Un studiu a arătat faptul că persoanele care consumă carne roșie procesată ar fi mai predispuse la demență și declin cognitiv. În acest studiu au fost analizate date provenind de la peste 133.000 de persoane, cu o vârstă medie de 49 de ani. Datele acestora erau deja centralizate în alte două cercetări, NHS și HPFS. Iată mai jos, în articol, informații referitoare la studiu și ce au descoperit cercetătorii.
Mai înainte de toate, trebuie menționată o explicație a sintagmelor: „carne roșie” și „carne roșie procesată”. Prin „carne roșie” înțelegem: carne de vită, de porc, de miel, de capră. Pe de altă parte, „carnea roșie procesată” reprezintă acele produse din carne care au fost conservate prin: afumare, tratare, sărare, adăugare de conservanți. Printre acestea se numără slănina, șunca, bacon, salam, pastramă, cârnați, hot dog, dar și alte produse care ar putea avea în conținut conservanți sau aditivi chimici. Cercetătorii au pornit această analiză a datelor în funcție de dietele urmate de eșantionul de +133.000 de persoane.
Potrivit unui studiu publicat în revista „Neurology”, indivizii care consumau cel puțin 1/3 de porție de carne roșie procesată ar fi fost mai expuși către a dezvolta demență. Potrivit datelor, riscul era cu 13% mai mare, comparativ cu persoanele care consumau mai puțin de o zecime dintr-o porție de carne roșie procesată, pe zi. În general, o porție are circa 85 de grame. De exemplu, 2 felii de bacon, un crenvurșt sau o felie și jumătate de parizer. Oamenii de știință au mai aflat că accelerarea îmbătrânirii creierului cu 1,6 ani ar putea fi provocată de consumul zilnic de carne roșie procesată (1 porție/zi).
Sănătatea creierului este influențată de consumul de carne roșie procesată, arată un nou studiu / sursă foto: Envato
Vezi și Studiu despre GAMING: jocurile video pot îmbunătăți performanța cognitivă
Desigur, pentru că a fost utilizată metoda observațională, cercetătorii nu pot arăta date 100% clare că demența ar putea fi declanșată sau accelerată de consumul de carne roșie procesată. Însă, o asociază cu acest obicei alimentar. Doctorul Daniel Wang a explicat că studiile asupra acestui aspect vor continua, pentru a găsi noi legături. Expertul este profesor asistent în cadrul Departamentului de Nutriție al Harvard T.H. Chan School of Public Health.
„Studiile de cohortă mari și pe termen lung sunt esențiale pentru investigarea condițiilor precum demența, care se dezvoltă pe parcursul mai multor decenii. Continuăm să punem piesele acestui puzzle pentru a înțelege mecanismele care cauzează demența și declinul cognitiv”, a precizat doctorul.
Peste 133.000 de persoane au participat în cadrul acestui studiu, cu o vârstă medie de 49 de ani. Persoanele proveneau de la Nurses’ Health Study și Health Professionals Follow-Up Study. Dietele respondenților erau actualizate la fiecare 2 până la 4 ani. Totodată, într-un interval de 43 de ani, nu mai puțin de 11.000 de indivizi au fost diagnosticați cu demență. Studiul a fost publicat în „Neurology”.
Potrivit specialiștilor, carnea roșie procesată conține nitriți, compușii N-nitrozoși și sodiu, care pot avea efecte negative asupra organismului.
Cât zahăr are o doză de suc? Avertismentul transmis de specialiști
Sursă foto: Envato – caracter ilustrativ