Atunci când cumperi carne din magazin, ultimul lucru pe care ți-l dorești este să ajungi acasă și să descoperi că produsul ales nu este proaspăt. Îți poate strica planurile pentru cină și, în plus, risipești bani. Iată cum afli dacă bucățile de carne de vită pe care le alegi sunt cu adevărat proaspete. Iată ce spune un bucătar-șef și vicepreședinte al departamentului de inovație culinară de la Shake Shack.
Într-un interviu acordat exclusiv pentru Chowhound, John Karangis, bucătar șef și vicepreședinte al departamentului de inovație culinară de la Shake Shack, a explicat că cea mai proaspătă carne din magazin are întotdeauna o culoare roșu aprins și o textură umedă, dar nu lipicioasă.
Culoarea intense este rezultatul interacțiunii dintre mioglobină, o proteină din țesutul muscular, și oxigen. Pe măsură ce carnea se învechește, oxidarea o face să se închidă la culoare, semn că nu mai este proaspătă.
Karangis recomandă alegerea cărnii proaspete, nu pe cea preambalată. Astfel, se poate discuta direct cu măcelarul despre proveniența și data procesării cărnii.
În ce privește carnea tocată, Karangis recomandă să fie mâncată sau congelată în maximum una-două zile de la tocare. Dacă nu o cumperi direct de la magazin, trebuie să verifici datele de pe ambalaj pentru a te asigura că produsul este cât mai proaspăt.
Iar dacă nu vrei să o gătești imediat, este esențial să depozitezi corect carnea proaspătă. Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), carnea poate fi păstrată în frigider până la cinci zile, dar trebuie să ții cont că își pierde prospețimea în fiecare zi. Mai mult, frigiderul nu poate să oprească complet dezvoltarea bacteriilor. Prin urmare, regula de bază este ca orice carne care nu este consumată în decurs de o zi să fie congelată pentru a-și păstra prospețimea.
Jurnalista Melissa Clark oferă un sfat important legat de congelarea corectă a cărnii: ea nu trebuie pusă în congelator direct în tava de polistiren acoperită cu folie de plastic. Asta poate duce la apariția arsurilor de congelare, ceea ce afectează calitatea cărnii. Trebuie, în schimb, să transferi carnea într-o pungă specială pentru congelare, învelită în hârtie pentru congelator sau, ideal, sigilată în vid.
Deși carnea poate fi păstrată în congelator pe termen nelimitat, se recomandă consumul în cel mult 12 luni, pentru a-i menține calitatea optima, iar carnea toccata în maximum patru luni.
CITEȘTE ȘI: