Câți bani cheltuie statul pentru carantinarea migranților care intră ilegal în România. Autoritățile cer modificarea legii, pentru că sumele sunt prea mari

Publicat: 07 10. 2021, 10:29
Sursa foto: Profimedia

Autoritățile române au cheltuit anul acesta aproape 500.000 de euro pentru carantinarea migranților care au sosit ilegal, majoritatea afgani, în pensiunile din județul Arad.

De asemenea, la această sumă se adaugă și cele alocate pentru hrana refugiaților, după cum informează Observator News.

S-a ajuns în această situație ca urmare a unei legi date la începutul pandemiei de COVID-19.

Legea prevede obligativitatea carantinării acelor persoane care sosesc în România.

Autoritățile locale cer modificarea legii

Ca urmare a acestei legi, autoritățile locale sunt obligate să aloce sume colosale pentru cazarea și masa imigranților care sosesc ilegal pe teritoriul României.

Din aest motiv, autoritățile locale solicită acum modificarea legii și propun testarea migranților și carantinarea doar a acelora care sunt infectați.

„Este o presiune financiară imensă pe statul român, fiindcă se plăteşte cazare 14 zile, plus masă. Soluţia ar fi să-i testăm”, spune Horea Timiş, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad.

Toate cele șase pensiuni din județul Arad care sunt înscrise în programul de carantinare sunt pline, potrivit sursei citate.

Acum autoritățile locale caută soluții pentru a găsi noi locuri de cazare, dat fiind faptul că numărul migranților este în continuă creștere, dată fiind situația din Afganistan.

„Am la capacitate maximă. S-au făcut presiuni dacă putem să luăm suplimentar transfugi”, explică Florentina Pintea, patronul uneia dintre pensiuni.

Statul plătește 230 de lei pe zi per persoană pentru carantinarea migranților

Statul alocă, potrivit legii, 230 de lei pe zi pentru fiecare migrant aflat în carantină. Astfel, doar în 2021, autoritățile au plătit către unitățile de cazare aproape 500.000 de euro.

„Marea majoritate, cu câteva excepţii, persoanele carantinate sunt cetăţeni străini sau apatrizi. Cetăţeni români am avut doar cazuri singulare”, spune Csaba Toth, prefectul județului Arad.

Migranții pătrund în mod ilegal pe la granița cu Serbia, pentru că acolo controalele sunt mai puțin stricte. Aceștia știu că vor intra în carantină și profită de cele două săptămâni de cazare și masă gratuite.

Cum numărul migranţilor este în creştere, presiunea pe bugetul Romăniei va fi din ce în ce mai mare. Numai în pensiunile din judeţul Arad sunt cazaţi aproximativ 200 de migranţi.