Cele 6 urmări devastatoare | Ce se întâmplă dacă bei Coca-Cola în fiecare zi

Publicat: 15 04. 2022, 17:22
Sursa foto: YouTube

Consumul de Coca-Cola este contraindicat de medici din cauza nenumăratelor efecte nocive ale acestei băuturi asupra organismului uman.

Cu toate acestea, multe persoane adoră această băutură, motiv pentru care chiar consumă litri întregi de Coca-Cola în fiecare zi.

Din păcate pentru aceștia, medicii au dreptate, iar consumul de băuturi de acest timp este extrem de dăunător, mai ales pe termen lung.

Iată care sunt, potrivit lifehack.org, principalele efecte nocive ale consumului de Coca-Cola:

Influențează în mod inconștient alegerile noastre alimentare

Când părințiine spuneau să bem lapte pentru că acesta este sănătos, făceau asta pentru că laptele este cu adevărat o sursă bogată de proteine, calciu, magneziu, fosfor și vitamina A. Cu toate acestea, numeroase studii au indicat că un nivel ridicat de consum de băuturi răcoritoare (în special Coca-Cola), ne face să reducem, fără să vrem, consumul de alimente sănătoase. Aceasta înseamnă că oamenii care beau Coca-Cola zilnic suferă mai des de deficiențe de vitamine, minerale și fibre alimentare.

Coca-Cola duce la apariția cariilor dentare

Consumul regulat de băuturi carbogazoase este, de asemenea, asociat cu eroziunea smalțului și apariția cariilor dentare, din cauza conținutului mare de zahăr și a acidității ridicate. Într-un raport comun realizat de Organizația Mondială a Sănătății și a Organizației pentru Alimentație și Agricultură, se arată că există o relație strânsă între consumul de băuturi răcoritoare și riscul de afecțiuni dentare.

Potrivit unui alt studiu, pH-ul scăzut al acestor băuturi poate duce la afectarea smalțului dentar, în timp ce conținutul ridicat de zahăr este considerat a fi metabolizat de microorganismele din placa bacteriană, generând acizi organici care produc demineralizarea dinților, fapt care duce la apariția de carii dentare.

Crește riscul apariției de fracturi

Consumul acestor băuturi este, de asemenea, asociat cu o scădere a densității osoase și o creștere a frecvenței fracturilor osoase, atât la copii, cât și la adulți. S-a constatat că fracturile încheieturii mâinii și antebrațului sunt din ce în ce mai frecvente la copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani din cauza prezenței băuturilor răcoritoare în obiceiurile alimentare ale acestora.

Crește riscul de boli cronice

În ultimii ani au apărut și alte studii alarmante. Potrivit unui studiu al Framingham Heart Study, consumul de băuturi răcoritoare de peste 350 ml pe zi este asociat cu un risc crescut de obezitate, un risc crescut de sindrom metabolic, scăderea glicemiei, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie.

Cofeina ne poate afecta sănătatea

Insensibilitatea la cofeină (măsura în care cineva răspunde la efectul cofeinei) este, de asemenea, un efect secundar al consumului excesiv de astfel de băuturi. În mod ideal, cu cât consumul de asemenea băuturi este mai mic, cu atât am avea nevoie de mai puțină cofeină pentru a obține beneficiile stimulatoare ale acesteia. Însă consumul unor cantități mari de băuturi precum Coca-Cola ne face să avem nevoie de cantități tot mai mari de astfel de produse pentru a resimți efectele așteptate ale cofeinei.

Nivelul ridicat de acid benzoic crește riscul de cancer

Prezența acidului benzoic în băuturile răcoritoare nu este atât de strict reglementată. Motivul pentru care acidul benzoic este atât de periculos este că funcționează ca un catalizator atunci când intră în contact cu acidul ascorbic (vitamina C) și cu ionii de metal (cum ar fi fierul sau cuprul) pentru a forma substanța chimică cunoscută sub numele de benzen, un cunoscut produs cancerigen.