Prima pagină » Actualitate » Dramă pe scena politică internațională. A MURIT „cel mai sărac președinte din lume”. Povestea din spatele lui Jose Mujica, un simbol al demnității

Dramă pe scena politică internațională. A MURIT „cel mai sărac președinte din lume”. Povestea din spatele lui Jose Mujica, un simbol al demnității

Dramă pe scena politică internațională. A MURIT
Jose Mujica - Sursa foto: Profimedia images

Jose Mujica, fostul președinte al Uruguaiului, s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani. Supranumit „cel mai sărac președinte din lume”, Mujica a fost o figură emblematică a stângii latino-americane și un model de simplitate, empatie și curaj politic.

Jose „Pepe” Mujica, fost președinte al Uruguaiului, a murit la vârsta de 89 de ani, lăsând în urmă o moștenire unică în politica mondială.

Diagnosticat în mai 2024 cu o tumoare la esofag, liderul emblematic și-a înfruntat cu luciditate sfârșitul.

„Evident, sunt pe cale să mor. Războinicul își merită odihna”, spunea el în ultimele sale apariții publice.

Mujica, considerat de mulți „cel mai sărac președinte din lume”, și-a donat aproape tot salariul prezidențial pentru a sprijini programe de locuințe sociale. A refuzat să locuiască în reședința oficială și a trăit, alături de soția sa, Lucia Topolansky, într-o modestă fermă de la marginea capitalei Montevideo, potrivit BBC.

Ascensiunea unui lider

Fost luptător de gherilă în mișcarea Tupamaros, Mujica a fost rănit, închis și torturat în timpul dictaturii militare din Uruguay (1973-1985). După eliberare, a intrat în politică și a fondat Mișcarea de Participare Populară, un pilon al coaliției de stânga Frente Amplio.

Ajuns președinte între 2010 și 2015, Mujica a promovat reforme progresiste care au făcut istorie în America Latină: legalizarea canabisului – o premieră mondială –, avortul legal și căsătoria între persoane de același sex.

Pe plan internațional, Mujica a devenit o voce distinctă. În 2012, la Conferința ONU privind Dezvoltarea Durabilă de la Rio, a ținut un discurs memorabil împotriva consumerismului. Un an mai târziu, la Adunarea Generală a ONU, a denunțat exploatarea resurselor planetei și „zeul piață”.

În noiembrie 2024, deși grav bolnav, a condus campania prezidențială a lui Yamandu Orsi, succesorul său politic. „Există ceva dulce, un pic ca un cadou de rămas bun”, spunea Mujica atunci.

José Mujica, un simbol viu al modestiei și solidarității umane

Reacțiile internaționale nu au întârziat. Premierul spaniol Pedro Sánchez a subliniat că Mujica a crezut „într-o lume mai bună”, iar fostul președinte bolivian Evo Morales a afirmat că „toată America Latină este în doliu”.

Președintele columbian Gustavo Petro l-a omagiat ca pe „un mare revoluționar”, iar brazilianul Luiz Inácio Lula da Silva a lăudat „măreția umană care a depășit frontierele”. Noua președintă a Mexicului, Claudia Sheinbaum, a spus că Mujica a fost „un exemplu pentru întreaga lume”.

Și în Franța, liderul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon i-a transmis un mesaj emoționant: „Îți mulțumim pentru tot curajul pe care ni l-ai dat (…) Adio, Pepe.”

Uruguayenii l-au plâns în stradă. „Un om bun, umil, muncitor”, a spus Carlos Casal, pensionar.

„Politicieni ca el nu mai apar. Simțea și trăia la fel ca oamenii obișnuiți”, a completat Walter Larus, chelner din Montevideo.

José Mujica a fost mai mult decât un lider politic – a fost un simbol viu al modestiei și solidarității umane.

Marți seară, tineri din partidul său scriau pancarte cu mesajul: „Hasta siempre, Pepe”.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și