Cristian Pomohaci, primul beneficiar al legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul / Fostul preot va plăti o amendă de 40.000 de lei în locul condamnării cu suspendare

Cristian Pomohaci, primul beneficiar al legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul / Fostul preot va plăti o amendă de 40.000 de lei în locul condamnării cu suspendare
Cristian Pomohaci, primul beneficiar al legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul / Fostul preot va plăti o amendă de 40.000 de lei în locul condamnării cu suspendare
Publicat: 24/05/2021, 16:06

Tribunalul Mureș i-a aprobat fostului preot Cristian Pomohaci cererea de a plăti o amendă în locul condamnării la un an de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală.

Tribunalul Mureș i-a aplicat lui Cristian Pomohaci o amendă de 40.000 de lei, dar acesta scapă de condamnarea cu suspendare și totodată de interdicțiile complementare.

Legea deputatului PSD Cătălin Rădulescu „Mitralieră” a fost promulgată de Klaus Iohannis, fără ca șeful statului să o retrimită la Parlament.

„Admite cererea privind constatarea intervenirii unei legi penale noi formulată de petentul condamnat Pomohaci Cristian Dorin (…), vizând Sentinţa penală nr. 28 din data de 11.03.2020 pronunţată de Tribunalul Mureș, Secția Penală în dosar nr. 1841/102/2018, rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 424/A din data de 23 octombrie 2020 pronunțată de Curtea de Apel Târgu-Mureș în dosarul penal nr. 1841/102/2018, în baza art. (…) și în consecință:

Constată intervenirea legii penale mai favorabile raportat la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere, aplicată petentului condamnat pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată (…), 11 acte materiale.

În baza art (…), dispune înlocuirea pedepsei aplicate petentului condamnat cu aplicarea unei pedepse constând în 200 de zile de amendă reprezentând 200 lei/zi respectiv 40.000 lei amendă, pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată (…), 11 acte materiale, în baza art. (…)

Pomohaci, avertizat în legătură cu plata amenzii

Vom atrage atenţia petentului condamnat asupra dispoziţiilor art. (…) Cod penal, privind neplata cu rea-credinţă a amenzii aplicate. Cheltuielile judiciare avansate de stat în prezenta cauză, de 100 lei vor rămâne în sarcina statului, conform art. (…) Cod proc. penală. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din data de 21. 05. 2021”, este decizia Tribunalului Mureș.

Fostul preot a cerut acest lucru în baza legii penale mai favorabile, invocând noua lege promulgată de Iohannis, care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul.

Legea a intrat în vigoare la începutul lunii aprilie 2021, iar Pomohaci a fost condamnat pe 23 octombrie 2020. Tribunalul Mureș a considerat că legea se aplică retroactiv inclusiv sentințelor definitive.

Pomohaci era acuzat de evaziune fiscală, după ce ani la rând nu a plătit impozit pentru banii câștigați din închirierea mai multor imobile. Acesta a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, a achitat prejudiciul de 28.000 de euro și a acceptat o pedeapsă de un an de închisiare cu suspendare.

Ce interdicții avea Pomohaci

În aprilie 2021, după intrarea în vigoare a legii care îi scutește pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul, Pomohaci a cerut instanței să constate că a plătit deja paguba și să îi aplice legea penală mai favorabilă, adica amendă în loc de închisoare, fie ea cu suspendare.

În consecință, Pomohaci scapă inclusiv de interdicțiile complementare, cum ar fi interdicția de a fi ales timp de 2 ani.

Fostul preot avea un termen de încercare de 2 ani și obligațiile:

– ”să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;

– să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;

– să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

– să comunice schimbarea locului de muncă; – să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență;

– să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate cu instituţiile din comunitate”.

Fostul preot trebuie să presteze muncă în folosul comunității

Potrivit deciziei definitive a Curții de apel Târgu Mureș, Cristian Pomohaci trebuia să presteze, pe durata termenului de supraveghere de 2 ani, ”o muncă neremunerată pe o perioadă de 90 de zile în cadrul sau în beneficiul Primăriei Rebrişoara, judeţul Bistriţa-Năsăud, sau în cadrul Primăriei Miercurea Nirajului, judeţul Mureş”.

Potrivit legii respective, inculpații pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro pot scăpa de închisoare, doar cu amendă penală, dacă achită integral prejudiciul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu