izolat din plastic, cu pereți căptușiți cu cupru, iar între pereți se adaugă soluția salină care, dizolvându-se, absoarbe căldura din interior.

Potrivit medicului Pritesh Vyas, care a testat dispozitivul în cadrul spitalului V One din Indore, frigiderul menține temperatura necesară pentru vaccinuri timp de 10–12 ore, potrivit b1TV.

Spre deosebire de cutiile frigorifice clasice, care necesită gheață și congelator, frigiderul indian poate fi refolosit: soluția salină se poate evapora prin fierbere, iar sarea rezultată poate fi din nou dizolvată pentru a produce răcirea.

Pentru această inovație, echipa a câștigat 12.500 de dolari, bani pe care intenționează să-i investească în producerea a 200 de unități pentru testare în 120 de spitale.

De asemenea, planifică obținerea certificării PQS (Performanță, Calitate, Siguranță) de la Organizația Mondială a Sănătății, pentru a propune produsul alianței internaționale Gavi.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și