Conflictul dintre două primării a ajuns în Justiție. O amendă, mărul discordiei între cele două instituții

Publicat: 11 03. 2021, 17:40

Situație complet neobişnuită în România. Două primării se află într-un conflict care a ajuns, în cele din urmă, în Justiție.

O amendă este mărul discordiei între două instituții

Un conflict s-a iscat între Primăria Oradea, condusă de Ilie Bolojan, care a devenit după alagerile locale preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor si Primăria Aiud, condusă de acelaşi primar ca şi înainte de alegerile locale, Oana Badea (PNL), fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei. O amendă, aplicată în 3 septembrie 2020, este mărul discordiei între cele două instituții.

Un angajat al Primăriei Aiud a solicitat oficial, în scris, în 28 iulie 2020, informaţii în legătură cu situaţia amenzilor plătite de un cetăţean cu domiciliul în Oradea. În 26 august 2020, angajatul Primăriei Oradea a comunicat telefonic funcţionarului de la Primăria Aiud toate informaţiile solicitate.

Primăria Aiud a decis să sancționeze primăria Arad

Însă, angajatul Primăriei Aiud nu a fost mulţumit de acest răspuns, precum şi de alte comunicări primite la adrese transmise anterior, astfel încât, în 3 septembrie 2020, a decis să amendeze Primăria Oradea cu suma de 1.500 de lei.

Primăria Oradea nu a oferit răspunsul în perioada celor 30 de zile legale, iar funcţionarul de la Aiud a aplicat o amendă în valoare de 1.500 de lei. Primăria Oradea a contestat în instanţă sancţiunea. În 4 februarie 2021, instanţa de fond a decis să dea dreptate Primăriei Oradea şi a anulat procesul-verbal de sancţionare.

Instanţa locală a decis să trimită cauza la Judecătoria Aiud.

„Actul atacat a fost întocmit pe seama Primăriei Municipiului Oradea, această fiind persoană fără capacitate de folosinţă. În măsură în care instanţa nu va constata nulitatea absolută a procesului-verbal de contravenţie atacat, se solicită anularea acestuia că fiind netemeinic şi nelegal, iar pe cale de consecinţă exonerarea de la plata amenzii aplicate, în cuantum de 1.500 de lei. S-a cerut, totodată, restituirea sumei de 750 lei, iar în subsidiar, înlocuirea sancţiunii contravenţionale aplicată prin procesul-verbal atacat cu avertismentul”, a cerut instituţia amendată în acţiunea depusă la instanţa.

Primăria a plătit, totuşi, jumătate din amendă în termenul legal, motiv pentru care, a cerut ca în cazul în care procesul-verbal era anulat să îi fie restituită suma plătită.

 Instanţa de fond a decis să dea dreptate Primăriei Oradea

În 4 februarie 2021, instanţa de fond a decis să dea dreptate Primăriei Oradea şi a anulat procesul-verbal de sancţionare. Magistratul a susţinut că, potrivit Codului administrativ, primăria comunei, a oraşului, a municipiului reprezintă o structura funcţională fără personalitate juridică şi fără capacitate procesuală, cu activitate permanentă.