Prima pagină » Actualitate » Armata română caută recruți. De câți soldați are nevoie România pentru a contracara un atac rusesc

Armata română caută recruți. De câți soldați are nevoie România pentru a contracara un atac rusesc

România caută să-și mărească personalul militar activ de la 81.000 până la 100.000 în următorii ani, inclusiv numărul de rezerviști voluntari. La ora actuală, sunt 79.000 de rezerviști.

De trei ani, la granița României se desfășoară războiul ruso-ucrainean, unde bilanțul se ridică la 1 milion de morți, din care peste 900.000 sunt militari ruși.

Din cauza riscului de escaladare în următorii 4 ani, armata română are nevoie de cel puțin încă 35.000 de recruți pentru a contracara un posibil atac rusesc asupra teritoriului României.

 

Un elev de 16 ani, entuziasmat să se alăture armatei: „Se apropie războiul cu Rusia și vreau să iau parte să fiu învingător”

David, care are 16 ani, visează să facă parte din Armata Română. Cu ochii înlăcrimați, mama l-a privit îmbrăcând pentru prima dată uniforma de militar, în cadrul expoziției Forțelor Terestre organizată în Parcul Carol din Capitală.

Reporter: „Crezi că e nevoie de oameni în armată?”

„Da, este pentru că se apropie și războiul cu Rusia și vreau să iau parte să fiu învingător”, a declarat elevul  pentru Știrile PRO TV. 

Reporter: „Și mama ta ce spune? Îl lăsați?”

Mama: „Într-adevăr mi-ar plăcea să poarte uniforma militară și să protejeze țara, dar să nu intrăm niciodată în război.”

Reporter: „Ați avea inima strânsă pentru el?”

Mama: „Pe teren nu aș avea inima strânsă, dar pe front, cu siguranță aș suferi.”

Obiectivul MApN: Armata Română să aibă 100.000 militari

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, a declarat pentru Știrile PRO TV:

„Vreau să vă spun că acest fenomen de plecare din armată și de a nu mai găsi această meserie ca fiind foarte atractivă, să știți că s-a întâmplat cam peste tot. Eu îmi doresc și avem ca obiectiv creșterea efectivelor Armatei României pentru că ne-am dori ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să atingem 100 de mii de militari în armata română.”

Marcel Ciolacu, premierul României, a declarat că securitatea regiunii Mării Negre și a Europei de Est este instabilă din cauza războiului de agresiune  al Rusiei împotriva Ucrainei:

„Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei continuă să influențeze stabilitatea regiunii Mării Negre între Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Aceste provocări impun un răspuns unitar și coordonat iar țara noastră joacă un rol esențial.”

Forțele Terestre au scos la concurs 43 de locuri în șase universități civile din țară destinate tinerilor care vor să urmeze o carieră militară. Candidații trebuie să aibă cel mult 26 de ani și să cunoască  limba engleză.  Salariul pentru recruți este de 6.000 lei, iar pentru cei care acumulează vechime și experiență ajunge la 9.000 lei.

 

Cât de bine pregătită este România pentru un război?

Cea mai nouă armă intrată în dotarea armatei române este drona Bayraktar achiziționată în 2024 din Turcia, fiind 18 astfel de dispozitive, toate concentrate în județul Buzău. Anul viitor, România ar urma să achiziționeze tancuri M1 Abrams de fabricație americană.

Până în 2031, 32 aeronave americane F-35 ar urma să se alăture forțelor aeriene române care dețin deja 33 din cele 67 de aeronave F-16 achiziționate. Țara noastră dispune de sistemul de apărare anti-rachetă Aegis Ashore de la Deveselu, precum și de trei sisteme de rachete Patriot care sunt operaționale.

Statele Unite au demarat un proiect major de modernizare a bazei militare Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța. La final, va deveni cea mai mare bază NATO de pe continentul european.

 


Sursa Foto: Profimedia

Citește și: Gheorghiță Vlad, șeful Armatei, vorbește într-un interviu despre pericolul implicării României într-un CONFLICT MILITAR cu Rusia

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele