Turcan și Gheorghiu, discuții privind o nouă schemă de ajutor de stat pentru sectorul cultural

Turcan și Gheorghiu, discuții privind o nouă schemă de ajutor de stat pentru sectorul cultural
Vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Bogdan Gheorghiu, întâlnire cu reprezentanți ai sectoarelor culturale / Sursa: Facebook - Raluca Turcan
Publicat: 08/10/2020, 17:59

Vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Bogdan Gheorghiu, alături de specialiști din Ministerul Culturii și Ministerul Finanțelor Publice, s-au întâlnit, joi, cu reprezentanți ai sectoarelor culturale care au avut de suferit în urma crizei COVID-19.

Discuțiile reprezentanților Guvernului cu principalii actori din domeniu au vizat găsirea celor mai bune variante de sprijin economic, pentru a proteja operatorii culturali, în această perioadă de noi restricții, și identificarea soluțiilor tehnice în perspectiva acordării unei noi scheme de ajutor de stat, a transmis, joi, Ministerul Culturii, print-un comunicat de presă.

Turcan: „Analizăm și alte modele de bune practici, așa cum a procedat Germania”

„Am mai avut astfel de întâlniri, ce au devenit o practică în aceste vremuri grele pentru a lua decizii rapid și eficient. Analizăm și alte modele de bune practici, așa cum a procedat Germania și luăm în considerare recomandările Comisiei Europene, pentru a le adapta situației noastre. În următoarele săptămâni vrem să avem un document de lucru care să poată fi pus în consultare publică. Trebuie să gândim un sprijin real pentru întreaga industrie, de la organizatorii de evenimente mari și până la personalul tehnic, la industria conexă sau chiar artiștii care sunt implicați în evenimente culturale mai mici”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

„Situația sanitară este gravă, iar restricțiile au impact major asupra activităților culturale. După cum vedeți, am organizat imediat un grup de lucru, pentru că trebuie să asigurăm continuitatea activităților și să securizăm financiar lucrătorii culturali din toate sectoarele creative. Ne dăm seama cât de importantă este implicarea Guvernului în a le oferi sprijin financiar și cât de important este domeniul cultural-creativ”, a explicat și ministrul Culturii.

Bogdan Gheorghiu a anunțat că Ministerul Culturii se oferă să administreze viitoarea schemă de ajutor de stat, iar săptămâna viitoare va avea loc o nouă o întâlnire cu acest grup de lucru.

Măsuri propuse de Ministerul Culturii pentru reluarea activităților în sălile de spectacol

Întâlnirea vine după ce Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a decis, marți, ca, de miercuri, cafenelele, restaurantele, cinematografele, instituțiile de specacol și/sau concerte din Capitală să se închidă.

Ministerul Culturii a transmis, miercuri, că face toate demersurile către autoritățile competente, pentru ca sălile de spectacol, teatrele și cinematografele să fie închise doar în ultimă instanță, în cazul în care celelalte măsuri nu vor fi eficiente. Pentru a sprijini continuarea activităților cu publicul și, în același timp a combaterii infectării cu SARS CoV-2, Ministerul Culturii propune măsuri de protecție suplimentare, precum purtarea măștii inclusiv în perimetrul clădirii în care au loc evenimentele.

„Activitatea culturală în toată țara a fost aproape inexistentă în ultimele șapte luni. Au fost anulate toate festivalurile mari, iar teatrele și cinematografele au fost complet închise până la mijlocul lunii septembrie. Consider că evenimentele culturale nu au contribuit în vreun fel la creșterea numărului de noi îmbolnăviri. Recomand deschiderea cât mai rapidă a teatrelor, cinematografelor și sălilor de spectacole pentru păstrarea unei normalități sociale, în deplină siguranță, prin respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară. În acest sens, avem deja un dialog cu prefecţii judeţelor unde observăm o creştere a incidenţei cumulate din ultimele 14 zile la mia de locuitori și sperăm ca activitățile culturale să nu se mai afle printre primele segmente economice suspendate. Totodată, facem demersuri să fie reluate cu prioritate, pentru că reprezintă cel mai mic risc dintre activitățile restricționate. Suntem victime colaterale, instituţiile de spectacol neînregistrând niciun focar în ultimele 14 zile”, a declarat, miercuri, Bogdan Gheorghiu, conform documentului citat.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Neatenția care îi lasă pe șoferi fără bani. Amenda este uriașă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York