Ce va face Suedia pentru a ajuta România în ceea ce privește aderarea la Schengen. Promisiunea ambasadoarei Suediei la București

Publicat: 13 12. 2022, 15:06
Sursa foto: Facebook/Therese Hydén

Ambasadoarea Suediei la București, Therese Hydén, a dat asigurări că țara sa va continua demersurile pentru ca România să adere la Spațiul Schengen, după 1 ianuarie, dată la care Suedia va prelua președinția rotativă a Consiliuli Uniunii Europene.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Euronews România înaintea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de pe 8 decembrie, când România nu a primit acordul tuturor statelor membre de a adera la Schengen, ambasadoarea a declarat că, în cazul în care România nu va adera, ceea ce s-a și întâmplat, țara sa, care preia președinția Consiliului începând cu 1 ianuarie, va face „ce trebuie făcut” pentru a se asigura că România va intra în Schengen.

Oficialul susține că România a demonstrat clar că merită să intre în Schengen.

„Vom vedea ce se întâmplă la întâlnirea de la finalul săptămânii. Din păcate, din ceea ce am auzit, nu s-a ajuns încă la o înțelegere deplină. Știu că România a muncit mult pentru a convinge țările membre, iar Suedia a luat parte la toate evaluările care au avut loc în octombrie și în noiembrie cu experții.

Cred că a fost important pentru noi să avem parte de o înțelegere cu privire la capacitatea României. Acum așteptăm întâlnirile, iar Suedia va avea președinția Consiliului Uniunii Europene. Vom fi gata să facem ce trebuie făcut, dacă lucrurile nu ajung la o finalizare sub președinția cehă. Vom fi acolo începând cu 1 ianuarie pentru a pune lucrurile în mișcare”, a mai spus Therese Hydén pentru sursa citată.

România și Bulgaria nu au fost primite în Schengen

Reamintim că România și Bulgaria rămân momentan în afara Spațiului Schengen, după ce Austria și Olanda s-au opus aderării celor două țări în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi.

Austria s-a opus aderării ambelor țări, în timp ce Olanda s-a împotrivit doar aderării Bulgariei, dar cum candidaturile Bucureștiului și Sofiei au venit „la pachet”, decizia Olandei a afectat, practic, și România.

Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse de la Bruxelles.

În schimb, candidatura Croației a fost acceptată, astfel că această țară va deveni membru Schengen de la 1 ianuarie 2023.