Afganistan: Criza umanitară din țară se agravează pe zi ce trece, avertizează ONU

Afganistan: Criza umanitară din țară se agravează pe zi ce trece, avertizează ONU
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07/10/2021, 09:47

Organizația Națiunilor Unite (ONU) atrage atenția că situația umanitară din Afganistan este tot mai gravă și face apel la comunitatea internațională să intervină mai ferm.

Mary-Ellen McGroarty, șefa Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU în Afganistan, a declarat miercuri că această criză umanitară cu care se confruntă Afganistanul se agravează la o scară și rapiditate rar întâlnite, informează Agerpres.

„Este pentru prima dată când am văzut o criză ca aceasta care să se agraveze într-un un ritm şi la o scară” atât de dramatice”, a declarat McGroarty într-o videoconferinţă cu jurnaliştii acreditați la ONU, în New York.

Afganistan: Malnutriția este în creștere

Oficialul a declarat că Afganistanul deja se confrunta cu „o criză umanitară de proporții incredibile” înainte ca talibanii să preia puterea în această țară. La începutul anului, 18 milioane de persoane erau deja afectate de criza umanitară, dar acum, organizația pe care o conduce se așteaptă ca situația să se înrăutățească de la zi la zi.

„Este din ce în ce mai rău. Ne așteptăm ca cifrele să crească, în special în ceea ce priveşte problema alimentaţiei şi malnutriţiei. Oamenii devin din ce în ce mai disperaţi şi cu bani din ce în ce mai puţini”, a adăugat oficialul PAM.

McGroarty a făcut și referire la „o criză de lichidități” în Afganistan, cauzată și din cauza faptului că comunitatea internațională nu este suficient de generoasă. Ea atrage atenția că situația este extrem de gravă și ar urma să devină și mai gravă în contextul venirii iernii.

Întrebată dacă talibanii pun obstacole în calea ajutorului umanitar, oficialul PAM a răspuns negativ.

„Nu prea avem obstacole”, iar ajutorul se bazează pe „principii umanitare, imparţialitate, neutralitate, independenţă operaţională”, a argumentat responsabila ONU. Talibanii „ştiu că astfel se acordă ajutorul umanitar”, a adăugat ea.

ONU a organizat în septembrie, la Geneva, o conferință a donatorilor pentru Afganistan, la mai puțin de o lună după ce talibanii au preluat puterea în această țară.

Potrivit ONU, Afganistanul ar avea nevoie de aproximativ 606 milioane de dolari până la finalul anului.