Contrar așteptărilor, frigiderul nu este cel mai mare consumator de energie din locuință. Un alt aparat electrocasnic, prezent în multe locuințe este un adevărat vampir energetic – responsabil de costurile extrem de mari din factura la energie.
Mulți cred că frigiderul, care funcționează non-stop, este cel mai mare responsabil pentru factura la energie. Însă, potrivit organizației National Energy Action din Regatul Unit, adevăratul „vampir energetic” din casă este dușul electric – un aparat care, deși este folosit pe perioade scurte, necesită o putere uriașă pentru a încălzi instantaneu apa rece.
Un studiu realizat în Marea Britanie arată că dușul electric depășește cu mult orice alt aparat casnic, cu un consum care poate atinge costuri de până la 65 de euro, echivalentul a 325 de lei pe zi.
Un duș electric are o putere cuprinsă între 3.000 și 7.500 de wați, în timp ce un frigider consumă în medie 150 de wați pe oră.
Un simplu calcul arată că, pentru o oră de funcționare, dușul electric poate consuma energie de aproximativ 2,7 euro, iar dacă ar fi folosit non-stop timp de 24 de ore – ceea ce în practică nu se întâmplă – ar genera un cost de 65 de euro, echivalentul a 65 de frigidere în funcțiune simultan.
Experții spun că mai mulți factori pot amplifica semnificativ consumul dușului electric. Printre acestea se numără puterea aparatului. Modelele mai noi pot avea setări „eco”.
De asemenea, durata dușului poate fi o mare problemă. Practic fiecare minut în plus se reflectă direct în costuri.
Totodată, temperatura apei este un alt factor care influențează semnificativ costurile în factura la energie. Pe timp de iarnă, consumul crește.
Presiunea apei este un alt factor. Un debit mai mare înseamnă mai multă apă de încălzit.
Pentru a ține sub control factura la energie, specialiștii oferă câteva sfaturi utile.
Montează un cap de duș economic sau un regulator de debit. Redu durata dușului – 2-3 minute mai puțin pot aduce economii consistente. Folosește temperatura medie, nu maximă.
Evită folosirea dușului electric în același timp cu alte aparate mari consumatoare, precum mașina de spălat sau cuptorul electric.