Te-ai întrebat vreodată cât timp poți ține legumele și peștele în congelator, fără să se strice? Dar pâinea congelată câte luni poate rezista la rece? Specialiștii avertizează asupra perioadei în care produsele alimentare sunt lăsate în congelator. Deși temperaturile scăzute pot ajuta la prelungirea duratei de păstrare a mâncării, nu înseamnă că ele pot fi depozitate la rece pe termen nelimitat. Iată informațiile mai jos, în articol.
Specialiștii avertizează asupra modului în care sunt congelate diverse produse alimentare, dar și a perioadei în care acestea sunt depozitate în congelator. Deși temperaturile scăzute pot ajuta la prelungirea duratei de păstrare a mâncării, nu înseamnă că ele pot fi depozitate la rece pe termen nelimitat. Indiferent de tipologia produsului alimentar (legume, fructe, carne, produs de panificație), este important să ai în vedere termenul de valabilitate al produsului și să nu consumi produsele care și-au schimbat culoarea, mirosul, gustul, consistența.
De exemplu, cât timp poți ține legumele, produsele de panificație sau peștele în congelator?
Depozitarea alimentelor în congelator poate fi o variantă perfectă, mai ales când dorești să gătești rapid un preparat delicios și ai nevoie la fel de repede de anumite ingrediente. De altfel, anumite produse alimentare, de la legume până la carne, pot fi păstrate în congelator câteva luni (în funcție de aliment), pentru a fi consumate mai târziu. Totuși, specialiștii avertizează asupra periodei de depozitare la rece. Ar fi ideal să se evite consumul produselor care și-au schimbat textura, culoarea, mirosul, consistența.
De exemplu, dacă congelezi pește sau fructe de mare, trebuie să știi că perioada de valabilitate a acestora este mai mică, spre deosebire de cea a cărnii de pui (9-12 luni) sau a cărnii de vită (8-12 luni). În general, peștele ar trebui păstrat în congelator maxim 3 luni. Aceeași perioadă de păstrare în congelator este valabilă și în cazul fructelor de mare.
În cazul unui pește slab, precum codul, poate fi păstrat până la 6 luni în congelator.
În cazul legumelor și fructelor, durata ar fi între 8 și 12 luni. În cazul produselor de panificație (pâinea, în special), depozitarea în congelator ar fi între 2 și 3 luni. Produsele lactate, untul, brânza ar putea fi congelate între 6 și 12 luni, arată romaniatv.net.
Cât timp poate fi ținut drobul de miel în frigider, de fapt. Puțini români știu acest lucru
Câte zile poate fi ținută carnea de miel în frigider, fără se se strice. Cât rezistă, dacă e gătită
Sursă foto: Shutterstock – caracter ilustrativ