Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 primesc câte o zi liberă pentru fiecare doză. Legea a fost promulgată

Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 primesc câte o zi liberă pentru fiecare doză. Legea a fost promulgată
Publicat: 23/07/2021, 17:29
Actualizat: 23/07/2021, 17:29

Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea potrivit căreia persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, pentru fiecare doză de vaccin efectuată.  Măsura nu este inclusă în durata concediului de odihnă. 

Proiectul a fost adoptat pe 29 iunie cu 263 de voturi „pentru”, 30 „împotrivă” și patru abțineri de către Camera Deputaților.

Art. 211 alin. (1) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID -19 prevede că persoanele care se vaccinează beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi:

  • câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat;
  • câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;”
  • câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și a soldaților și gradaților profesioniști.

Proiectul a fost inițiat de 30 de deputați și un senator USR PLUS.

Potrivit legii, aceste drepturi se acordă pe baza adeverinţei de vaccinare.

“Beneficiază de aceste drepturi şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi”, mai stipulează legea.

Persoanele vaccinate la locul de muncă

Aceste prevederi nu se aplică în cazul în care persoanele sunt vaccinate la locul de muncă, prin grija angajatorului.

“Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajaţii au obligaţia de a informa angajatorul cu privire la opţiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiţii optime a funcţionării activităţii acestuia”, conform legii.

Pe 12 mai, Comisia de muncă a Senatului a adoptat raport favorabil la proiectul de lege care modifică legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei, astfel că persoanele pot beneficia la cerere de zi liberă atunci când se vaccinează. Legea merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase