Dr. Adrian Marinescu, despre paralizia facială temporară după vaccinare: „Nu trebuie să ne alarmăm. Paralizia Bell intră la reacții foarte rare”

Publicat: 05 02. 2021, 20:36
Actualizat: 06 04. 2021, 14:34
Tulpina românească ar putea reduce eficiența vaccinului / -COVID. Avertismentul specialiștilorSursă FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax Foto

Trei cadre medicale au avut reacții adverse după vaccinarea anti-Covid! Cei trei s-au plâns de paralizie ușoară în zona feței, dar și de alte simptompe.  Despre durata paraliziei faciale și dacă numărul cazurilor va crește, a vorbit medicul Adrian Marinescu  pentru Antena 3.

Adrian Marinescu spune că paralizia facială este o reacție foarte rară, care se rezolvă foarte repede. În prezent, în lume, sunt rare astfel de cazuri, spune acesta.

„Nu trebuie să ne alarmăm. Paralizia Bell intră la reacții foarte rare”

„Nu trebuie să ne alarmăm – paralizia facială periferică, numită și paralizia Bell, înseamnă practic afectarea nervului facial printr-un sindrom inflamator, cel mai adesea. Este trecută într-adevăr între efectele adverse și în cazul vaccinului împotriva SARS-COV-2, dar intră la reacții foarte rare.

Ca să ne dăm seama că este așa, putem să vedem că în lume, din multe milioane care deja s-au vaccinat, vom număra pe degete aceste cazuri. Oricum, sunt situații care se rezolvă foarte repede”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Întrebat dacă există riscul că paralizia facială să se permanentizeze, dr. Adrian Marinescu a spus că nu există, iar probabilitatea de a se repeta astfel de episoade este una mică.

„Nu, nu există acest risc. Să știți că cei care au avut un prim episod cu paralizie facială au o probabilitate foarte mică, de 5-6% de a repeta și în viitor. Sunt persoane care au de obicei un istoric: ori au mai avut paralizii faciale, ori un anumit istoric ce poate să predispună.”

O femeie din Timiș s-a plâns de paralizie facială temporară, Comitetul Național de Vaccinare spun că acolo a fost vorba despre o reacție alergică și nu despre un șoc anafilactic.

Și un cadru medical din Cluj a avut, de asemenea, o paralizie facială temporară. Din fericire, efectul advers i-a dispărut după câteva ore, după ce i s-a administrat un antiinflamator. După a doua doză, cea de rapel, nu a mai avut niciun efect advers, nici măcar durere la locul injectării.

Magdalena, un medic din Brăila, a povestit că a început să se simtă rău încă din primele secunde după vaccinare, simțind că se sufocă. Însă, medicul care trebuia să identifice cauza simptomelor i-a spus că totul este în regulă. Mai mult, i s-a administrat un alt tratament, iar starea femeii s-a înrăutățit, după ce a ajuns acasă.

Potrivit datelor oficiale, cu ambele doze se vaccinaseră până ieri seară 165.000 de persoane și au existat 2.000 de reacții adverse ușoare.