Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină dosarul cu șină și copiile după acte. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja: „Relația noastră cu statul va deveni mult mai ușoară”

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină dosarul cu șină și copiile după acte. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja: „Relația noastră cu statul va deveni mult mai ușoară”
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 04/01/2023, 18:38
Actualizat: 04/01/2023, 19:01

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care este eliminat dosarul cu șină, dar și copiile după diverse acte solicitate până acum de instituțiile publice. Legea intră în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Astfel, prin adoptarea acestei legi este eliminată obligativitatea pentru cetăţeni de a insera la dosar copii după acte publice emise de instituţii ale statului.

De asemenea, instituţiile publice nu pot percepe nici taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor menţionate.

Prin legea privind modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative se intensifică eforturile de debirocratizare şi simplificarea relaţiei dintre cetăţeni şi instituţiile statului, precizează inițiatorii.

La începutul lunii decembrie, Parlamentul României a votat ca instituțiile publice să nu mai aibă voie să ceară dosar cu șină sau orice alt obiect de papetărie pentru a furniza un serviciu public. Inițiatorii proiectului sunt Diana Morar, Gabriela Horga și ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, toți parlamentari PNL.

La rândul său, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a salutat acest moment, care are loc la început de an.

„Începem anul cu o veste excelentă: legea pe care am inițiat-o alături de colegii mei parlamentari liberali și care interzice dosarele cu șină, copiile după acte și xeroxurile contra-cost în instituțiile publice a fost promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis. După cele 180 de zile prevăzute în lege pentru implementare, relația noastră cu statul va deveni mult mai ușoară. Desigur, așa cum a fost și cu interzicerea ștampilei, respectarea acestei legi depinde foarte mult de fiecare dintre noi, mai ales că unele astfel de obiceiuri au devenit parte din cultura noastră”, a scris ministrul pe Facebook.

De asemenea, Sebastian Burduja a oferit și detalii despre prevederile acestei legi.

„Așadar, e important să știți că, cel mai târziu în luna iulie a acestui an:

  1. instituțiile publice din România nu vor mai avea voie să solicite dosar cu șină sau orice alt obiect de papetărie pentru furnizarea unui serviciu public;
  2. nu veți mai fi obligați să furnizați copii ale actelor publice emise de instituții ale statului (carte de identitate, certificat de naștere, de căsătorie etc.). Legea extinde aceste obligații la autoritățile locale și la companiile de utilități, prevederea fiind valabilă până acum doar pentru administrația centrală;
  3. toate instituțiile publice sunt obligate să vă pună la dispoziție, în mod gratuit, nu doar în format fizic, ci și electronic, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate;
  4. instituțiile care solicită copii pe hârtie ale unor documente, altele decât cele emise tot de către instituții publice, vor asigura, în mod gratuit, fotocopierea acestora;
  5. sunt interzise «xeroxurile pe bani» în instituțiile publice, acele locuri unde eram trimiși și jupuiți de câțiva lei de fiecare dată când ne lipsea vreo copie de la dosar”.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri