POVESTEA lui Iustin, campion la aritmetică mentală. Puștiul face calcule mai repede decât calculatorul. A terminat 120 de exerciții în zece minute

POVESTEA lui Iustin, campion la aritmetică mentală. Puștiul face calcule mai repede decât calculatorul. A terminat 120 de exerciții în zece minute
Publicat: 01/04/2024, 09:00

Iustin Ștefan Petcu are opt ani și toate cifrele la degetul mic. Calculează mai repede decât am clipi noi, iar matematica este obiectul lui preferat. A ajuns să fie pasiune, dar și  performanță. Povestea lui uimește, iar puștiul impresionează oriunde merge la competiții. În lumea matematicii, vârsta este doar un număr, iar talentul nu cunoaște limite. Realitatea a fost confirmată în cel mai frumos mod cu putință de către Iustin Ștefan Petcu, un tânăr în vârstă de doar 8 ani, care a cucerit medalia de aur la prestigioasa Olimpiadă Internațională de Aritmetică Mentală desfășurată în Turcia.

Iustin  se alătură campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, lansată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” este un demers menit să evidențieze și să sprijine potențialul extraordinar al tinerilor din România, oferindu-le resurse și oportunități pentru a-și dezvolta talentele și pentru a contribui la progresul societății.

„De la cinci ani și jumătate, am început să participăm la competiții și naționale și internaționale”

Este inspirat, concentrat, competitiv și calculează mai repede decât tastăm noi pe telefoane și pe calculatoare. Este de neîntrecut la aritmetică mentală și vrea să devină doctor, asemeni mamei sale.

În plus, deși matematica este marea lui pasiune, Iustin face și tenis de performanță, engleză, chineză și robotică. Emoțiile sunt inerente înainte fiecărei competiții, însă știe, atunci când este nevoie, să se concentreze la maximum și să facă o treabă excelentă.

„Are o surioară care făcea deja aritmetică mentală de vreo patru ani și jumătate înaintea lui. De mic, având în casă acest exemplu, automat a devenit curios. Puțin câte puțin a ajuns să facă din asta performanță. De la cinci ani și jumătate, participăm la competiții și naționale și internaționale, cu amândoi copiii. Și în online foarte mult, ceea ce i-a dezvoltat această capacitate de a calcula rapid. Asta este de fapt, calculează mai repede decât tastăm noi pe telefoane și pe calculatoare.

lustin se concentrează foarte mult când este în competiție. Este foarte pasionat de matematică, îi place foarte mult. Își dorește să ajungă la matematică-informatică, după care vrea să devină medic. Și eu sunt tot medic, vrea să mă urmeze. Sunt doi copi foarte muncitori, perseverenți și competitivi”, a mărturisit mama lui Iustin pentru Gândul.

„I-am explicat că în viață nu toate sunt doar cu locul întâi, trebuie să ne mai învățăm și cu eșecurile”

Rezultatele lui Iustin vorbesc de la sine, iar la Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală din  Turcia a câștigat medalia de aur din cei 130 de copii participanți, fiind singurul din România.

Nu urmează o perioadă deloc simplă pentru Iustin, dar îi place la nebunie ceea ce face. Astfel, pe data de 7-8 mai va merge la o competiție de aritmetică mentală în Dubai, iar la sfârșitul lunii iunie are o altă întâlnire cu „cifrele” și cu calculele în România, la Sovata.

Mama lui Iustin, de profesie medic, a mărturisit că, dincolo de rezultatele de top obținute, le-a explicat întotdeauna celor doi copii că se pot învăța lucruri și din eșecuri și că performanța nu înseamnă doar primul loc.

„A fost un concurs (n.r. – competiția din Turcia) puțin diferit față de cele la care a mai participat până acum. Au fost alocate 30 de minute pentru cele 120 de operații matematice, doar adunări și scăderi de data asta. El face în alte concursuri și înmulțiri și împărțiri, dar aici așa este. A fost o parte a concursului de operații scrise – el a terminat cele 120 de exerciții în zece minute –  a fost rapid. Și a mai avut o secțiune în care erau trei copii la birou, la masa de lucru și era ideea care răspundea mai rapid.

Este foarte mândru, este foarte competitiv și se supără dacă nu este top. Și eu i-am explicat că în viață nu toate sunt doar cu locul întâi, trebuie să ne mai învățăm și cu eșecurile, pentru că altfel nu știm să aprofundăm. Ne obișnuim cu primul loc și poate nu mai acordăm atât de multă atenție la următoarea competiție. Asta încerc să le explic amândurora.

În plus, este și o pregătire emoțională, vor trece mult mai ușor peste examenele importante ale vieții, dacă acum punem niște baze solide. Mergem pe 7-8 mai în Dubai unde are o altă competiție și apoi la sfârșitul lunii iunie avem în România o competiție, la Sovata. Este foarte important să le fim alături, atunci când putem și să încercăm să îi ajutăm pe cât posibil”, a mărturisit mama lui Iustin, cea care împreună cu soțul, le sunt întotdeauna aproape celor doi copii, încurajându-i să facă ceea ce le place.

„Ne mândrim cu tine, copil deștept de clasa a II-a”

Iustin s-a născut în orașul Năvodari, județul Constanța, și frecventează Școala „Tudor Arghezi”. Încă de la o vârstă fragedă, Iustin a demonstrat un nivel extraordinar de aptitudini matematice.

Cu un spirit curios și o pasiune neobosită pentru învățare și matamatică, Iustin și-a pus în valoare abilitățile în fața concurenților din întreaga lume, aducând acasă medalia de aur și mândria unei performanțe excepționale.

Performanța deosebită a fost lăudată și de cadrele didactice din cadrul Școlii „Tudor Arghezi” din Năvodari.

„Iustin este primul într-o competiție internațională de aritmetică mentală. Ne mândrim cu tine, copil deștept de clasa a II-a, atât doamna prof. înv. primar, Duță Elena, dar și noi, toți profesorii Școlii Gimnaziale Tudor Arghezi, Năvodari. Felicitări!”, au transmis reprezentanții unității de învățământ.

Poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România

Reușita lui Iustin nu se oprește însă aici. Pe lângă excelența sa în domeniul matematicii, tânărul s-a alăturat recent și campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, inițiată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, marcându-și astfel angajamentul față de un viitor mai bun pentru țara sa.

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024 în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe www.fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai diferitor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară. 

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din următoarele categorii:

  • Educație
  • Sport
  • Cultură
  • Inovație

Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro

CITIȚI ȘI:

De ce ÎMBĂTRÂNIM și cum să nu o mai facem? Provocarea „Tinerețe vs. Bătrânețe”, concurs lansat de Fundația Dan Voiculescu

POVESTEA EXCELENȚEI în pași de dans. Cine este Daria, tânăra balerină, care deschide seria campaniei „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
"N-am văzut de când sunt așa ceva!" Potop cu grindină în Prahova. Mașini înghițite de...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
A murit marele actor. A fost iubit de toată lumea. L-au adorat
Dispar unele pensii. Românii care ar trebui să se grăbească să-și depună dosarul
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Actorul Kevin Spacey a negat noi acuzații de comportament sexual nepotrivit