Totul despre serviciile 5G. Unde pot accesa românii internetul de mare viteză, la ce prețuri și cu ce telefoane

Totul despre serviciile 5G. Unde pot accesa românii internetul de mare viteză, la ce prețuri și cu ce telefoane
Publicat: 05/11/2019, 12:57
Actualizat: 08/01/2020, 20:15

Prima companie care a lansat servicii comerciale 5G în România a fost Vodafone. Acestea sunt disponibile în zone din București, Cluj-Napoca și Mamaia. Furnizorul de servicii de telecomunicații oferă, în acest moment, două abonamente 5G: Red Infinity 17 și Red Infinity 25.

Red Infinity 17 oferă internet nelimitat la viteză 5G, minute și SMS-uri nelimitate național și în roaming în Spațiul European, la care se adaugă 1.000 de minute internaționale de mobil.

Red Infinity 25 include aceleași beneficii, dar oferă în plus minute nelimitate internaționale, alături de 1 GB de trafic de internet și 100 de minute în roaming în afara Europei.

Vodafone are în portofoliu, momentan, un singur model de smartphone 5G. Xiaomi Mi Mix 3 este un telefon de ultimă generație care include display AMOLED cu diagonala de 6,4 inchi, chipset Snapdragon 855 cu procesor octa-core, 6 GB memorie RAM, capacitate de stocare internă de 128 GB, cameră principală duală și acumulator cu capacitate de 3.800 mAh.

Xiaomi Mi Mix 3 poate fi achiziționat alături de cele două abonamente. Pentru Red Infinity 17, clienții trebuie să dea un avans de 216 de euro pentru telefon și apoi să plătească o rată lunară de 25 de euro. Alături de Red Infinity 25, avansul pentru dispozitiv este de 96 de euro, iar rata lunară de 30 de euro.

Orange România a lansat servicii 5G, cu viteze de până la 1,2 Gbps, în zone din București, Cluj-Napoca și Iași. Compania oferă un pachet special pentru cei care doresc acces la noul serviciu. Acesta include acces la rețeaua 5G, trafic de internet nelimitat, 9,33 GB în roaming SEE pe mobil, apeluri de voce și SMS-uri nelimitate național și în roaming SEE. La acestea se adaugă acces la serviciul de muzică Deezer și la pachetul de TV mobil Family HD Go. Abonamentul costă 25 de euro pe lună.

La fel ca și Vodafone, Orange oferă un singur smartphone 5G în acest moment, modelul Samsung Galaxy S10 5G. Telefonul este disponibil în rate de 47 de euro pe lună.

Galaxy S10 5G dispune de un display AMOLED cu diagonala de 6,7 inchi, chipset Exynos 9820 cu procesor octa-core, 8 GB memorie RAM, capacitate de stocare internă de 256 GB, cameră principală triplă și acumulator de 4.500 mAh.

Digi Mobil a lansat, de asemenea, servicii 5G, disponibile în zone din orașele București, Constanța, Oradea, Cluj-Napoca și Iași. Compania a anunțat că instalează antene, în această perioadă, și în alte localități: Brașov, Timișoara, Craiova, Sibiu, Sinaia, Bușteni, Predeal și Poiana Brașov.

Digi Mobil nu a introdus noi abonamente dedicate vitezelor 5G, ci le va păstra pe cele existente, la aceleași prețuri. Toți cei care au un abonament de date Digi Mobil și un smartphone compatibil pot folosi rețeaua 5G.

Compania oferă două smartphone-uri 5G în acest moment: Xiaomi Mi Mix 3, prezentat mai sus, și Huawei Mate 20 X 5G.

Alături de Digi Mobil Optim Nelimitat, care costă 5 euro pe lună, modelul Xiaomi Mi Mix 3 poate fi achiziționat, în varianta cu capacitate de stocare internă de 128 GB, prin plata unui avans de 899 de lei la care se adaugă apoi o rată lunară de 187 de lei.

Mate 20 X 5G are, pe scurt, ecran AMOLED cu diagonala de 7,2 inchi, chipset HiSilicon Kirin 980 cu procesor octa-core, 8 GB memorie RAM, capacitate de stocare internă de 256 GB, cameră principală triplă și acumulator cu capacitate de 4.200 mAh. Alături de abonamentul Digi Mobil Optim Nelimitat, smartphone-ul Huawei poate fi achiziționat după plata unui avans de 2.829 de lei și apoi achitarea unei rate de 289 de lei pe lună.

Rețelele mobile de generația a cincea, numite 5G, oferă viteze foarte mari de descărcare și încărcare a datelor. Potrivit analiștilor, această tehnologie va contribui cu 2.200 de miliarde de dolari la economia globală în următorii 15 ani.