EXCLUSIV VIDEO | „Revoluția” tehnologică, la pachet cu disponibilizări? Sebastian Burduja, mesaj pentru funcționarii publici: „Alte state avansate digital nu au dat oamenii afară pentru că au adoptat tehnologii noi. Modernizarea statului ține de demnitatea cetățeanului”

Publicat: 02/02/2023, 07:00

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a declarat într-un interviu pentru GÂNDUL EXCLUSIV că cea mai mare provocare în ceea ce privește transformarea digitală a României o reprezintă mentalitatea oamenilor, în special a celor care lucrează în administrația publică și care au perceput întreg acest proces ca pe o amenințare la siguranța  job-ului lor. Ministrul susține că, mai devreme sau mai târziu, procesul de transformare digitală pentru țara noastră este inevitabil, însă, cu cât ritmul va fi mai puțin alert, cu atât România va rămâne în urmă și va pierde competiția pentru resurse, oameni, capital, în raport cu celelalte state europene și la nivel global.

Sebastian Burduja susține că, după modelul altor țări avansate digital, tehnologiile implementate nu au dat oamenii afară, ci, dimpotrivă, au dat un alt sens job-ului lor.

Dincolo de acest cadru de digitalizare, ministrul recunoaște că sunt destui funcționari  în aparatul bugetar care „taie frunză la câini sau se uită pe tavan.” Sebastian Burduja mărturisește că, în opinia sa, „nu este admisibil ca un om să fie plătit din bani publici și să stea degeaba.”

„Există și o corectitudine a procesului de transformare digitală”

„Mentalitatea la nivelul funcționarilor publici, asta este o mare problemă, pentru că, de multe ori, percep procesele de transformare digitală ca pe o amenințare la pâinea lor. Se tem să nu-și piardă cumva locul de muncă.

Apoi, mentalitatea, chiar la nivelul unor decidenți publici, care se gândesc că, digitalizând un proces, practic pierd controlul și atunci nu mai poți să intervină telefoanele unor colegi, prieteni, cunoștințe, pentru că totul este transparent, totul este instituționalizat, totul este setat de un calculator.

Și, în fapt, după cum mi-a spus președintele Estoniei, pe vremea când lucram la Banca Mondială, prin 2012, un calculator nu ia șpagă. Deci, există și o corectitudine a procesului de transformare digitală. De fapt, modernizarea statului român ține de demnitatea cetățeanului român în raport cu statul”, susține Sebastian Burduja.

„Este un proces complicat și întotdeauna lucrul cu oamenii este cel mai complicat”

„Repet, pe de-o parte ai nevoie de aparatul administrativ care să susțină acest proces, pentru că fără ei nu se întâmplă. Fără ca funcționarul public să vrea transformarea digitală, ea nu se va întâmpla.

Pe de altă parte, ai nevoie și la nivelul românului de rând să înțeleagă ce este cu această digitalizare, pentru că este normal, ne temem de lucrurile pe care nu le înțelegem. Un lucru important și vreau să îl înțeleagă toți funcționarii publici din România.

Ne-am uitat ce s-a întâmplat în alte state care sunt avansate din punct de vedere al transformării digitale și ne-am dat seama că ele nu au dat oamenii afară pentru că au adoptat tehnologii noi. Pur și simplu, oamenii aceia au avut alte lucruri de făcut la birou, lucruri mai cu cap, mai cu sens. Pur și simplu, ai un loc de muncă mai cu sens.

Că există instituții ale statului român unde sunt funcționari care taie frunze la câini sau se uită pe tavan, este o realitate. Și, din perspectiva mea – dar exced acum cadrul de digitalizare – oamenii aceia trebuie puși la treabă în mediul privat sau în alte instituții unde este nevoie de el. Nu este admisibil ca un om să fie plătit din bani publici și să stea degeaba”, a punctat Sebastian Burduja.

România, de la dosarul cu șină la cloud-ul guvernamental

Reamintim că Guvernul a aprobat, marţi, proiectul de hotărâre privind guvernanţa Platformei de cloud guvernamental. Ministrul Burduja a vorbit și despre un alt element important – și anume interoperabilitatea care va permite ca, în orizontul anului 2026 – să existe minimum 30 de instituţii ale statului român migrate în acest cloud.

Mai exact, cloud-ul guvernamental – o investiţie de peste 560 de milioane de euro fără TVA – va funcționa ca o imensă bază cu date de identificare a tuturor românilor, scopul fiind acela de a oferi infrastructura necesară instituțiilor statului pentru digitalizarea activității și relației cu publicul. Practic, cetățeanul nu va mai fi nevoit „să plimbe” documentele de la o instituție la alta, iar instituțiile ar fi legate între ele și ar face schimb de informații.

Potrivit ministrului, vor fi legiferate şi normele de jurnalizare a evenimentelor şi accesul la datele cetăţenilor.

„Practic, am asigurat prin această hotărâre de Guvern, pe de o parte, implementarea cu succes şi la timp a proiectului de cloud guvernamental în termenele stabilite de PNRR, eficientizarea costurilor prin acest proiect, pentru că una este să cumperi la nivel centralizat toate aceste sisteme şi să protejezi datele românilor într-un singur loc şi alta este să fie fragmentate între instituţii, agenţii, ministere, şi nu în ultimul rând, accesul la date şi faptul că, practic, prin tehnologie noi asigurăm o transparenţă deplină.

Când datele românilor vor fi accesate, românii vor fi notificaţi, iar jurnalizarea accesului înseamnă că nimeni nu le va putea accesa datele şi să nu lase o urmă. Practic, românii vor şti de câte ori statul le va accesa datele şi vor fi notificaţi în acest sens în timp real”, a mai declarat ministrul Digitalizării.

Vezi interviul integral:

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | „Revoluție” în administrația publică. Ce rămâne în locul dosarului cu șină? Preşedintele Comisiei de IT din Camera Deputaţilor: „Funcționarii sunt speriați că s-ar putea ca job-ul lor să dispară, dar este o falsă problemă”

Școala românească, față în față cu educația digitală. De ce nu ar mai trebui să îi considerăm echipați pentru educație digitală pe elevii și profesorii care dețin un smartphone

Dispare dosarul cu șină! Deputații au adoptat propunerea legislativă

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină dosarul cu șină și copiile după acte. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja: „Relația noastră cu statul va deveni mult mai ușoară” 

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Schimbare pentru cei care au CASĂ la CURTE. Anunțul istoric a venit de la Guvern
Aici se află cel mai frumos sat din lume. Un paradis căutat de mulți turiști
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete