Anunțul CE pentru românii care își asigură încălzirea cu lemne. Ce se va întâmpla în următorii doi ani

Publicat: 16 12. 2021, 09:20
Anunțul CE pentru românii care își asigură încălzirea cu lemne. Ce se va întâmpla în următorii doi ani / Foto: Pixabay - caracter ilustrativ

Comisia Europeană a oferit clarificări legate de încălzirea cu lemne. Potrivit comunicatului, PNRR nu prevede nicio dispoziție care să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne până în 2023.

„Nu există nicio dispoziţie specifică în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care să oblige autorităţile române să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne până în 2023. Planul de redresare şi rezilienţă al României cuprinde reforme şi investiţii privind sistemele de gestionare şi de guvernanţă ale pădurilor menite să abordeze problema exploatării forestiere ilegale intensive a pădurilor din România, din cauza căreia asistăm la o reducere a absorbţiei naturale de carbon de către păduri, la pierderea semnificativă a biodiversităţii şi la o creştere a riscurilor de dezastre (componenta ‘Păduri şi protecţia biodiversităţii’)”, se menţionează în comunicatul citat de observatornews.ro.

Ce spun, de fapt, prevederile din PNRR privind exploatările forestiere și reforma sistemului de încălzire-răcire?

Reprezentanța CE la București arată că reforma privind DECARBONIZAREA sectorului de încălzire-răcire asigură sustenabilitatea și trasabilitatea biomasei, pentru a nu avea impact negativ asupra biodiversivității și pădurilor și pentru a diversifica mixul energetic utilizat, pe lângă biomasa forestieră, pentru încălzire și răcire.

Vor fi luate măsuri specifice de combatere a exploatării forestiere ilegale și va fi îmbunătățită gestionarea pădurilor, se arată în document.

Ce este SUMAL

„Se preconizează că un sistem informatic integrat (care va include SUMAL – sistemul românesc de urmărire a materialelor lemnoase) va monitoriza obligaţiile legale referitoare la recoltarea lemnului, regenerarea în timp util a pădurilor, sănătatea pădurilor, starea de conservare a habitatelor forestiere, impactul schimbărilor climatice şi adaptarea la schimbările climatice a diferitelor ecosisteme forestiere”, spune comunicatul.

Planul mai include măsuri de eficiență energetică pentru clădirile private / publice, cu obiectivul de a se realiza cel puțin o renovare la nivel mediu, pentru reducerea consumului de energie pentru încălzire cu cel puțin 50%.

Planul include și investiții în centrale de cogenerare de înaltă eficiență pentru sistemele de termoficare. Se preconizează că rețeaua de distribuție a gazelor care va permite transportul hidrogenului verde în Oltenia va înlocui combustibilii solizi și biomasa.