Cine a avertizat în aprilie că vor avea loc incidente grave precum cel de la Constanța: „Tragedii se vor mai întâmpla, nimeni nu verifică o instalație în spitale”

Publicat: 01 10. 2021, 17:54

În aprilie 2021, după incidentul grav de la Spitalul „Victor Babeș” din București, unde trei persoane au murit în TIR-ul ATI, din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen, Marius Coaje, fost consilier la Primăria Capitalei, declara, pentru Gândul, că astfel de tragedii se vor repeta.

 „Majoritatea spitalelor au doi-trei oameni de la tehnic, care se ocupă de toate aceste probleme, din păcate. Așa se întâmplă nenorocirile, și se vor mai întâmpla, pentru că nimeni nu verifică nicio instalație”, avertiza Marius Coaje, în luna aprilie, după incindetul grav de la „Victor Babeș”

„Oxigenul este extrem de periculos, se aprinde foarte repede”

Marius Coaje mai spunea atunci că cea mai mare problemă din spitalele românești este cea legată de rețelele de oxigen.

 „După ce s-a întâmplat la Piatra Neamț am avut o discuție cu cei de la ASSMB și cu primarul general, și le-am spus atunci că este o întreagă nebunie cu oxigenul în spitale. Această problemă am întâlnit-o când am refăcut „Gomoiu ” și „Foișor”, și am constatat ce probleme erau cu aceste instalații.

Probelma mare este că nici acum nu există un inventar al spitalelor care au oxigen pe butelie, ori pe stație de producere de oxigen. Toate instalațiile acestea sunt vechi, nu sunt calibrate, nu sunt dimensionate corect, sunt lăsate la vedere, sunt lovite de cărucioare, pot apărea fisuri la ele. Instalațiile ar trebui verificate mai ceva decât cele pe gaz. Oxigenul este extrem de periculos, se aprinde foarte repede. Nimeni la ora actuală nu știe ce are în propria ogradă, fie că vorbim de consilii județene, de primării, sau de Ministerul Sănătății. Trebuie făcute echipe de control și verificate la sânge instalațiile de oxigen din toate spitalele din țară. Câte nenorociri trebuie să se mai întâmple?”, mai spunea Marius Coaje.

Trei persoane internate în Tirul de ATI de la Spitalul ”Victor Babeș” din Capitală au murit luni în luna aprilie după ce ventilatoarele din secția mobilă ATI, dintr-un TIR, s-au defectat.

Vineri, 1 octombrie, un incendiu devastator din secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța a ucis 7 persoane.

Arafat: „Oxigenul iese în atmosfera camerei, și crește concentrația”

„După incendiile de la Institutul Matei Balș și spitalului din Piatra Neamț s-a stabilit și s-a dispus să se facă aerisirea saloanelor în care există oxigen. Trebuie ca toate saloanele acestea să aibă senzor de oxigen (…)

Oxigenul iese în atmosfera camerei, și crește concentrația, s-au întâmplat tragedii foarte mari de aici, chiar și în Europa. Riscul într-o cameră închisă este să fie explozii, de aceea trebuie senzori”, a declarat, vineri, șeful DSU.