Culmea copiatului: Doi lideri de organizații studențești, eliminați din examenul de evaluator ARACIS pentru fraudă. Cum se apără cei doi

Culmea copiatului: Doi lideri de organizații studențești, eliminați din examenul de evaluator ARACIS pentru fraudă. Cum se apără cei doi
Culmea copiatului: Doi lideri de organizații studențești, eliminați din examenul de evaluator ARACIS pentru fraudă. Cum se apără cei doi. Sursa foto: Edupedu.ro
Publicat: 11/03/2021, 16:05
Actualizat: 11/03/2021, 16:06

Doi lideri ai unor organizații studențești au fost eliminați pe motiv de fraudă din examenul de intrare în corupul evaluatorilor calității educației din instituțiile de învățământ superior.

Astfel, președintele Uniunii Studenților din România (USR), Alex Vasile, și președintele Ligii Studenților Româi din Străinătate (LSRS), au susținut examenul pentru a face parte din Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) pe 27 februarie.

Cei doi au susținut online un examen cu 20 de întrebări, iar examinatorii au descoperit mai multe similitudini între lucrările celor doi, inclusiv greșeli gramaticale identice, acuzându-i pe aceștia de fraudă, informează Edupedu.

Informația a fost confirmată de președintele ARACIS, Iordan Petrescu, care a declarat că știe despre eliminarea celor doi și despre acuzațiile de fraudă.

Contactați de Edupedu, Vasile și Stredie susțin că aceasta este doar o coincidență și resping acuzațiile de fraudă.

Acuzații de fraudă: Cei doi au răspuns identic la aproape jumătate din întrebări

Mai exact, potrivit sursei citate, din cele 20 de întrebări la care au răspuns, Alex Vasile și Robert Stredie au răspuns identic la opt, inclusiv cu aceleași greșeli gramaticale.

„A fost o situație într-adevăr, în urmă căreia am fost eliminat, dar am avut niște circumstanțe. USR a reușit să obțină un număr de locuri limitat față de celelalte federații și atunci le-am spus colegilor, dinainte să dăm această evaluare, că eu nu îmi doresc să ocup unul dintre acele locuri pentru că activitatea mea se încheie anul acesta. A trebuit totuși să fiu cu ei acolo pentru a le da încredere că lucrurile vor fi bine. Am dat, într-adevăr, două răspunsuri care erau similare cu ale unui coleg și dintr-o coincidență, în momentul în care nu știai răspunsul la o întrebare, trebuia să apeși orice literă ca să treci mai departe, eu am apăsat D și colegul respectiv a apăsat tot D, a fost o coincidență incredibilă.

Nu a fost vorba de a încerca să fraudez un examen, să îmi doresc să intru ca evaluator în urma unei fraude. În niciun moment nu mi-am dorit să devin evaluator prin mijloace necurate pentru că nu mi-am dorit să devin evaluator din start. Nu a fost singura, probabil litera D a ridicat suspiciunile, după care într-adevăr aveam și noi două răspunsuri similare pentru că nici pentru mine și nici pentru el nu avea o miză examenul respectiv, deci noi am participat doar pentru a ne ajuta colegii să ocupe locurile respective”, a spus Alex Vasile.

Robert Stredie este angajat la Guvern, la cabinetul profesorului său de la Facultatea de Filosofie a UB

Robert Stredie este președintele Ligii Studenților Români în Străinătate deși este student în România. Mai mult, el este angajat la Guvern, la cabinetul lui Sorin Costreie, profesorul său de la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din București.

Stredie susține că intenționează să mai dea o dată examenul, în pofida acuzațiilor de fraudă. De altfel, el a fost singurul candidat din partea LSRS, pentru că studenții înscriși la universități din afara României nu sunt eligibili.

Stredie este consilier la Guvern și este înscris la un program de masterat la Facultatea de Filosofie a Universității din București, acolo unde predă profesorul Sorin Costreie, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului pentru domeniile Educație și Cercetare.

Stredie a absolvit Management la Manchester University și a devenit președinte LSRS în 2019, pe vremea când studia în Marea Britanie.

„Aparent, amândoi ne-am dat seama la final că nu a fost destul de mult timp pentru întrebările care au fost acolo și ne-au și spus ca acolo unde nu avem timp de întrebări, puneți o literă, o liniuță, și treceți mai departe ca să răspundeți la întrebările pe care le știți. Amândoi am pus litera D la mai multe întrebări la care nu am știut nici eu și nici el. A fost pură întâmplare. Sincer să fiu, a fost doar o experiență pentru că a trebuit să știu despre ce este vorba, este de interes pentru noi să avem studenți evaluatori din străinătate. Nici nu ai cum să te înscrii ca student din străinătate la ARACIS pentru că trebuie să fii student în țară, iar eu fiind întors în țară și student la Universitatea din București, am putut”, a spus Stredie.

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), organizaţie neguvernamentală, apolitică și echidistantă, este un proiect inițiat și dezvoltat de către Sebastian Burduja, Dragoș Preda și Costin Gabriel Elefteriu, ce avea drept principal scop coagularea tinerilor talentați ce studiază în străinatate.

Din păcate, în ultima perioadă LSRS are parte de un declin, mai exact de cand președintele comunității a devenit un tânăr susținut de către masonerie, nimeni altul decât Robert Stredie.

Tatăl lui Stredie și-a pierdut mandatul de primar pe motiv de conflict de interese

Pentru necunoscători, respectivul este fiul primarului comunei Cristinești din județul Botoșani, Marinel Stredie, care, în noiembrie 2019, a fost declarat incompatibil de către Agenția Naționale de Integritate prin emiterea Ordinului privind constatarea încetării de drept, înainte de termen, a mandatului de primar.

La baza emiterii Ordinului se află Raportul de evaluare al ANI prin care s-a constatat încălcarea de către Marinel Stredie a regimului juridic al conflictelor de interese, în sensul că, în perioada evaluată (17.06.2008-13.08.2013), comuna Cristineşti – reprezentată prin Marinel Stredie în calitate de primar – a încheiat contracte cu societatea comercială la care deţinea calitatea de acţionar majoritar.

Cu aceste origini sănătoase, Robert Stredie s-a remarcat în comunitate ca fiind mânat de orgoliu și de dorința de a se afirma. De altfel, a reușit într-un timp scurt să îndepărteze membri marcanți ai Ligii.

Mai mult, conform regulamentului, în calitate de președinte al Ligii, Robert Stredie avea obligația de a organiza alegeri în fiecare an. Totuși, acesta nu dorește organizarea unor alegeri, din dorința tot mai mare de putere și de teama pierderii poziției care îi conferă notorietate.

Tot mai multe voci, în ultima vreme, afirmă că acțiunile lui Robert Stredie în calitatea de președinte al Ligii contravin ideilor ce au stat la baza dezvoltării LSRS, conform cărora aceasta se dorea o platformă de comunicare și sprijin reciproc pentru membrii săi și o comunitate care să genereze elite pentru viitorul României.

Un eveniment cu tradiție, in ultimii doi ani Gala LSRS a ajuns să fie politizată și caracterizată ca un eșec total. Anul trecut, gala a fost organizată pentru a deservi interese personale, iar scena a fost acaparată de către fostul primar din Sectorul 5, Daniel Florea. În plus, mulți dintre câștigătorii Galei au fost aleși pe criterii PSD-iste. Un exemplu concret este faptul că Marele premiu al Galei LSRS 2020 a fost câștigat de Daniel Prelipcean, prieten apropiat al președintelui Ligii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
MAGHIARII, umiliți în România. Porneşte revoluţia: Reacţionăm!
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor