Bogdan Gheorghiu, apel pentru respectarea normelor sanitare: „Trebuie să fim pregătiți pentru orice fel de scenariu”. Câte cazuri de COVID-19 au fost confirmate în domeniul cultural

Publicat: 13 10. 2020, 17:26
Actualizat: 13 10. 2020, 17:27
Ministrul Bogdan Gheorghiu, după închiderea sălilor de spectacol: Sectorul cultural e o victimă colaterală / Sursă Foto: Pixabay

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a transmis, marți, un apel adresat profesioniștilor din domeniu, pentru a respecta măsurile de protecție sanitară, în contextul în care au început să apară cazuri confirmate de COVID-19 în instituții culturale.

„Ministerul Culturii realizează o analiză privind cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 în instituțiile culturale, în special în rândul artiștilor și lucrătorilor tehnici. Având în vedere transmiterea comunitară foarte accentuată și semnalarea răspândirii cazurilor și printre reprezentanții sectorului cultural, ministerul face un apel la responsabilitatea angajaților și angajatorilor din domeniu, pentru ca evenimentele culturale să se desfășoare în condiții de siguranță pentru ei și public”, a transmis Ministerul Culturii, miercuri, printr-un comunicat de presă.

„Prevenția trebuie să fie mai presus de orice”

„Prevenția trebuie să fie mai presus de orice, mai ales în lipsa unui vaccin și a unui tratament dedicat. Astăzi, 13 octombrie, este și Ziua internațională pentru reducerea riscului dezastrelor, declarată de ONU, care ne prinde chiar într-un astfel de context. Pandemia de coronavirus este chiar un dezastru care poate fi diminuat doar prin implicarea fiecăruia dintre noi și prin respectarea tuturor regulilor și măsurilor de siguranță. Este o dovadă clară că trebuie să fim pregătiți pentru orice fel de scenariu, așa încât să putem preîntâmpina cele mai grave situații”, a declarat ministrul Gheorghiu.

În instituțiile culturale s-au identificat două focare de COVID-19, cu un total de 14 cazuri confirmate, în ultimele două săptămâni, respectiv perioada 28 septembrie – 11 octombrie, arată raportul săptămânal al Centrului Naționale de Suprevegherea și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), dat publicității marți.

Acestea se numără printre cele 375 de focare înregistrate în cele două săptămâni și pe ultimul loc din punctul de vedere al numărului de focare pe tipuri de unități. Pe primul loc sunt unitățile medico sanitare – 72, cu 627 de cazuri confirmate. Pe locul doi sunt centrele rezidențiale pentru copii și vârstnici – 63, dar cu un număr mai mare de cazuri, 1190.

Discuții pentru o schemă de ajutor de stat

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a avut, săptămâna trecută, împreună cu vicepremierul Raluca Turcan, o întâlnire de lucru, cu reprezentanții diverselor organizații și instituții culturale pentru a discuta despre măsurile sanitare suplimentare și cele economice care pot fi luate în această perioadă, astfel încât această importantă industrie să nu mai fie lovită atât de grav de consecințele pandemiei. La acea dată s-a vorbit și de identificarea soluțiilor tehnice în perspectiva acordării unei noi scheme de ajutor de stat.

Întâlnirea venea după ce Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a decis, marțea trecută, ca, de miercuri, 7 octombrie, cafenelele, restaurantele, cinematografele, instituțiile de specacol și/sau concerte din Capitală să se închidă. Decizia a fost luată și în alte zone din țară, precum Iași, Cluj, Hunedoara.

În 7 octombrie, Bogdan Gheorghiu declara la RFI că sectorul cultural a fost o victimă colaterală, având în vedere că în instituțiile de cultură nu a fost înregistrat niciun focar în ultimele 14 zile.