Ajutoarele sociale vor crește anual. Legea, promulgată de Klaus Iohannis

Publicat: 25 07. 2021, 18:08
Sursa foto: Shutterstock

Legea care prevede ca valoarea indicatorului social de referință (ISR) să fie actualizată, din oficiu, anual, la data de 1 martie, cu rata medie a inflației din anul anterior, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Este vorba de propunerea privind completarea legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncăm informează Adevărul.

Indicatorul social de referință este utilizat, în principal, la calcularea indemnizației de șomaj și a ajutoarelor pentru încălzire.

Totodată, valoarea anuală a indicatorului social de referință este utilizată și pentru elaborarea legilor bugetare.

Valoarea indicatorului social de referinţă este stabilită în prezent la 500 lei, aceasta nemaifiind actualizată din anul 2008, după cum se menţionează în expunerea de motive a actului normativ.

Valoarea ISR se va actualiza din 2022

Astfel, odată cu intrarea în vigoare a acestei propuneri legislative, actualizarea indicatorului social de referință se va face începând cu 1 martie 2022.

Indicatorul social de referință este definit de lege ca fiind unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestațiile bănești (cu excepția indemnizației de șomaj) suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj în vederea încadrării în muncă a unor categorii de persoane.

Sursa citată notează că pentru ca propunerea legislativă să intre în vigoare, mai este necesară doar publicarea deciziei de promulgare în Monitorul Oficial.

Klaus Iohannis trimisese spre reexaminare o propunere similară

O lege asemănătoare a fost trimisă pe 24 decembrie 2020 spre reexaminare de președintele Iohannis. Este vorba despre propunerea de creștere a ISR, de la 500 la 1.200 de lei.

În octombrie, Camera Deputaților adoptase acest proiect, inițiat de PSD, ALDE și Pro România.

Creșterea urma să aibă loc etapizat, iar la acea vreme, parlamentarii au stabilit că „valoarea indicatorului social de referinţă creşte anual până la atingerea valorii de 1.200 de lei, după cum urmează:

a) la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei;

b) la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei;

c) la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei”.