EXCLUSIV VIDEO | Victor Ponta: ”Nimeni nu spune adevărul despre pensiile speciale”

România nu poate tăia pensiile speciale, așa cum prevede acordul cu Comisia Europeană, prin PNRR, pentru că nimeni nu spune adevărul. Afirmația a fost făcută de Victor Ponta, fost premier al României, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.

Victor Ponta a explicat care este situația în acest moment, precizând că, din acest punct de vedere, ”toată lumea fuge de adevăr” , numai că sunt necesare și răspunsuri la semne de întrebare apărute pe parcurs.

Înainte de toate, fostul premier a arătat ce înseamnă, de fapt, pensiile speciale.

Toată lumea fuge de adevăr, eu l-am zis în Parlament și nu am mai intrat cu Pro România în Parlament când am zis adevărul. Ce numiți pensii speciale? Că dacă spuneți pensii necontributive, avem de discutat, așa le-ați pus pe toate pensii speciale”, a afirmat fostul premier.

Victor Ponta a precizat că există un mare procent din ”pensiile speciale” care reprezintă pensii militare.

92% (n.red. – din pensiile speciale) sunt pensiile militare. Eu zic că nu sunt speciale, pentru că le avem de foarte mult timp, și nu contează asta, contează că sunt militare. Dar, 92% din tot ce se numește acum pensie specială sunt de fapt pensiile militare.

Vrei tu, România, să zici: «m-am hotărât să nu mai dau pensii la militari, polițiști, SRI, SPP, cine mai sunt»? Nu cred că vrei și nu cred că există o forță politică. Dar bun, lasă, taci din gură, uită de asta”, a explicat Ponta despre prima categorie de pensii necontributive inclusă la pensii speciale.

Mai departe, 5% cine sunt? Judecători și procurori. Vrei tu, România să tai pensiile la judecători și procurori? Nu vrei și nici nu poți, pentru că a zis CCR că nu poți să le tai. Ok. Au mai rămas veșnicii parlamentari cărora le tai, care sunt 0,0..%

Victor Ponta

”Nu poți să iei pensie mai mare decât salariul”

În ceea ce-i privește pe diplomați și aviatori, diurnele au fost asimilate salariului, chiar în perioada în care Victor Ponta era prim-ministru.

Pe vremuri, diplomatul avea salariul foarte mic și în schimb avea niște diurne, niște chestii, să trăiască omul în străinătate. La fel și aviatorul și stewardesa. Aveau salariul ăla mititel și luau diurne de drum, și am zis că nu poți să-i scoți la pensie cu 100 de euro, după ce au fost diplomați sau pe avion. Și le-a băgat diurnele alea în…

Oricum, împreună luați toți aceștia – că nu mai avem generații de diplomați și piloții de la Tarom de pe vremuri -, împreună nu sunt 1%”, a explicat Ponta.

Tot ceea ce cere și se poate face este o atitudine fermă, în beneficiul țării noastre, inclusiv în relația cu Comisia Europeană.

Dacă cineva ar veni și ar spune «astea sunt pensiile despre care vorbim, sunt niște abuzuri sau niște greșeli», nu-s abuzuri, că oamenii și-au luat pensia pe lege, nu poți să iei pensie mai mare decât salariul, niciodată. Doi, nu e normal să ai pensii atât de mari, de exemplu, la poliție sau în armată, chestorul sau generalul să aibă 200 de milioane (n.red. – 20.000 de lei) și sergentul să aibă 20 (n.red. – 2.000 de lei). Nu-i normal.

Majoritatea pensiilor militare – în sensul de armată, Poliție, SRI, SIE – sunt mici. Generalii și gradele mari, da, au pensii foarte mari și alea trag în sus. Acolo poți să spui, ăștia cu pensii mari stăm pe loc, nu le tăiem, nu tăiem la nimeni nimic, și cresc aia cu pensiile mici, pe măsură ce avem bani. Iar alții… nu mai facem pensii necontributive de acum încolo”, a mai spus Victor Ponta.

”Creștere economică mincinoasă”

În opinia lui Victor Ponta, problema este că toți banii – indiferent că sunt de la pensiile mici sau cele mari – se duc afară, deoarece nu mai există produse românești.

Nimeni nu vrea să explice adevărul, că USR a pus nu știu ce, că nu ne lasă Comisia Europeană, că… E o chestie falsă. De fapt, problema reală este că dacă tot dăm atât de mulți bani la pensii – nu-s mulți raportați la restul Europei, dar dăm niște bani -, nu putem să avem grijă ca pensionarii care nu-și fac vacanțe la Monaco și nici nu-și cumpără avioane private, când se duc la medicamente, să plătească factura, să cumpere mâncare, să-și ia haine, să aibă produse românești? Atunci, banii aia pe care-i dăm, se întorc”, a explicat Victor Ponta.

Fostul premier susține că, în condițiile actuale, cifrele care arată creștere economică sunt “mincinoase”.

Dar dacă tot ce dăm pensii, și la omul sărac, și la omul bogat, totul se dă pe produse din afară, atunci abia apare spărtura și inflația, și faptul că creșterea economică este o iluzie, nu este o creștere economică, pentru că nu rămâne nimic în România din ceea ce calculăm la cifre”, a precizat fostul premier.

”Comisia Europeană nu a fost niciodată mai bleagă”

Doar cu o atitudine decisă, în favoarea României, Comisia Europeană poate fi convinsă și va debloca banii din PNRR, deși ar fi un jalon neîndeplinit.

Comisia Europeană nu a fost niciodată mai bleagă ca acum. Important e să faci ce vrei bun pentru România. Dacă nu faci nimic, nu înseamnă că ai făcut ce ai vrut, înseamnă că n-ai avut curaj sau nu te-a dus capul să rezolvi niște probleme. Altfel, Comisia Europeană, pe vremuri, era sperietoare, acum, sincer, să-i zici doamnei Ursula «Slava Ukraina» și poți să faci ce vrei.

Dar te duce mintea? Ai un plan să arăți, să faci ceva pentru țară? Dar dacă n-ai niciun plan, dacă nu mergi în nicio direcție, nu te rătăcești. Așa mi se pare mie România acum, că noi nu mergem în nicio direcție, și atunci sigur nu ne rătăcim”, a conchis Victor Ponta.

Interviul integral AICI:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Expert: ”Digitalizarea duce la reducerea pierderilor din industrie și, implicit, la reducerea gazelor cu efect de seră”

EXCLUSIV | Descoperire rarisimă – ”Micul Jurnal Intim” al Reginei Maria, o ”bijuterie a sufletului ei”. Academician Georgeta Filitti: ”Pagini întregi în care femeia aceasta trăiește numai bucuria de a ști că există acest om. Și omul acesta se numește Barbu Știrbey” (GALERIE FOTO)

ANALIZĂ | Profesorul Vlada Stanković și ”DILEMA RUSĂ” a lui Erdogan: ”Prins în îmbrățișarea sufocantă a lui Putin, instrument util în încercarea Rusiei de a submina NATO”

EXCLUSIV VIDEO | Proiectul Petricani, finanțat de Banca Mondială, necesită un acord politic. Primarul Radu Mihaiu: ”Park & Ride, pasaj și gară pentru trenul metropolitan”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația