VIDEO | Nicolae Ciucă: Continuăm proiectul nostru de digitalizare, digitalizare guvernamentală, digitalizarea administrației, digitalizare a serviciilor publice / Sebastian Burduja: Nimeni nu va putea accesa datele românilor fără a lăsa o urmă

Publicat: 31/01/2023, 12:00
Actualizat: 31/01/2023, 13:28

Premierul Nicolae Ciucă a spus, marţi, înaintea şedinţei de Guvern, că Executivul continuă proiectul de digitalizare, digitalizare guvernamentală, a administraţiei și a serviciilor publice. În acest sens va fi emisă o hotărâre de Guvern şi o Ordonanţă privind dezvoltarea sistemelor de digitalizare în administraţie.

„Continuăm proiectul nostru de digitalizare, digitalizare guvernamentală, digitalizarea administrației, digitalizare a serviciilor publice. Astăzi avem o hotărâre de Guvern și o ordonanță prin care nu facem altceva decât să venim în beneficiul cetățenilor cu dezvoltarea sistemelor de digitalizare în administrație”, a spus Nicolae Ciucă, înainte de ședința de guvern.

Sebastian Burduja: Nimeni nu va putea accesa datele românilor fără a lăsa o urmă

În acest context, ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja a explicat că este vorba de platforma de cloud guvernamental în care se vor investi peste 560 de milioane de euro, fără TVA.

„Vorbim despre platforma de cloud guvernamental, cea mai importantă investiție pe care România o desfășoară în domeniul transformării digitale. O investiție de peste 560 de milioane de euro fără TVA. Practic, România deschide multe drumuri, inclusiv la nivel european, reglementând prin această complexă hotărâre de guvern o serie de aspecte. Pe de o parte, cadrul de management și stocare a datelor în platforma de cloud guvernamental, tipuri de date, ce date pot să meargă în cloud-ul privat guvernamental, ce date pot să meargă în cloud-urile comerciale publice furnizate de companii private, criteriile tehnice privind implementarea, mentenanța, dezvoltarea cloud-ului privat guvernamental; planul pentru migrarea în cadrul guvernamental și avem în orizontul anului 2026, 30 de instituții minim care vor fi migrate în acest cloud guvernamental; politica de ”cloud first”, iarăși, România deschide multe căi la nivel european și este printre primele țări care reglementează politica de ”cloud first”.

Asta înseamnă că instituțiile publice sunt obligate să recurgă la soluții compatibile cu sistemul de cloud și, nu în ultimul rând, normele de jurnalizare a evenimentelor și accesul la datele cetățenilor.

Practic, am asigurat prin această hotărâre de Guvern, pe de o parte, implementarea cu succes și la timp a proiectului de cloud guvernamental în termenele stabilite de PNRR, eficientizarea costurilor prin acest proiect, pentru că una este să cumperi la nivel centralizat toate aceste sisteme și să protejezi datele românilor într-un singur loc și alta este să fie fragmentate între instituții, agenții, ministere, și nu în ultimul rând, accesul la date și faptul că, practic, prin tehnologie noi asigurăm o transparență deplină.

Când datele românilor vor fi accesate, românii vor fi notificați, iar jurnalizarea accesului înseamnă că nimeni nu le va putea accesa datele şi să nu lase o urmă. Practic, românii vor ști de câte ori statul le va accesa datele și vor fi notificați în acest sens în timp real”, a explicat Sebastian Burduja.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?