Asigurații care îngrijesc bolnavii de cancer au dreptul la concediu și o indemnizație. De când intră în vigoare legea promulgată de Klaus Iohannis în acest sens

Publicat: 15 02. 2022, 14:53
Actualizat: 15 02. 2022, 15:30
Bolnavii de cancer, nevoiți să stea la cozi interminabile, la înghesuială: Imagine șocantă de la Institutul Oncologic / Sursă FOTO: Cristina Severin - Facebook

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, un proiect semnat de aproape 100 senatori și deputați de la PSD, PNL, USR, UDMR și minorități.

Proiectul de act normativ care a devenit, prin promulgare, Legea nr. 24/2022, a fost adoptat de Senat la începutul lunii octombrie 2021, după ce fusese înregistrat, în iunie, de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, în numele inițiatorilor.

În expunerea de motive a proiectului de act normativ se arată că, în scopul asigurarii unei vieți mai bune pentru pacieții bolnavi de cancer, propunerea legislativă extinde riscurile asigurate, astfel încât orice asigurat, în condițiile ordonanței de urgență obține drepturi inclusiv în cazul în care îngrijește un pacient bolnav de cancer –  în mod similar cazului în care îngrijeste un copil bolnav. Proiectul a fost adoptat de camera decizională, Camera Deputaților, în 2 februarie.

Potrivit inițiatorilor, în anul 2020, Planul european de combatere a cancerului, 2,7 de milioane de oameni din Uniunea Europeană au fost diagnosticați cu cancer și alte 1,3 milioane de oameni și-au pierdut viața din această cauză, iar, în lipsa unor măsuri eficace, se estimează că, până în 2035, numărul cazurilor de cancer va crește cu mai mult de 24%, acesta devenind principala cauză de deces în UE.

Cât de mare este indemnizația

Astfel, potrivit noii legi, beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist.

Este de menționat că stagiul minim de asigurare pentru acordarea acestor drepturi este de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice este de 85% din baza de calcul stabilită conform OUG nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate

De exemplu, pentru angajați, baza de calcul este media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă, iar pentru șomeri, media veniturilor brute lunare reprezentând indemnizație de șomaj, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar. Sunt prevederi specifice și pentru persoanele care s-au asigurat pe bază de contract în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit legii, concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice se acordă pe cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient.

În plus, în fiecare an în care primeşte concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică.

De precizat că de aceleaşi drepturi beneficiază şi pacientul cu afecţiuni oncologice.

În plus, dacă pacientul cu afecţiuni oncologice care are handicap auditiv ori surdocecitate, acesta are dreptul inclusiv la un interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate.

Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, precum şi şedinţele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist, iar costurile sunt suportate integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit formei trimise spre promulgare, prezenta lege intră în vigoare la două luni de la data publicării, cu excepţia dispoziţiilor privind şedinţele de evaluare psihologică clinică şi de consiliere psihologică clinică, ce intră în vigoare la un an de la data publicării legii în Monitorul Oficial. Până la ora publicării articolului, aceasta nu apăruse buletinul oficial.