Care este evoluția naturală a anticorpilor și când scade protecția împotriva Covid. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță

Publicat: 22 05. 2021, 11:31
Actualizat: 22 05. 2021, 12:12
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid / Foto: Facebook

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale anti-Covid, a explicat – vineri – la TVR, că evoluția naturală a anticorpilor este de scădere progresivă în timp, dar asta nu înseamnă și scăderea protecției. Încărcătura virală a persoanelor pozitive și vaccinate este de patru ori mai mică, decât la persoanele pozitive nevaccinate.

„Vaccinurile împotriva COVID-19 și-au dovedit eficiența inclusiv pe riscul de infecție simptomatică și riscul de transmitere. Nu spune nimeni că riscul de infecție asimptomatică se reduce la zero, dar sunt date care ne arată că se reduce acest risc cu cel puțin 60-70% și implicit se reduce transmiterea. Chiar și cei care fac, au risc mai mic să transmită celorlalți, pentru simplu motiv că încărcătura virală a persoanelor pozitive și vaccinate este de patru ori mai mică. Din acest motiv, categoric, și vaccinarea tinerilor este binevenită pentru că reduce transmiterea virusului în populație”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță.

La sfârșitul lunii, Agenția Europeană a Medicamentului ar putea autoriza vaccinul de la Pfizer pentru grupa de vârsta 12-15 ani.

Este o prioritate accesul persoanelor vulnerabile la vaccinare, chiar și în cazul acestei grupe de vârstă ne dorim să avem această prioritizare, a copiilor care sunt cunoscuți cu boli cronice (…) prin vaccinare putem să reducem riscul de complicații prin COVID și riscul de îmbolnăvire”, a afirmat, în acest context, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Cât durează imunitatea, după vaccinarea anti-Covid

Coordonatorul campaniei pentru vaccinare a mai spus că evoluția naturală a anticorpilor este de scădere progresivă în timp, dar asta nu înseamnă scăderea protecției, pentru că noi avem un răspuns imun de memorie.

„Atunci când organismul reîntâlnește cu același microorganism, dezvoltă rapid anticorpi și în felul acesta suntem protejați. Practic scăderea anticorpilor nu înseamnă scăderea protecției. În momentul de față avem date undeva la 8 luni, date care arată menținerea eficienței vaccinurilor la peste 90% față de formele severe, față de complicații, de riscul de transmitere, de riscul de internare. Nu putem spune de aici înainte cât va dura. s-ar putea să dureze un an, mai mult de un an. se monitorizează, se colectează aceste date și cu siguranță în următoarea perioadă vom acea mai multe informații, a declarat Valeriu Gheorghiță, la TVR.


Citește și:

Ministrul Drulă, campanie pentru vaccinarea împotriva Covid-19

SUA va livra în Coreea de Sud vaccinuri anti-COVID pentru 550.000 de soldaţi

Un nou tip de coronavirus apărut la câini se transmite și la oameni (Studiu)