Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale va putea fi PLĂTITĂ și online. Sebastian Burduja: „Opt din zece români nu o au”

Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale va putea fi PLĂTITĂ și online. Sebastian Burduja: Opt din zece români nu o au
Publicat: 02/04/2023, 12:08
Actualizat: 02/04/2023, 12:08

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) şi Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) anunţă semnarea protocolului ce permite integrarea asigurării obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD) pe portalul Ghişeul.ro. Protocolul a fost semnat miercuri şi are ca obiectiv creşterea rezilienţei României în faţa cutremurelor, alunecărilor de teren şi a inundaţiilor, anunţă instituţia.

„Polița este obligatorie prin lege, dar 8 din 10 români nu o au, asta deși costul anual este de numai 10 EUR. Teoretic, românii care nu o au pot fi amendați cu sume între 100 și 500 RON. În următoarea perioadă, polița va putea fi achiziționată cu doar câteva click-uri, prin ghiseul.ro.

Ne dorim ca Ghişeul.ro să devină cel mai folosit instrument în relaţia cetăţeanului cu administraţia publică. Obiectivul este de a adăuga cât mai multe servicii utile pentru cetăţeni pentru a creşte în ritm accelerat numărul de utilizatori ai acestei platforme, lucru esenţial pentru transformarea digitală a României.

Digitalizarea generează mai mult decât progres tehnologic, ea ne aduce conectarea facilă, în timp real, la serviciile relevante. Dincolo de accesul instantaneu la date despre taxe, impozite şi servicii publice digitale, prin acest pas, îi vom ajuta pe români să-şi pună locuinţele la adăpost financiar în faţa catastrofelor naturale. Construim România Viitorului”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, într-un mesaj postat pe facebook-ul său.

Conform protocolului semnat, prima etapă de implementare va presupune semnalarea pe portal a asigurării obligatorii locuinţelor împotriva dezastrelor naturale şi redirecţionarea în pagina care permite achiziţia online, arată ministerul în comunicat.

„România este o ţară expusă dezastrelor naturale, iar protejarea financiară a locuinţelor private, prin poliţa PAD, este esenţială pentru o reconstrucţie mai uşoară după un dezastru. Integrarea acestui produs social pe platforma Ghişeul.ro este un pas important în accesibilizarea asigurării. Ne bucurăm şi mulţumim ministerului de resort şi ADR pentru deschidere şi operativitate. Avem toată încrederea că acest demers este în beneficiul utilizatorilor platformei Ghişeul.ro”, a declarat Nicoleta Radu, director general al PAID.

Reamintim că PAID este societatea înfiinţată prin Legea 260/2008, special pentru emiterea şi administrarea asigurărilor obligatorii de locuinţă şi coordonează gestionarea şi instrumentarea dosarelor de daună. Ghişeul.ro este o platformă administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României şi susţinută de APERO- Asociaţia pentru Plăţi Electronice din România.

România, de la dosarul cu șină la cloud-ul guvernamental

Reamintim că Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre privind guvernanţa Platformei de cloud guvernamental. Ministrul Burduja a vorbit și despre un alt element important – și anume interoperabilitatea care va permite ca, în orizontul anului 2026 – să existe minimum 30 de instituţii ale statului român migrate în acest cloud.

Mai exact, cloud-ul guvernamental – o investiţie de peste 560 de milioane de euro fără TVA – va funcționa ca o imensă bază cu date de identificare a tuturor românilor, scopul fiind acela de a oferi infrastructura necesară instituțiilor statului pentru digitalizarea activității și relației cu publicul. Practic, cetățeanul nu va mai fi nevoit „să plimbe” documentele de la o instituție la alta, iar instituțiile ar fi legate între ele și ar face schimb de informații.

Potrivit ministrului, vor fi legiferate şi normele de jurnalizare a evenimentelor şi accesul la datele cetăţenilor.

„Practic, am asigurat prin această hotărâre de Guvern, pe de o parte, implementarea cu succes şi la timp a proiectului de cloud guvernamental în termenele stabilite de PNRR, eficientizarea costurilor prin acest proiect, pentru că una este să cumperi la nivel centralizat toate aceste sisteme şi să protejezi datele românilor într-un singur loc şi alta este să fie fragmentate între instituţii, agenţii, ministere, şi nu în ultimul rând, accesul la date şi faptul că, practic, prin tehnologie noi asigurăm o transparenţă deplină.

Când datele românilor vor fi accesate, românii vor fi notificaţi, iar jurnalizarea accesului înseamnă că nimeni nu le va putea accesa datele şi să nu lase o urmă. Practic, românii vor şti de câte ori statul le va accesa datele şi vor fi notificaţi în acest sens în timp real”, a mai declarat ministrul Digitalizării, în cadrul interviului GÂNDUL EXCLUSIV.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | „Revoluție” în administrația publică. Ce rămâne în locul dosarului cu șină? Preşedintele Comisiei de IT din Camera Deputaţilor: „Funcționarii sunt speriați că s-ar putea ca job-ul lor să dispară, dar este o falsă problemă”

Școala românească, față în față cu educația digitală. De ce nu ar mai trebui să îi considerăm echipați pentru educație digitală pe elevii și profesorii care dețin un smartphone

Dispare dosarul cu șină! Deputații au adoptat propunerea legislativă

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină dosarul cu șină și copiile după acte. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja: „Relația noastră cu statul va deveni mult mai ușoară” 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu