Amendamentele controversate ale lui Nicușor Dan: A cerut bani din bugetul încă neaprobat al Bucureștiului pentru cheltuieli deja făcute

Publicat: 30 04. 2021, 15:40
Actualizat: 30 04. 2021, 17:20
Nicușor Dan / Foto: Alexandra Pandrea / Gandul

Primarul Nicușor Dan a propus în ședința CGMB pentru votarea bugetului Capitalei amendamente prin care a cerut alocarea a 700.000 de lei pentru cheltuieli făcute de două instituții din subordinea municipalității. Propunerile ar ridica probleme de legalitate, pentru că banii ceruți erau destinați unor plăți deja făcute pentru proiecte care nu aveau un buget alocat, spun surse juridice.

Legea prevede sancțiuni între 20 și 30 de milioane de lei pentru folosirea banilor instituțiilor publice la cheltuieli neprevăzute în buget.

Amendamentele aduse de Nicușor Dan ar fi încălcat prevederile Legii finanțelor publice 500/2002, pentru că se cerea alocarea unor sume pentru cheltuieli anterioare adoptării bugetului pentru 2021 al Bucureștiului, au explicat sursele citate, pentru Gândul.

Nicușor Dan: „Sunt bani care au fost cheltuiți în vacanța de primăvară”

Edilul Capitalei a solicitat suplimentări de 400.000 de lei la Opera Comică pentru Copii, respectiv 300.000 de lei la Proedus, menționând că sumele sunt „pentru activitatea avută cu copiii în vacanța de acum câteva săptămâni”.

Aceste amendamente susținute de primarul Nicușor Dan, care nu au întrunit numărul necesar de voturi, sunt de fapt o solicitare de aprobare „post factum” a unor cheltuieli deja realizate de cele două instituții subordonate.

În ședința de Consiliu General, pentru susținerea acestor amendamente, primarul Nicușor Dan a spus: „Sunt bani care au fost cheltuiți în vacanța de primăvară cu proiectele pentru copii și câteva aranjamente ale lor, în limita bugetului pe care l-am propus”.

Proiectul de buget a picat după ce a fost respins de USR-PLUS

Conform articolului 4, alineatele 3 și 4 din Legea finanţelor publice 500/2002:

  • angajarea cheltuielilor din aceste bugete se face numai în limita creditelor bugetare aprobate;
  • angajarea şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate atrag răspunderea celor vinovaţi, în condiţiile legii.

Sancţiunile pentru „angajarea şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate” sunt prevazute la articolul 72 din lege: amendă de la 20 de milioane de lei la 30 de milioane de lei.

Redacția Gândul a solicitat un punct de vedere de la Primăria Capitalei despre aceste amendamente, dar până la ora publicării știrii, nu am primit răspuns.

Proiectul de buget al Capitalei pe anul 2021 a fost respins, marți, de Consiliul General al Municipiului București, după ce consilierii USR-PLUS au votat împotrivă.

Oficial, consilierii USR-PLUS susțin că nu votează bugetul pentru că veniturile din bugetul pentru 2021 sunt ”nerealiste și umflate”, iar Nicușor Dan nu ar fi făcut nicio „reformă în administrație sau spitale”.

Miza ar fi dreptul de semnătură pe care îl cer cei de la USR-PLUS pentru viceprimarul Horia Tomescu, un apropiat de-ai lui Vlad Voiculescu, ca să poată numi managerii celor 19 spitale din subordinea municipalității și reprezentanții Primăriei Capitalei în consiliile de administrație ale acestor unități sanitare, spun surse politice.

Fără buget aprobat, toată dezvoltarea Bucureștiului este „în aer”.

Citește și:

Un angajat de la ASSMB condamnat pentru că i-a tăiat gâtul fostei iubite, pe lista USR-PLUS pentru consiliile de administrație ale spitalelor 

Fiica unui fost partener de afaceri al criminalului Sergiu Băhăian, propusă de viceprimarul Tomescu în Consiliul de Administrație al Spitalului Colțea