Bruxelles dorește ca „roamingul” fără taxe să se extindă încă 10 ani în UE

Publicat: 24 02. 2021, 18:04
Actualizat: 24 02. 2021, 18:48
Foto: Unsplash.com

Comisia Europeană a propus, miercuri, să extindă normele pentru ca oamenii să folosească serviciile mobile într-o altă țară europeană fără costuri suplimentare, cunoscut sub numele de „roaming”, pentru încă 10 ani.

Bruxelles dorește ca „roamingul” fără taxe să se extindă încă 10 ani în UE

Blocul comunitar din 2017 a renunțat la taxele care au reprezentat o durere de cap majoră pentru utilizatorii de telefonie mobilă care călătoresc între țările europene, într-o mișcare considerată drept una dintre succesele majore ale pieței unice.

Executivul UE a declarat că dorește ca plafoanele să fie reduse de la 1 iulie anul viitor și o a doua reducere efectivă de la 1 ianuarie 2025. Plafoanele au fost reduse substanțial în 2017.

Acesta a propus o reducere de 31% a tarifului de vânzare cu ridicata la anul, urmată de o reducere de 13,6% în 2025, în timp ce tarifele pentru mesajele text vor fi reduse cu 60% și 25% în aceeași perioadă. Se așteaptă ca tarifele pentru date să scadă cu 20% anul viitor și cu 25% în 2025. Regulile actuale sunt valabile până în iunie 2022.

Regulile actuale urmau să expire în 2022

Acestea ar fi acum prelungite cu un deceniu dincolo de cea propusă de Comisie.
„Sfârșitul tarifelor de roaming este un prim exemplu al modului în care UE păstrează milioane de cetățeni conectați și își îmbunătățește viața”, a declarat șefa competiției UE Margrethe Vestager într-un comunicat.
„Noile reguli vor continua să meargă mai departe fără costuri suplimentare și să le îmbunătățească și mai mult”.
Comisia a declarat că noul regulament va avea ca scop asigurarea „consumatorilor vor avea dreptul să aibă aceeași calitate și viteză a conexiunii lor la rețeaua mobilă în străinătate ca și la domiciliu, acolo unde sunt disponibile rețele echivalente”.
UE spune că eliminarea taxelor a văzut consumul de date în creștere, utilizarea în creștere de 17 ori în vara anului 2019 comparativ cu 2016. Regulamentul actual acoperă, de asemenea, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, care nu sunt membre UE, dar nu și Regatul Unit după ce și-a finalizat ieșirea din blocul comunitar.
Grupul european de lobby pentru consumatori BEUC a declarat că Comisia ar trebui să fie mai ambițioasă și să reducă prețurile aproape de costurile reale.
„Acest lucru este deosebit de important pentru date. Limitele mari cu ridicata pot afecta prețul abonamentelor de telefonie mobilă ale consumatorilor și pot scoate operatorii mai mici din piață”, a spus acesta.
Propunerea Comisiei de extindere a normelor necesită aprobarea guvernelor naționale și a Parlamentului European.