Cei trei agresori ai pădurarului din Dâmboviţa au fost reţinuţi pentru 24 de ore

Publicat: 28 08. 2021, 19:30
Imagine cu caracter ilustrativ

Cei trei agresori ai pădurarului din Dâmboviţa au fost reţinuţi pentru 24 de ore, informează, sâmbătă, IPJ Dâmboviţa. Cazul de la Dâmbovița este cu atât mai grav cu cât hoții de lemne au demonstrat că nu au nicio limită, au acționat în grup și au atacat chiar și familia pădurarului, a scris sâmbătă pe pagina sa de socializare ministrul Mediului, Tánczos Barna, despre cazul pădurarului.

Cei trei au fost introduşi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Dâmboviţa. La data de 26 august a.c., în urma unei sesizări efectuate prin 112, cu privire la faptul că un bărbat de 53 de ani a fost agresat fizic, poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, ameninţare şi violare de domiciliu, a informat IPJ Dâmboviţa.

„În urma cercetărilor efectuate, procurorul de caz a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de cei 3 bărbaţi bănuiţi de comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, ameninţare, violare de domiciliu, distrugere şi ultraj”, precizează IPJ Dâmboviţa.

Aproape fără excepție, toate actele de ultraj au loc în situații în care personalul silvic intervine în numele statului, pentru prevenirea infracțiunilor la regimul silvic. Este datoria noastră să ne asigurăm că acești oameni, aflați în linia întâi în lupta cu hoții de lemne, se bucură de statutul și protecția cuvenite”, a declarat în mai anul acesta ministrul Barna Tánczos.

El a reamintit că a inițiat un proiect de lege care prevede includerea personalului silvic, alături de polițiști și jandarmi, în categoria de personal pentru care ultrajul se sancționează cu pedepse sporite. Proiectul prevede majorarea cu jumătate a pedepselor.

Potrivi sursei citate, în ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâți de hoții de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacați de infractori, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuințe, anexe gospodărești).

Ministrul Barna Tánczos a explicat că proiectul de lege a fost depus după o întâlnire cu reprezentanții Federației Sindicatelor din Silvicultură – SILVA, iar modificările vor duce și la „dotarea corespunzătoare a personalului de teren”.