Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină dosarul cu șină și copiile după acte. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja: „Relația noastră cu statul va deveni mult mai ușoară”

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină dosarul cu șină și copiile după acte. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja: „Relația noastră cu statul va deveni mult mai ușoară”
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 04/01/2023, 18:38
Actualizat: 04/01/2023, 19:01

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care este eliminat dosarul cu șină, dar și copiile după diverse acte solicitate până acum de instituțiile publice. Legea intră în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Astfel, prin adoptarea acestei legi este eliminată obligativitatea pentru cetăţeni de a insera la dosar copii după acte publice emise de instituţii ale statului.

De asemenea, instituţiile publice nu pot percepe nici taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor menţionate.

Prin legea privind modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative se intensifică eforturile de debirocratizare şi simplificarea relaţiei dintre cetăţeni şi instituţiile statului, precizează inițiatorii.

La începutul lunii decembrie, Parlamentul României a votat ca instituțiile publice să nu mai aibă voie să ceară dosar cu șină sau orice alt obiect de papetărie pentru a furniza un serviciu public. Inițiatorii proiectului sunt Diana Morar, Gabriela Horga și ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, toți parlamentari PNL.

La rândul său, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a salutat acest moment, care are loc la început de an.

„Începem anul cu o veste excelentă: legea pe care am inițiat-o alături de colegii mei parlamentari liberali și care interzice dosarele cu șină, copiile după acte și xeroxurile contra-cost în instituțiile publice a fost promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis. După cele 180 de zile prevăzute în lege pentru implementare, relația noastră cu statul va deveni mult mai ușoară. Desigur, așa cum a fost și cu interzicerea ștampilei, respectarea acestei legi depinde foarte mult de fiecare dintre noi, mai ales că unele astfel de obiceiuri au devenit parte din cultura noastră”, a scris ministrul pe Facebook.

De asemenea, Sebastian Burduja a oferit și detalii despre prevederile acestei legi.

„Așadar, e important să știți că, cel mai târziu în luna iulie a acestui an:

  1. instituțiile publice din România nu vor mai avea voie să solicite dosar cu șină sau orice alt obiect de papetărie pentru furnizarea unui serviciu public;
  2. nu veți mai fi obligați să furnizați copii ale actelor publice emise de instituții ale statului (carte de identitate, certificat de naștere, de căsătorie etc.). Legea extinde aceste obligații la autoritățile locale și la companiile de utilități, prevederea fiind valabilă până acum doar pentru administrația centrală;
  3. toate instituțiile publice sunt obligate să vă pună la dispoziție, în mod gratuit, nu doar în format fizic, ci și electronic, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate;
  4. instituțiile care solicită copii pe hârtie ale unor documente, altele decât cele emise tot de către instituții publice, vor asigura, în mod gratuit, fotocopierea acestora;
  5. sunt interzise «xeroxurile pe bani» în instituțiile publice, acele locuri unde eram trimiși și jupuiți de câțiva lei de fiecare dată când ne lipsea vreo copie de la dosar”.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BREAKING NEWS. Nicoleta Luciu va părăsi domiciliul conjugal și pleacă din România cu copiii
FOTO. Imagini incendiare cu Denise, iubita fiului lui Cristi Borcea! Cât de bine arată tânăra
VIDEO "O bag în cimitir, îi dau foc la casă". O femeie a oprit un...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Adrian a pariat pe o afacere cu cireşe şi speră la un profit frumos. Va...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
UniCredit Leasing vinde un BMW X1 din 2017. SUV-ul se apropie de 180.000 de km
Rusalii 2023. Ce se face și ce nu se face în prima zi de Rusalii?...
Cauza decesului lui Cristian, românul care s-a stins din viață dramatic la doar 39 de...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Austria produce încă un mare scandal la graniţele Europei, blocând circulaţia camioanelor pe continent. România...
1.160 de lei amendă pentru șoferii care nu respectă această regulă. Mii de români nu...
GREȘEALA făcută de toți BĂRBAȚII când URINEAZĂ! Este GREȘIT SĂ...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Informația momentului pentru cei NĂSCUȚI ÎNAINTE DE 1978! Anunțul a fost făcut chiar acum: Au...
Ce este curățarea suedeză a morții. Cum te poate ajuta metoda să elimini stresul
Cât fac 9X9? O fetiță a ȘOCAT toată școală cu răspunsul ei! Vezi ce a...
Te cunosc de undeva! 3 iunie 2023. Ținuta purtată de Andreea Bălan a surprins pe...