LIVE UPDATE | Ucraina, a șaptea zi de la invazie: Rusia avertizează că „Al Treilea Război Mondial va fi nuclear” / Joe Biden: Putin „habar nu are ce urmează”/ China anunță că nu va aplica sancțiuni financiare Rusiei / Ucraina anunță că au murit 2.000 de civili

Publicat: 02/03/2022, 00:35
Actualizat: 02/03/2022, 22:13

Rusia a lansat, în ultimele 48 de ore, un număr tot mai mare de lovituri aeriene și de artilerie împotriva zonelor urbane dens populate din Ucraina, raportează ministerul britanic al Apărării. Coloana mixtă de vehicule de luptă și logistică a forțelor armate ruse, care se întinde pe 64 de kilometri, se află, în primele ore ale zilei de miercuri, 2 martie, la aproximativ 30 km de centrul Kievului. Forțele ucrainene continuă să dețină orașele Harkiv și Mariupol, grav lovite de bombardamente, însă toate cele trei orașe sunt probabil încercuite de forțele ruse. Generalul de top care supraveghează arsenalul nuclear al SUA se declară „mulțumit” de postura defensivă a Statelor Unite, la audierile comisiei pentru Serviciile Armate a Camerei, relatează CNN. Rusia bombardează în primele ore ale nopții cartierele din jurul Kievului, orașul Vîșneve- aflat la 30 de minute de capitala Ucrainei.

Ce s-a întâmplat până acum:

  • Românii pot fi ‘’Alături de Ucraina’’ în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul
  • Centrul orașului Herson ar fi fost capturat de ruși
  • Vladimir Putin a ordonat o operațiune militară în Ucraina. Mai multe orașe au fost atacate. NATO și-a activat planurile de apărare
  • Kievul rezistă în fața trupele ruse. Mai multe bănci rusești, excluse din SWIFT
  • UE închide spațiul aerian pentru ruși / Zelenski, sceptic după negocierile de luni cu Rusia / Arsenalul nuclear al Rusiei, în „alertă” la ordinul lui Putin
  • Un convoi militar rusesc care se întinde pe circa 64 kilometri este în apropiere Kiev  la începutul celei de-a șaptea zile a invaziei Ucrainei.
  • Traficul navelor fluviale pe braţul Chilia al Dunării a fost suspendat, începând de marţi după-amiază
  • Rachetele rusești au lovit marți în centrul cultural al celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Oficialii au descris acest atac cu bombă ca fiind unul mortal și „crud”.
  • Zona din jurul unui masiv turn de televiziune din Kiev a fost lovită de rachetele rusești

Cele mai importante evenimente ale zilei:

UPDATE  – ora 21:37. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, miercuri, că țara sa își menține poziția vizavi de demilitarizarea Ucrainei și că ar trebui întocmită o listă cu arme care să nu poată fi desfășurate niciodată pe teritoriul ucrainean.

Potrivit Reuters, Lavrov a declarat că este nevoie de identificarea unor tipuri de arme de atac care să nu fie niciodată create și desfășurate în Ucraina.

UPDATE – ora 20:59. Bulgaria expulzează doi diplomați ruși pentru spionaj. Țara vecină le-a dat celor doi diplomați ruși 48 de ore pentru a părăsi țara, după ce i-a acuzat de spionaj, a declarat – miercuri – ministrul de Externe de la Sofia, Teodora Genchovska.

Potrivit Reuters, cei doi diplomați au fost expulzați în urma unei scrisori primite de ministrul bulgar de Externe de la procurori.

UPDATE – ora 20:00. Negocierile dintre Ucraina și Rusia se vor relua joi, în Belarus, au confirmat miercuri cele două părți. Potrivit negocietorului rus Vladimir Medinski, la aceste noi tratative se va discuta o încetare a focului, după ce prima rundă de negocieri desfășurată luni s-a încheiat fără niciun rezultat concret.

Delegaţia ucraineană este aşteptată, joi, în Belarus pentru noi negocieri ruso-ucrainene, a anunțat miercuri Medinski.

UPDATE – ora 19:36. Oligarhul rus Alexei Mordaşov, cel mai bogat om din Rusia, a demisionat miercuri din Consiliul de Supraveghere al TUI, companie care ocupă primul loc la nivel mondial în zona turismului.

Decizia de a demisiona a fost luată de oligarh după ce a fost sancţionat de către Uniunea Europeană (UE), ca represalii faţă de invazia Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

UPDATE – ora 18:26. Armata ucraineană le-a invitat, miercuri, pe mamele soldaţilor ruşi capturaţi pe teritoriul său să vină să îi ia acasă. Autoritățile de la Kiev spun că au luat prizonieri zeci de militari de la începutul războiului.

„A fost luată decizia de a-i preda pe soldaţii ruşi mamelor lor, dacă acestea vin să îi ia în Ucraina, la Kiev” a transmis Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, ministerul a publicat numerele de telefon şi o adresă de e-mail prin care mamele pot obţine informaţii despre fiii lor prizonieri în Ucraina.

UPDATE – ora 18:25. Patru mame, zece copii și o bunică au fugit din calea gloanțelor și bombelor rusești și s-au adăpostit în Moinești, un oraș din județul Bacău, într-o casă aflată în construcție care nu are nici căldură și nici electricitate.

Cele 15 persoane refugiate din Ucraina au ales ca adăpost melegeaurile natale ale unui român căsătorit cu o ucraineancă.

Imediat ce a început războiul în Ucraina, mama ucraineancă și-a luat rudele și a venit în Moinești pentru că acolo soțul începuse construcția unei case.

UPDATE – ora 17:51. Un tânăr soldat rus care s-ar fi predat apare într-o filmare înregistrată de ucraineni. Când a fost filmat, acesta a izbucnit în plâns după ce a fost hrănit și lăsat să vorbească la telefon cu familia lui.

În filmarea care a devenit virală pe rețelele sociale, tânărul militar poate fi observat cum bea un ceai și mușcă din mâncarea pe care civilii ucraineni din jurul său i-au adus-o. În același timp, soldatul vorbește la un telefon prin video-chat cel mai probabil cu familia de acasă și izbucnește în plâns.

UPDATE – ora 17:46. Unul dintre orașeke cucerite de armata rusă este Konotop din regiunea Sumy, aflat la aproximativ 200 de kilometri de capitala Kiev. Acolo, trupele ruse au intrat în oraş şi au ameninţat că locul va fi bombardat dacă ucrainenii nu acceptă să se predea de bunăvoie.

Pentru că localnicii s-au împotrivit, în frunte cu primarul localităţii, comandantul unităţii care a intrat în oraş ar fi ieşit la negocieri cu grenade în mână. Gestul nu ar fi fost unul ameninţător, ci doar unul de autoapărare. Ofiţerul rus se temea că va fi linşat de localnici în timpul discuţiilor, aşa că şi-a luat măsuri de „protecţie”.

UPDATE – ora 17:41. Cel puțin cinci iahturi de lux care ar fi deținute de miliardari ruși au fost ancorate sau au fost observate navigând, miercuri, în Maldive. Statul insular din Oceanul Indian nu are un tratat de extrădare cu Statele Unite.

Unul dintre iahturile de lux care ar fi ancorat miercuri în Maldive este „Clio”, deținut de Oleg Deripaska, fondatorul gigantului Rusal (producător de aluminiu), potrivit bazei de date de transport maritim MarineTraffic, notează Reuters.

UPDATE – ora 17:11. O femeie însărcinată, venită din Ucraina, a cerut ajutorul medicilor de la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași. Medicii ieșeni au precizat că gravida a mers în unitatea medicală doar pentru un control de rutină și totul este în regulă.

Este vorba despre o femeie însărcinată în 20 de săptămâni, refugiată din Ucraina, care a primit toate îngrijirile medicale necesare.

UPDATE – ora 17:02. Militarii ucraineni înrolați în Legiunea Străină au primit dreptul să plece în țări aflate la granița cu Ucraina pentru a-și recupera familiile refugiate din calea războiului.

Legionarii își pot aduce rudele în Franța, dar le este interzis să intre în Ucraina și să se implice în războiul contra rușilor, relatează Le Figaro.

Generalul Alain Lardet, comandantul Legiunii Străine, a anunțat că militarii ucraineni vor putea să plece în țările vecine Ucrainei, pentru a-și recupera familiile în cazul în care acestea s-au refugiat din calea războiului.

UPDATE – ora 16:53. Orașul Mariupol, care are ieșire la Marea Azov, aflat în sud-estul Ucrainei, este asediat de către armata rusă. Primarul orașului spune că Mariupol este aproape distrus.

Vadym Boichenko, primarul din Mariupol, unde armata rusă atacă de mai multe zile, a declarat la televiziunea ucraineană că orașul este asediat de către ruși.

„Ne fac una cu pământul non-stop, timp de 12 ore. Îmi este distrus orașul natal”, a declarat Vadym Boichenko.

UPDATE – ora 16:38. Societatea de Transport București (STB) a anunțat, prin intermediul unui comunicat, că pune la dispoziția autorităților autobuze pentru transportul cetățenilor ucraineni care se refugiază în Bucureşti.

Astfel, mijloacele de transport sunt pregătite să asigure, pe întreaga durată a situației de criză, preluarea refugiaților din zona Gării de Nord și a Aeroportului Internațional Henri Coandă, pentru a fi transportați către centrele de cazare puse la dispoziție de autorități.

UPDATE – ora 16:30. Peste 50 de zboruri de repatriere sunt anunțate, până la acest moment, pe Aeroportul Internațional “Henri Coandă” București, potrivit unui comunicat al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB).

Acestea sunt programate pentru perioada 2-13 martie și au ca destinație Atena, New Delhi, Cairo, Mumbai, Istanbul, Casablanca, Medina, Kuweit, Hindon, Lisabona, Amman și Tbilisi. Programul se actualizează permanent și, oricând, pot fi adăugate noi curse.

UPDATE ora 16:07. O mamă și fiul ei, împușcați în Ucraina, sunt primii răniți aduși în România

Doi răniți în conflictul din Ucraina, o femeie de peste 40 de ani și fiul ei de 20 de ani, urmează să ajungă la Spitalul Militar „Aristide Serfioti” din Galați, potrivit reprezentanților Prefecturii Galați.

UPDATE ora 15:59. A fost stabilită lista băncilor rusești care vor fi excluse din SWIFT. Von der Leyen: „Este un semnal foarte clar pentru Putin”

Uniunea Europeană a hotărât miercuri să excludă șapte bănci rusești importante din sistemul de plăți bancare SWIFT. Această decizie are loc în cadrul unui pachet mai larg de sancțiuni decise de UE după ce Rusia a invadat Ucraina. Sancțiunile vor intra în vigoare în următoarele 10 zile.

UPDATE ora 15:10. Apelurile cutremurătoare ale unui soldat rus: „Am fost trimiși la moarte. Ofițerii își omoară răniții!”

Un tânăr soldat rus, capturat de armata ucraineană, a vorbit despre atrocitățile din armata sa. Într-un apel cu familia sa, soldatul susține că ofițerii își ucid soldații răniți, lasă morții pe câmpul de luptă și nu le anunță rudele.

UPDATE ora 15:02. Noi dezvăluiri despre planul lui Putin. Pe cine vrea să instaleze în fruntea Ucrainei în locul lui Zelenski

Vladimir Putin intenționează să-l reinstaleze pe fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici în fruntea țării și așteaptă ca forțele Moscovei să-l îndepărteze pe Volodimir Zelenski, actualul președinte.

UPDATE ora 15:00. Peste 2.000 de civili ucraineni au fost uciși de la invazia rusă, potrivit Serviciului de Urgență al Ucrainei

Într-un anunț citat de The Guardian, Serviciul de Urgență al Ucrainei transmis că sute de structuri, inclusiv rețele de transport, spitale, grădinițe și case, au fost distruse.

„Copiii, femeile și forțele de apărare își pierd viața în fiecare oră”, potrivit sursei citate.

UPDATE ora 14:42. O nouă rundă de negocieri de pace ar putea avea loc în această seară, spune Rusia

O a doua rundă de discuții între Ucraina și Rusia ar putea avea loc miercuri seara. Locul nu este, însă, făcut public, iar partea ucraineană nu este sigură că aceste negocieri vor avea cu adevărat loc.

UPDATE ora 14:19. Coincidențele care dau fiori. Este Vladimir Putin „reîncarnarea” lui Adolf Hitler? (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 14.00. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că a „coordonat acțiuni”  împreună cu premierul britanic Boris Johnson


UPDATE ora 13:34. Rusia, cel mai dur avertisment de până acum: Al Treilea Război Mondial va fi nuclear!

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a răbufnit! Acesta a avertizat că Al Treilea Război Mondial se va purta cu arme nucleare și va fi „distructiv”. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 13:28. China anunță că nu va impune sancțiuni Rusiei, în urma invaziei din Ucraina: „Dazaprobăm sancțiunile financiare. Nu au prea multă bază legală”

Beijingul se opune sancțiunilor, a declarat Guo Shuqing, președintele Comisiei de Reglementare a Băncilor și Asigurărilor din China.

Guo a spus la o conferință de presă că „nu ne vom alătura unor astfel de sancțiuni și vom menține schimburi economice, comerciale și financiare normale cu toate părțile relevante. Dezaprobăm sancțiunile financiare, în special cele lansate unilateral, pentru că nu au prea multă bază legală și nu vor avea efecte bune.

UPDATE ora 13:25. Întreaga familie a unui polițist ucrainean a fost ucisă de soldații ruși, în timp ce acesta se află în patrulare. Un bebeluș și sora lui de șase ani, împușcați împreună cu mama și bunicii lor în timp ce fugeau de invadatori

Oleg Fedko, în vârstă de 30 de ani, se afla în patrulare când familia sa a fost ucisă. Soldații ruși au deschis focul asupra două mașini pe un drum de lângă Novaia Kakhovka, în sudul Ucrainei. Presa ucraineană relatează că trupele ruse au împușcat familia în regiunea Kherson, bombardată de Ucraina, la nord de Crimeea.

UPDATE ora 13:18. Viața bate filmul. Volodimir Zelenski, despre aderarea Ucrainei la UE: „Alo, doamna Merkel?”

Un videoclip cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, din vremea când era actor în vogă, s-a viralizat pe Twitter în contextul discuțiilor privind aderarea rapidă a Ucrainei la Uniunea Europeană. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 13:00. O fetiță de 6 ani a murit, în urma atacurile ruse asupra orașului Mariupol. „Arată-i lui Putin. Ochii acestui copil și medicii care plâng”

O mamă care plânge lângă ambulanță. Un tată plin de sânge, ce stă lângă fetiță. O imagine a războiului crunt ce se poartă acum în Ucraina. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 12:30. Nicolae Ciucă: Până acum au intrat în România 118.461 de refugiaţi din Ucraina. 39% dintre ei au rămas aici

„Până la ora 8.00, în această dimineață (miercuri- n.red.), au intrat pe teritoriul României 118.461 de refugiaţi ucraineni. Dintre aceştia, 70.026 au părăsit teritoriul României, au rămas în ţară 46.435, ceea ce reprezintă aproximativ 39% din numărul total al cetăţenilor ucraineni care au intrat pe teritoriul României. De asemenea, cred că este important de precizat că 1.070 cetăţeni ucraineni au solicitat azil, iar dintre aceştia, 476 au rămas în centrele de azil din ţara noastră”, a spus Nicolae Ciucă, după ședința de task-force de la Guvern.

UPDATE ora 12:27. Mii de ucraineni disperați încearcă să se urce în „trenurile vieții” din gara Kiev

Un localnic din orașul ucrainean Kherson a surprins un soldat rus care încearcă să spargă ușa unui bar. Imaginile filmate cu telefonul s-au viralizat pe rețelele de socializare.

UPDATE ora 12:00: Steagul ucrainean a fost scos de pe clădirea ambasadei din Moscova

Conform agenție de știri rusă RIA, citată de CNN, și ușile clădirii care găzduia ambasada Ucrainei au fost sigilate.

Guvernul ucrainean a rupt legăturile diplomatice cu Rusia pe 24 februarie, după ce Moscova a ordonat o invazie a țării.

UPDATE ora 11:40. O rachetă rusească a lovit o maternitate în Jîtomîr. Ce a rămas în urma atacului

Un atac puternic a fost lansat de ruși în Jîtomîr, un oraș din vestul Ucrainei. Mai multe imagini care au fost făcute publice arată amploarea dezastrului: au fost lovite inclusiv maternitatea și casele oamenilor.

UPDATE ora 11:35. Volodimir Zelenski: Rușii „nu știu nimic despre Kiev, dar au ordin să ne șteargă istoria, să ne șteargă țara și pe noi toți”/ Aproape 6.000 de militari ruși au murit

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, miercuri, că aproape 6.000 de ruși au fost uciși în primele șase zile ale invaziei Moscovei. El a afirmat că rușii „nu știu nimic despre Kiev, dar au ordin să ne șteargă istoria, să ne șteargă țara și pe noi toți”

UPDATE ora 11:22. Italia dublează numărul de avioane supersonice Eurofighter care operează deja în România

Italia a decis să dubleze numărul de avioaae supersonice Eurofighter 2000 care operează deja în activitatea de poliție aeriană (Air Policing) în România, a anunțat Ambasada Italiei de la București într-un comunciat de presă.

UPDATE ora 11:16. Copilărie distrusă de război. Un băiețel de șapte ani învață să facă cocktailuri Molotov în Ucraina. „Este îngrozitor!”

O femeie cu inima frântă a dezvăluit cum nepotul ei de șapte ani învață să facă cocktailuri Molotov pentru a putea să-și apere familia în războiul sângeros din Ucraina.

UPDATE ora 11:07. Refugiații care au ajuns în Banat se tem că și România va fi atacată și pleacă spre alte țări. „I-am dus direct la vamă, la Nădlac”

Refugiații ucraineni care au ajuns în vestul țării au plecat din România. Conform reprezentanților Uniunii Ucrainenilor, aceștia se tem că și țara noastră va fi atacată de trupele rusești.

UPDATE ora 11:06. Cea mai mare bancă din Rusia iese din Europa. Sberbank avea active europene în valoare de 13 miliarde de euro și înregistrează pierderi colosale

Cel mai mare creditor al Rusiei, Sberbank (SBER.MM), a declarat miercuri că renunță la aproape toate piețele europene, dând vina pe retragerile mari de numerar și amenințările la adresa personalului și proprietăților sale ca urmare a invaziei Rusiei asupra Ucrainei și a sancțiunilor occidentale, transmite Reuters.

UPDATE ora 11:01. Dima, unul dintre cei mai buni fotbaliși ucraineni, a murit alături de mama lui. O bombă a căzut peste casa lor, iar sora de șapte ani se zbate între viață și moarte

Dmitri Martinenko, fost golgheter al unei ligi regionale, a murit în timpul războiului din Ucraina, alături de mama sa.

UPDATE ora 11:00. Ministerul ucrainean al Apărării a negat informațiile potrivit cărora orașul Herson căzut în mâinile rușilor

„Conform informațiilor de la brigada noastră, luptele sunt în plină desfășurare”, a spus un purtător de cuvânt al ministerului. „Orașul nu este capturat în totalitate, unele părți sunt sub controlul nostru”, transmite CNN.

UPDATE ora 10:56. O studentă povestește infernul de la granița dintre România și Ucraina: „Am stat 34 de ore la -5 grade Celsius, fără apă sau mâncare”

Aproximativ 182 de indieni au fost repatriați din Ucraina și au ajuns în Mumbai cu cel de-al șaptelea zbor de evacuare în cadrul misiunii „Operațiunea Ganga” a guvernului central. Printre cele mai mari obstacole pentru cei 182 de studenți indieni a fost temperatura extrem de scăzută, de aproape -5 grade Celsius la granița dintre Ucraina și România. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 10:46. Biden l-a atacat dur pe Putin numindu-l „dictator”, a anunțat confiscarea averilor din Occident ale oligarhilor ruși și „protejarea întregului teritoriu NATO”, printre care și România, „în cazul în care Putin decide să continue atacul la vest”

UPDATE ora 10:27. Amenințarea lui Putin. Românii primesc broșuri cu măsuri ce se execută în cazul unui accident nuclear

Românii au început să primească broșuri în format PDF cu „Măsuri ce se execută în caz de accident nuclear și urgență radiologică”, după ce președintele rus Vladimir Putin a amenințat cu armele nucleare, în contextul invadării Ucrainei.

UPDATE ora 9:47. Rusia pretinde că a preluat controlul asupra orașului Herson

Trupele ruse au preluat controlul deplin asupra orașului Herson, a informat, miercuri, presa de stat rusă, citând purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov.

UPDATE ora 9:37. Ultimele imagini cu Putin au stârnit controverse: „Nu arată bine… Este palid și umflat la față”

Vladimir Putin arată „palid și umflat” la față, în ultimele imagini. Liderul rus s-a întâlnit, la Moscova, cu Alexandr Beglov, guvernatorul din St. Petersburg. În timpul discuțiilor, cei doi politicieni au stat foarte apropiați, dar nu asta a atras cel mai mult atenția internauților.

UPDATE ora 9:15. Imagini cu dezastrul din Harkov, unde s-au dat lupte grele în noaptea de marți spre miercuri. Zelensky: Rușii comit crime de război

Sediul Poliției din Harkov și o universitate care se afla lângă au fost puternic avariate de rachetele rusești, în urma luptelor dure date în noaptea de marți spre mieruri. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de crime de război după ce armata invadatoare a lansat un atac aerian asupra celui de-al doilea oraș al țării, scrie BBC. Primarul orașului, Ihor Terekhov, a spus că în urma atacurilor din noaptea de marți spre miercuri, 21 de persoane au murit și 112 au fost rănite.

UPDATE ora 9:07 – Un avion al Forțelor Aeriene Regale Australiane a plecat miercuri spre Europa, transportând echipamente militare și materiale sanitare, după anunțul primului ministru Scott Morrison că Australia va oferi asistență militară defensivă Ucrainei.

UPDATE ora 9:00 – Ministrul Apărării al Germaniei, în vizită la Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu. 75 de militari germani, piloți și personal tehnic, detașați în România

Ministrul Apărării german, Christine Lambrecht, se află într-o vizită în România, urmând să se întâlnească miercuri cu ministrul Apărării Vasile Dîncu la Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu, informează Ministerul Apărării Naționale.

UPDATE ora 8:43. 21 de oameni au fost răniți și 112 sunt răniți în Harkov, anunță primarul

Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în urma bombardamentelor în al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, Harkov, a declarat primarul orașului.

Peste noapte, pozițiile de apărare ucrainene au fost „în mod constant sub atacul focului inamic, a aviației, a artileriei cu reacție și a armelor de foc”, a spus Oleh Sinehubov într-un mesaj postat pe pagina sa oficială de Facebook în această dimineață, citat de The Guardian.

UPDATE ora 8:30 – Organizația Națiunilor Unite (ONU) anunță că cel puțin 136 de civili au fost uciși în invazia Rusiei asupra Ucrainei, deși numărul real este probabil mult mai mare.

Printre victime se numără Polina, în vârstă de 10 ani, care a fost ucisă la Kiev împreună cu membrii familiei ei de presupușii „sabotori ruși”, și profesoarele de liceu Yelena Ivanova și Yelena Kudrin, care au murit în timpul unui bombardament la Goldovka, noteazp The Guardian.

UPDATE ora 8:24 – Joe Biden: „Acordăm peste un miliard de dolari în asistență directă Ucrainei” 

Președintele american Joe Biden a anunțat că „SUA acordă peste un miliard de dolari în asistență directă Ucrainei”. Potrivit CNN, declarația a fost scoasă din context de numeroase publicații.

Este adevărat, dar totul într-un context. SUA au acordat Ucrainei peste un miliard de dolari în asistență directă de securitate, în ultimul an.

În timp ce administrația Biden a continuat să trimită ajutor Ucrainei, de la începutul invaziei ruse, în urmă cu șase zile, acesta nu însumează, în prezent, un miliard de dolari.

UPDATE ora 8:00 – Wizz Air oferă 100.000 de locuri gratuite pentru refugiații ucraineni

Compania aeriană europeană low-cost Wizz Air a anunțat că va oferi 100.000 de locuri gratuite pentru zborurile pe distanțe scurte pentru refugiații ucraineni.

UPDATE ora 7:46 – Armata rusă ar fi cucerit centrul orașului Herson, din sudul Ucrainei, transmite CNN. Primarul orașului a anunțat că sunt atacate clădirire rezidențiale.

Oficiali locali ucrainei afirmă că orașul Herson a căzut în mâinile forțelor ruse. Primarul Igor Kolykhaiev a anunțat că orașul este atacat: „Noi nu suntem militari! Dar voi păstra orașul funcțional cât timp voi putea”, a scris edilul.

El s-a adresat, de asemenea, soldaților ruși și conducătorilor lor, cerându-le să plece din Herson, să nu mai bombardeze civili. Primarul i-a acuzat pe ruși că „au luat tot, inclusiv vieți”.

Zilele anterioare, explozii puternice au fost resimțite în Herson, în sudul Ucrainei. De asemenea, un convoi de tancuri și blindate de 64 km, care merge spre Kiev, a fost văzut pe imaginile din satelit.

Herson este un oraș port și se întinde pe râul Nipru, la nord de Crimeea.

UPDATE ora 7:10 – Trupele aeropurtate ruse au debarcat la Harkov, în cursul nopții de marți spre miercuri, informează armata ucraineană. Luptele sunt în curs de desfășurare.

Rușii au atacat un spital, a declarat armata ucraineană într-o informare transmisă pe Telegram.

Armata rusă a atacat la Harkov și un complex de apartamente, la câteva ore după ce o lovitură militară a provocat pagube semnificative clădirii administrației regionale din Harkov.

UPDATE ora  06:30 – Statele Unite vor interzice aeronavelor rusești să zboare prin spațiul aerian american, în urma măsurilor Uniunii Europene și Canadei de a închide spațiul aerian avioanelor folosite de oligarhii ruși, au declarat marți doi oficiali ai administrației de la Casa Albă.

Interdicția, care ar putea veni în ziua următoare, ar interzice avioanelor care sunt deținute sau înmatriculate de ruși să survoleze Statele Unite, împiedicându-le capacitatea de a călători, potrivit New York Times.

UPDATE ora 05:55 – Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat, marţi, că a ordonat desfăşurarea de forţe suplimentare în sud, la frontiera cu Ucraina, în a şasea zi a invaziei ruse în această ţară.

El a susţinut, de asemenea,că va trimite  forţe suplimentare la frontiera cu Polonia, în vest, pentru a proteja Belarusul de un posibil atac al NATO.

UPDATE ora 04:55 – Preşedintele american, Joe Biden, a susţinut un discurs către poporul american marți seara (miercuri 04.00, ora României), în această noapte, adresând mai multe mesaje despre Starea Naţiunii. Printre acestea, liderul de la casa Albă i-a transmis mesajul său lui Vladimir Putin.

„De-a lungul istoriei noastre, am învățat această lecție – când dictatorii nu plătesc un preț pentru agresiunea lor, ei provoacă mai mult haos. Ei continuă să avanseze. Și costurile și amenințările la adresa Americii și a lumii continuă să crească. De aceea, Alianța NATO a fost creată pentru a asigura pacea și stabilitatea în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Statele Unite sunt membre împreună cu alte 29 de națiuni.

Contează. Diplomația americană contează.

Războiul lui Putin a fost premeditat și neprovocat. El a respins eforturile de diplomație. El a crezut că Occidentul și NATO nu vor răspunde. Și a crezut că ne poate despărți aici, acasă. Putin s-a înşelat. Suntem pregătiţi”, este mesajul transmis de preşedintele SUA, Joe Biden omologului rus, Vladimir Putin.

UPDATE ora 04:10 – Ucraina şi Polonia au decis să deschisă încă două puncte de trecere a frontierei comune, destinate pietonilor, pentru a reduce numărul celor care aşteaptă la cozi. Potrivit statisticilor oficiale, numărul pietonilor nu mai este atât de mare, dar 8.000 de maşini aşteaptă încă la cozi.

”Sunt încă o mulţime de maşini. Cozile de pietoni nu mai sunt atât de mari”, a declarat, pentru The Kiev Independent, ministrul adjunct de Interne Mary Akopyan.

UPDATE ora 03:27 – Forțele aeriene ucrainene, împreună cu unități ale armatei și apărării teritoriale, au distrus un mare convoi militar rusesc în apropierea orașului Baștanka din regiunea Nikolaiev, în sudul Ucrainei.

Militarii ucraineni au distrus un convoi militar rusesc de circa 800 de vehicule. Anunțul a fost făcut pe Facebook de Mykola Lukashuk, președintele Consiliului raionului Dnipro.

UPDATE ora 03:00 – Autoritatea de reglementare bancară din UE a anunțat marți că va fi deschisă o procedură de faliment privind principala subsidiară din Europa a celei mai mari bănci rusești, Sberbank, slăbită de sancțiunile financiare impuse în urma invaziei Ucrainei.

UPDATE ora 02:30 – Luminile de pe podul suspendat de pe Dunăre au fost stinse, în noaptea de marți spre miercuri, pentru a-i deruta pe piloţii ruşi care bombardează Ucraina. De asemenea, lumina a fost stinsă şi la Şantierul Naval Damen Galaţi, Liberty Galaţi, Portul Mineralier, Turnul de Televiziune, dar şi la punctul de trecere cu bacul de la IC Brătianu din Galaţi.

Decizia a fost luată în această noapte, astfel că obiectivele au rămas în beznă.

UPDATE ora 01:50 – FIFPro, sindicatul internaţional al fotbaliştilor, a anunţat marţi că doi jucători ucraineni, de 21 şi 25 de ani, au murit în urma atacurilor din ultimele zile, după ce țara lor a fost invadată de Rusia.

Aceste două decese sunt primele din fotbal de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie. Sapylo s-a alăturat armatei ţării sale şi murit în luptă, în timp ce Martynenko a pierit, împreună cu mama sa, în urma unui bombardament lângă Kiev.

UPDATE ora 01:37 – Armata ucraineană susține că tocmai a capturat un lansator de rachete termobarice.

Rusia a fost acuzată de folosirea acestei arme interzise prin Convenția de la Geneva în atacurile asupra Ucrainei de mai multe organizații pentru apărarea drepturilor omului și de către Oksana Markarova, ambasadoarea Ucrainei în Statele Unite.

UPDATE 00:30 Rusia bombardează cartierele din jurul Kievului, orașul Vîșneve- aflat la 30 de minute de capitala Ucrainei, potrivit Serviciului de Comunicații Speciale de Stat al Ucrainei, citat de publicația Kiev Independent.

Cartierele atacate în prezent sunt Rusanivka, Kurenivka, Boiarka și zona din apropierea Aeroportului Internațional Kiev.

UPDATE ora 00:15 -Generalul de vârf care supraveghează armele nucleare și capacitățile nucleare ale SUA a declarat marți că este „mulțumit” de postura defensivă a SUA în acest moment.

Declarația vine pe fondul invaziei ruse a Ucrainei și a anunțului recent al președintelui rus Vladimir Putin, care a pus forțele de descurajare ale țării sale, care includ și arsenalul nuclear al Rusiei, în alertă maximă, potrivit CNN.

Amiralul Comandamentului Strategic al SUA, Charles Richard, a făcut aceste comentarii în timpul unei audieri a comisiei pentru Serviciile Armate a Camerei.

UPDATE ora 00:00 -Marea Britanie a declarat marți seara că în ultimele 48 de ore, „un număr tot mai mare de lovituri aeriene și de artilerie ruse au fost efectuate împotriva zonelor urbane dens populate din Ucraina”.

Un convoi rus continuă să facă progrese lente spre Kiev, a declarat marți Ministerul Apărării din Regatul Unit, citat de CNN.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Imagini fără precedent din Grecia cu norul saharian! Autoritățile elene au emis alertă de pericol...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?