Ciucă și Ciolacu se angajează să rezolve fulgerător pensiile speciale. Care este termenul angajat de PNL și PSD 

Publicat: 16 06. 2023, 20:54
Actualizat: 16 06. 2023, 21:11

Ciucă și Ciolacu promit să rezolve urgent problema pensiilor speciale, mai precis până la vacanța parlamentară. Aceste două condiții sunt parte a cererilor Comisiei Europene pentru tranșa a doua a banilor PNRR. În postarea sa pe Facebook, premierul de până mai ieri susține că PNL și PSD au căzut de acord să elimine pensiile parlamentarilor și cumulul pensie-salariu în administrația publică. Cu o excepție, aleșii cetățenilor! Procesul legislativ ar trebui să fie fulger, de la ordonanță până la promulgare.

Între banii PNRR și sabia Curții Constituționale

Proiectul de eliminare a pensiilor speciale a fost blocat în parte de Curtea Constituțională, care admite cu jumătate de gură că se poate tăia de ici de colo, dar nu de la magistrați. Marian Enache președintele CCR preciza de la început că se pot adapta acestor „realități” toate pensiile speciale, mai puțin cele ale magistraților. Pentru restul pensiilor speciale, o decizie a Curții Constituționale trebuie să fie și adecvată. „Voi urmări ca deciziile CCR să fie adecvate și realităților socio-economice, fără a încălca prevederile constituționale și legile”, explica președintele CCR.

“Așa cum am afirmat în repetate rânduri, rămânem ferm angajați pentru o implementare rapidă și corectă a reformei pensiilor speciale. Am avut astăzi o întâlnire la Palatul Victoria, alături de premierul Marcel Ciolacu și membri ai Executivului, pentru a discuta soluțiile aplicabile în acest demers. Printre măsurile convenite azi, se numără și eliminarea pensiilor parlamentarilor, dar și interzicerea cumulului pensie-salariu în administrația publică, excepție făcând cei aleși prin votul cetățenilor.
Avem obiectivul ferm de a adopta proiectul privind pensiile speciale – care reprezintă și jalon în PNRR – până la finalul sesiunii parlamentare”, Nicolae Ciucă, președintele Senatului.

 

Reamintim că legea prin care se abrogau pensiile parlamentarilor a fost declarată neconstituțională, dar fără a se intra pe fondul cauzei, ci doar din punct de vedere al nerespectării normelor și procedurii.

Citiți și: EXCLUSIV VIDEO | Victor Ponta: ”Nimeni nu spune adevărul despre pensiile speciale”

UPDATE | CCR: Legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor e neconstituțională