Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale va putea fi PLĂTITĂ și online. Sebastian Burduja: „Opt din zece români nu o au”

Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale va putea fi PLĂTITĂ și online. Sebastian Burduja: Opt din zece români nu o au
Publicat: 02/04/2023, 12:08
Actualizat: 02/04/2023, 12:08

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) şi Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) anunţă semnarea protocolului ce permite integrarea asigurării obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD) pe portalul Ghişeul.ro. Protocolul a fost semnat miercuri şi are ca obiectiv creşterea rezilienţei României în faţa cutremurelor, alunecărilor de teren şi a inundaţiilor, anunţă instituţia.

„Polița este obligatorie prin lege, dar 8 din 10 români nu o au, asta deși costul anual este de numai 10 EUR. Teoretic, românii care nu o au pot fi amendați cu sume între 100 și 500 RON. În următoarea perioadă, polița va putea fi achiziționată cu doar câteva click-uri, prin ghiseul.ro.

Ne dorim ca Ghişeul.ro să devină cel mai folosit instrument în relaţia cetăţeanului cu administraţia publică. Obiectivul este de a adăuga cât mai multe servicii utile pentru cetăţeni pentru a creşte în ritm accelerat numărul de utilizatori ai acestei platforme, lucru esenţial pentru transformarea digitală a României.

Digitalizarea generează mai mult decât progres tehnologic, ea ne aduce conectarea facilă, în timp real, la serviciile relevante. Dincolo de accesul instantaneu la date despre taxe, impozite şi servicii publice digitale, prin acest pas, îi vom ajuta pe români să-şi pună locuinţele la adăpost financiar în faţa catastrofelor naturale. Construim România Viitorului”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, într-un mesaj postat pe facebook-ul său.

Conform protocolului semnat, prima etapă de implementare va presupune semnalarea pe portal a asigurării obligatorii locuinţelor împotriva dezastrelor naturale şi redirecţionarea în pagina care permite achiziţia online, arată ministerul în comunicat.

„România este o ţară expusă dezastrelor naturale, iar protejarea financiară a locuinţelor private, prin poliţa PAD, este esenţială pentru o reconstrucţie mai uşoară după un dezastru. Integrarea acestui produs social pe platforma Ghişeul.ro este un pas important în accesibilizarea asigurării. Ne bucurăm şi mulţumim ministerului de resort şi ADR pentru deschidere şi operativitate. Avem toată încrederea că acest demers este în beneficiul utilizatorilor platformei Ghişeul.ro”, a declarat Nicoleta Radu, director general al PAID.

Reamintim că PAID este societatea înfiinţată prin Legea 260/2008, special pentru emiterea şi administrarea asigurărilor obligatorii de locuinţă şi coordonează gestionarea şi instrumentarea dosarelor de daună. Ghişeul.ro este o platformă administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României şi susţinută de APERO- Asociaţia pentru Plăţi Electronice din România.

România, de la dosarul cu șină la cloud-ul guvernamental

Reamintim că Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre privind guvernanţa Platformei de cloud guvernamental. Ministrul Burduja a vorbit și despre un alt element important – și anume interoperabilitatea care va permite ca, în orizontul anului 2026 – să existe minimum 30 de instituţii ale statului român migrate în acest cloud.

Mai exact, cloud-ul guvernamental – o investiţie de peste 560 de milioane de euro fără TVA – va funcționa ca o imensă bază cu date de identificare a tuturor românilor, scopul fiind acela de a oferi infrastructura necesară instituțiilor statului pentru digitalizarea activității și relației cu publicul. Practic, cetățeanul nu va mai fi nevoit „să plimbe” documentele de la o instituție la alta, iar instituțiile ar fi legate între ele și ar face schimb de informații.

Potrivit ministrului, vor fi legiferate şi normele de jurnalizare a evenimentelor şi accesul la datele cetăţenilor.

„Practic, am asigurat prin această hotărâre de Guvern, pe de o parte, implementarea cu succes şi la timp a proiectului de cloud guvernamental în termenele stabilite de PNRR, eficientizarea costurilor prin acest proiect, pentru că una este să cumperi la nivel centralizat toate aceste sisteme şi să protejezi datele românilor într-un singur loc şi alta este să fie fragmentate între instituţii, agenţii, ministere, şi nu în ultimul rând, accesul la date şi faptul că, practic, prin tehnologie noi asigurăm o transparenţă deplină.

Când datele românilor vor fi accesate, românii vor fi notificaţi, iar jurnalizarea accesului înseamnă că nimeni nu le va putea accesa datele şi să nu lase o urmă. Practic, românii vor şti de câte ori statul le va accesa datele şi vor fi notificaţi în acest sens în timp real”, a mai declarat ministrul Digitalizării, în cadrul interviului GÂNDUL EXCLUSIV.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | „Revoluție” în administrația publică. Ce rămâne în locul dosarului cu șină? Preşedintele Comisiei de IT din Camera Deputaţilor: „Funcționarii sunt speriați că s-ar putea ca job-ul lor să dispară, dar este o falsă problemă”

Școala românească, față în față cu educația digitală. De ce nu ar mai trebui să îi considerăm echipați pentru educație digitală pe elevii și profesorii care dețin un smartphone

Dispare dosarul cu șină! Deputații au adoptat propunerea legislativă

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină dosarul cu șină și copiile după acte. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja: „Relația noastră cu statul va deveni mult mai ușoară” 

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Lista lui Donald Trump pentru prima zi după revenirea la Casa Albă. Măsurile pe care...
Nuntă secretă de Sf. Mihail și Gavril! Vedeta și-a serbat ziua la biserică, unde a...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Obiceiul din care s-a născut sărutul ne-ar întoarce astăzi stomacul pe dos
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Misterul craterelor uriașe apărute din senin în Siberia a fost, în sfârșit, elucidat. Oamenii de...
VIDEO O dronă ucraineană zboară pe deasupra unei partide de vânătoare în Rusia. Ce au...
Celebrele ”Cheeky Girls” nu mai vor să fie recunoscute! Ce fac acum pentru bani și...
Sărbătoare cu cruce neagră de Sfântul Mina. Ce e BINE să faci în casă: așa...
Cod galben de ninsori şi viscol în zone din 13 judeţe. Unde se va depune...
„Tati, oprește-te!” El este Daniel, șoferul care a gonit spre moarte cu copiii în mașină....
Românii vor primi 1.400 de lei în plus la pensie. Când vor intra banii pe...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
De ce se aburesc geamurile mașinii pe interior și cum le dezaburești. Trucuri mai puțin...
Odobescu, despre aderarea la Schengen cu frontierele terestre: discuţiile evoluează pozitiv
Urmașul lui Concorde ȘI-A PORNIT motoarele! Vom zbura supersonic din nou?
România a pierdut cel mai mare politician român. Va rămâne în amintirea tuturor
Vreme tot mai rea în România. Temeraturile pe care nimeni nu și le dorea
Ce boală poți risca să faci dacă ai nivelul ridicat al glicemiei, pe lângă diabet....
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de...
Daniela Iliescu, mesaj emoționant publicat pe rețelele de socializare! Tânăra își găsește fericirea în lucrurile...
Ozana Barabancea, primele declarații despre relația fiului său cu Naomi Hedman: „Există soacră bună pe...
BANCUL ZILEI. Bulișor: – Tată, ce trebuie să vând, pentru a-mi cumpăra mașini iahturi, vile...
Noi analize ADN „sfidează” arheologii! Victimele de la Pompeii nu sunt cine s-a crezut până...