Amendă de 10.000 de lei anulată din cauza polițistului „INCOERENT”. Procesul verbal, neinteligibil

Publicat: 12 01. 2024, 10:53
FOTO - Caracter ilustrativ

Un proces-verbal întocmit de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice i-a uluit pe magistrații judecătoriei. Aceștia nu au reușit să-și dea seama pentru ce anume fusese amendat un bar din Aroneanu.

Paragraful de lege menționat în P.V. nu avea nicio legătură cu posibila neregulă.

În cursul unui control inopinat efectuat la finele lunii ianuarie 2023, polițiștii dispuseseră amendarea barului cu 10.000 de lei și confiscarea sumei de 385 de lei.

Raportul intermediar făcut de omul legii în momentul controlului indica încasări de 1.000 de lei. În casă se aflau însă doar 615 lei. Barmanul a explicat că suma de 385 de lei lipsă fusese scoasă din casă cu câteva minute anterior, pentru că managerul barului dispusese să cumpere gheață.

Explicațiile au fost ignorate de polițist, iar firmei amendat nu i-a rămas decât calea judecătorească.

Potrivit legii, sumele găsite în plus în casă față de contravaloarea serviciilor sau mărfurilor vândute se confiscă și se aplică totodată o amendă cuprinsă între 1.500 și 20.000 de lei, în funcție de mărirea sumei nejustificate, scrie ziaruldeiasi.ro.

În cazul barului respectiv însă, nu era vorba de o sumă în plus aflată în casa de marcat. Dimpotrivă, se găsise o sumă mai mică decât cea rezultată din activitatea din ziua aceea.

A fost primul argument al firmei respective. Fusese amendată pentru o faptă pe care nu o comisese și i se confiscase suma găsită în minus.

De asemenea, descrierea faptei în procesul-verbal era „vădit INCOERENTĂ”. Polițistul menționase că „în urma inventarierii monetarului s-a constatat existenţa unei sume de 385 lei, sumă care se regăsea depăşea suma de 615 lei găsită efectiv în casa de marcat. Raportul X generat din data de 29.01.2023, 01:46 indică suma de 1000 lei”.

I-a băgat în ceață și pe judecători

Nici judecătorii nu s-au dumirit de ce voia sa spună polițistul. Magistrații au apreciat că nu pot „exercita controlul de legalitate şi temeinicie a procesului-verbal, neputându-se cerceta dacă a existat o încălcare a dispoziţiilor legale”.

Polițistul nu găsise bani în plus, ci în minus. „Fapta petentei nu îndeplineşte condiţiile de tipicitate ale contravenţiei atâta timp cât nu s-a constatat existenţa unei sume nejustificate, ci doar a unei diferenţe negative. Practic, ceea ce se urmăreşte prin incrimarea acestei fapte, este eludarea dispoziţiilor privind neemiterea de bonuri fiscale ce determină un surplus în casa de marcat, iar nu inexistenţa unei asemenea sume. De aceea nu se poate reţine existenţa contravenţiei. Chiar dacă în procesul-verbal a fost consemnat că s-a constatat «existenţa unei sume», prin raportul depus de către agentul constatator acesta a arătat că este vorba în fapt despre o eroare materială, în fapt constatându-se «inexistenţa unei sume de 385 de lei»“, au reţinut judecătorii.

Aceștia au admis plângerea firmei din Aroneanu și au anulat amenda aplicată de polițist și au dispus restituirea sumei de 385 de lei confiscate, scrie sursa citată.