Ce se întâmplă cu acei copii din Ucraina care intră în România fără părinți. Cine îi preia de la graniță

Publicat: 02 03. 2022, 14:16
Actualizat: 02 03. 2022, 14:19
Refugiați ucraineni/ Caracter ilustrativ/ Sursa: Alexandra Pandrea/ GÂNDUL

Orfanii care intră pe teritoriul României au un regim special, iar ei vor fi preluați în evidență de către DGASPC din județul de care aparține punctul de trecere a frontierei în care se află.

Copiii care intră pe teritoriul României însoțiți de cel puțin un părinte au statut de refugiat, iar părinții decid dacă solicită azil în România sau doresc să călătorească mai departe spre alte țări unde pot avea rude sau cunoștințe, conform ONG-ului Alianța România Fără Orfani (ARFO).

„Copiii care intră pe teritoriul României lipsiți de îngrijire părintească vor fi preluați în evidență de către DGASPC din județul de care aparține punctul de trecere a frontierei și vor identifica soluții de plasare a copiilor în regim de urgență. Acești copii NU pot fi duși în tabere, pensiuni sau alte facilități unde nu este posibilă instituirea măsurii de plasament ci DOAR în servicii rezidențiale acreditate, sau la persoane sau familii care vor avea parte de evaluarea DGASPC în vederea instituirii plasamentului în regim de urgență”, conform ARFO.

În privința copiilor lipsiți de îngrijire părintească, Alianța România Fără Orfani (ARFO) și membrii acesteia acționează doar în colaborare cu autoritatea centrală și autoritățile locale pentru a facilita accesul acestora la resursele comunității.

„Atragem atenția asupra faptului că situațiile de conflict cresc gradul de vulnerabilitate și rata de incidență a oamenilor exploatați și a victimelor traficului de persoane. Vă încurajăm să coordonați acțiunile individuale cu autoritățile locale și, în cazul în care identificați cazuri de copii fără părinți să vă asigurați că au fost luați în evidența DGASPC din județul sau sectorul în care se află”, semnalează sursa citată.

18.000 de copii din Ucraina au rămas în România

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, că, de la izbucnirea conflictului militar din Ucraina și până acum, au intrat în România 118.461 de refugiaţi. 39% dintre ei au rămas pe teritoriul țării noastre, iar dintre aceștia 18.000 sunt copii.

„Până la ora 8.00, în această dimineață (miercuri- n.red.), au intrat pe teritoriul României 118.461 de refugiaţi ucraineni. Dintre aceştia, 70.026 au părăsit teritoriul României, au rămas în ţară 46.435, ceea ce reprezintă aproximativ 39% din numărul total al cetăţenilor ucraineni care au intrat pe teritoriul României. De asemenea, cred că este important de precizat că 1.070 cetăţeni ucraineni au solicitat azil, iar dintre aceştia, 476 au rămas în centrele de azil din ţara noastră”, a spus Nicolae Ciucă, după ședința de task-force de la Guvern.

Din cifra totală a cetăţenilor ucraineni care au decis să rămână în România, aproximativ 18.000 sunt minori, a menționat premierul.