Afacerile cu închirierea de spații comerciale, „o gaură neagră în veniturile Metrorex”

Publicat: 27 03. 2021, 22:11
Foto: Alexandra Pandrea

O mină de aur se ascunde în subteran. Miza spațiilor comerciale a blocat întreg Bucureștiul. În vreme ce reprezentanții partidelor politice fac declarații și încearcă să arate cine este vinovat pentru situația creată, bucureștenii s-au trezit într-un haos în traficul din București.

Miza, afacerile cu închirierea de spații comerciale

Societatea care administrează respectivele spații este Sindomet Servcom SRL, firmă care aparține sindicatului angajaților de la metrou, genereaza o cifra de afaceri de 6,2 milioane de lei pe an. Firma sindicatului care are doar 49 de angajați. Administratorii societății încasează 75.000 de lei pe an doar pentru colectarea chiriei de la comercianții din subteran.

Firma Sindomet Servcom SRL a avut, în 2019, o cifra de afaceri de 7.981.344 lei și un profit de 6.197.855 lei, conform ministrului Transportului. Din  7.981.344 lei cît a fost cifra de afaceri în anul 2019, firma Sindomet Servcom SRL a avut un profit de 6.197.855 lei. Adică 75% din cifra de afaceri.

Despre contractul pentru valorificarea spaţiilor comerciale de la metrou, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, arăta la începutul lunii că acesta este „o gaură neagră în veniturile Metrorex„. „Deşi este expirat din 2018, firma sindicatului ocupă, în continuare, abuziv aceste spaţii şi le subînchiriază către terţi, deşi statutul Metrorex interzice subînchirierea lor. În plus, contractul cu firma sindicatului pentru spaţiile publicitare este într-o situaţie identică. Deşi a expirat în 2019, „Sindomet Servcom SRL refuză să predea toate spaţiile şi emite facturi liniştită pentru ele. Şi de aici trebuie să dispară acţiunea de tip cartel„, mai spunea Drulă.

Pierderea contractelor pentru spațiile comerciale și pentru publicitate este o catastrofă.

Acest scenariu a blocat Bucurestiul, vineri. Metrorex a închiriat aceste spații comerciale, încă din 1994, către Sindomet Serv com SRL. Firma e deținută de Unitatea – Sindicatul Liber de la Metrou (USLM), condus de Ion Rădoi. Iar sindicatul subînchiria spațiile primite de la Metrorex către diverși comercianți.

Conducerea Metrorex a anunțat că va evacua spațiile comerciale din stații, deoarece acestea “pun în pericol siguranța transportului subteran, cu afectarea directă a exigențelor de securitate la incendiu și evacuarea persoanelor în caz de urgență.”

Metrorex, a dat termen o săptămână firmei care administrează spațiile comerciale de la metrou să elibereze acele chioșcuri.

Ulterior, sindicalistii au blocat șinele de metrou a condus la bulversarea traficului din București. Societatea de Transport București a anunțat că a scos toate autobuzele pe traseu și au fost chemați angajați de acasă pentru a suplimenta personalul, drumurile din oraș s-au umplut de mașini, iar prețurile serviciilor de ride-sharing au explodat.

Sindicatul Liber din Metrou susține că greva nu ar avea legătură cu notificarea primită cu o zi înainte

Potrivit SpotMedia.ro, la metrou sunt 331 de spații a căror suprafață se întinde pe circa 5.900 de metri pătrați. În ele funcționează magazine cu mărfuri diverse, de la genți și electronice, până la covrigi și gogoși.

Contractul dintre Metrorex şi Sindomet Servcom, obiectul mai multor litigii în instanță

Contractul dintre Metrorex şi Sindomet Servcom pentru spațiile comerciale de la metrou a expirat în 2018 și este, la acest moment, obiectul mai multor litigii în instanță.

Din 2018, firma sindicatului nu mai are contract valabil cu Metrorex, societatea de stat care administrează metroul. În aceste condiții, în ianuarie 2019, Sindomet Servcom a dat în judecată Metrorex pentru prelungirea contractului de administrare a chioșcurilor de la metrou. Procesul se judecă la Tribunalul București și este în faza administrării de probe, următorul termen fiind stabilit pentru 15 mai.