Prima pagină » Actualitate » CAMERA de bord, interzise în tot mai multe țări europene. Se dau amenzi de până la 25.000 de euro. Sunt sancționați dur inclusiv turiștii străini

CAMERA de bord, interzise în tot mai multe țări europene. Se dau amenzi de până la 25.000 de euro. Sunt sancționați dur inclusiv turiștii străini

CAMERA de bord, interzise în tot mai multe țări europene. Se dau amenzi de până la 25.000 de euro. Sunt sancționați dur inclusiv turiștii străini
Sursa foto: Profimedia images

Din ce în ce mai multe țări europene au interzis total camerele de bord pe care mulți șoferi le folosesc în trafic, considerându-le mijloace de supraveghere ilegală. Șoferii dar și turiștii care nu cunosc legea riscă sancțiuni uriașe, inclusiv confiscarea dispozitivelor și acțiuni în instanță.

Tot mai multe țări europene impun interdicții stricte privind utilizarea camerelor de bord, invocând motive legate de protecția vieții private și aplicarea Regulamentului GDPR.

Portugalia este cel mai recent stat care a adoptat o astfel de măsură, alăturându-se Elveției, Austriei și Luxemburgului, potrivit unei analize publicate de Travel and Tour World.

În aceste țări, camerele auto sunt tratate ca instrumente de supraveghere ilegală, iar turiștii care le folosesc fără a cunoaște legislația locală riscă amenzi de până la 25.000 de euro, în special dacă imaginile înregistrate sunt distribuite online sau sunt implicate în cazuri repetate de nerespectare a legii.

Reguli diferite în funcție de țară

În plus față de amenzi, autoritățile pot confisca camerele, iar în unele cazuri, pot fi declanșate acțiuni penale pentru încălcarea vieții private. Chiar și utilizarea imaginilor ca probe în instanță poate fi considerată inadmisibilă dacă înregistrările au fost realizate fără consimțământ sau în afara cadrului legal.

Legislația privind camerele de bord diferă semnificativ în Europa.

Spre exemplu în Austria, șoferilor li se interzice complet și consideră că orice înregistrare necesită consimțământ explicit.

De asemenea, Elveția aplică reguli atât de stricte, încât folosirea lor este practic imposibilă. Luxemburg permite urmărirea penală în baza GDPR pentru simpla utilizare a camerelor.

Prin contrast, alte state europene precum Germania, Franța și Belgia permit folosirea acestor dispozitive, dar cu restricții clare:
doar înregistrări scurte, blurarea fețelor și numerelor de înmatriculare și consimțământ explicit în cazul distribuirii materialelor.

În Regatul Unit și Spania, camerele de bord sunt în continuare permise, dar și acolo este recomandată prudență în ceea ce privește respectarea legislației privind datele cu caracter personal.

Recomandări pentru turiști

Organizații auto precum RAC sau producători auto, inclusiv Skoda, avertizează turiștii europeni să fie foarte atenți la legislația din fiecare țară în care circulă.

Pentru a evita problemele legale, indicat ar fi să verificați legislația locală înainte de a pleca în călătorie. Demontați camerele de bord înainte de a intra în țări cu interdicții, evitați păstrarea vizibilă a camerelor, chiar și în torpedou și nu distribuiți clipuri video care surprind persoane sau vehicule identificabile.

Totodată, turiștilor le este recomandat să folosească alternative, precum aplicații GPS sau sisteme electronice de raportare, în locul camerelor video.

Nu uitați! Ce este considerat un accesoriu util într-o țară poate deveni rapid o răspundere juridică gravă în alta. Într-un context european în care protecția datelor devine tot mai strictă, utilizarea camerelor de bord trebuie abordată cu maximă responsabilitate.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și