Cum poate contracara Europa acțiunile destabilizatoare ale Chinei?

Cum poate contracara Europa acțiunile destabilizatoare ale Chinei?
Publicat: 30/10/2023, 11:34

La începutul lunii iunie a acestui an, Comisia Europeană a cerut mai multor state ale Uniunii Europene să interzică grupurile de telecomunicații chineze Huawei și ZTE.

O astfel de decizie face parte dintr-un set de măsuri-reacție la acțiunile destabilizatoate ale Chinei, Beijingul ”mutând” atât pro-Rusia, după invadarea Ucrainei, cât și pentru a-și pune în aplicare propriile planuri pe termen lung.

Rusia și China au un ”parteneriat strategic” care urmărește o nouă eră la nivel mondial, cu Moscova și Beijingul în prim-plan, astfel încât influența SUA să fie cât mai mult diminuată.

După ce Federația Rusă a declanșat așa-zisa ”operațiune militară specială” în Ucraina, în data de 24 februarie 2022, concretizată printr-o invazie care s-a transformat într-un război de uzură, China a refuzat să respecte sancțiunile impuse Moscovei.

Guo Shuqing, președintele Comisiei de Reglementare a Băncilor și Asigurărilor din China, a declarat în timpul unei conferințe de presă că țara sa nu se va alătura unor astfel de sancțiuni, cu atât mai mult cu cât ”nu au prea multă bază legală”.

”Nu ne vom alătura unor astfel de sancțiuni și vom menține schimburi economice, comerciale și financiare normale cu toate părțile relevante. Dezaprobăm sancțiunile financiare, în special cele lansate unilateral, pentru că nu au prea multă bază legală și nu vor avea efecte bune”, a avertizat Guo Shuqing.

Dependența de Beijing trebuie redusă

În contrapartidă, atât individual, cât și la nivel de comunitate, statele europene susțin și aplică sancțiuni împotriva Chinei, și fac eforturi uriașe pentru a se proteja de viitoare represalii politice, economice și/sau militare din partea Chinei.

La o reuniune a G7 (Grupul celor Șapte – forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii) de la sfârșitul lunii mai a acestui an, atât SUA, cât și Europa au convenit să își reducă dependența de Beijing, mai degrabă decât să întrerupă complet relațiile.

În ultimii ani, SUA au devenit din ce în ce mai vocale cu privire la amenințarea Chinei la adresa securității naționale. Pe de altă parte, factorii de decizie din Europa au adoptat o abordare ceva mai precaută – piața chineză jucând un rol important pentru companiile din țările occidentale.

Totuși, în momentul în care China bate palma cu Rusia, la propriu, sfidând legile internaționale și declarând că se dorește o nouă ”ordine mondială”, Europa trebuie să reacționeze. Statele UE îndeamnă la acțiune, în primul rând prin modificarea politicilor sectorului public și privat.

  • Diversificarea lanțurilor critice de aprovizionare, cu excluderea Chinei.
  • Transmiterea și promovarea un mesaj puternic și persistent potrivit căruia Europa nu va tolera viziunea autoritară și acțiunile politice, Economice și militare ale Chinei, care încalcă legile internaționale.
  • Protejarea împotriva oricăror acțiuni ale Chinei care ar putea perturba producția de semiconductori a Taiwanului.
  • Sprijinirea autonomiei diplomatice a Taiwanului ca națiune democratică, pentru a proteja libertatea de navigație și de survol, precum și alte aspecte legate de securitate, economie și tehnologie, care țin de autonomia Taiwanului, în afara controlului Chinei.

”Europa are nevoie de o strategie unitară, pentru a-și construi puterea”

Margrethe Vestager, vicepreședinta Comisiei Europene și comisar pentru Concurență, a cerut acțiuni coordonate din partea țărilor UE pentru ca influența crescândă a Chinei să poată fi contracarată, comparând situația actuală cu un teren de joc.

”Când nu acționăm împreună, suntem un teren de joacă. Când acționăm împreună, suntem un jucător. Europa are nevoie de o strategie unitară, pentru a-și construi puterea. Puterea de care e nevoie pentru a fi un jucător global”, a spus Margrethe Vestager, vicepreședinta Comisiei Europene și comisar pentru Concurență.

Totuși, specialiștii insistă asupra contradicțiilor la nivel european, din cauză că ”jucătorul” la care care făcea referire Margrethe Vestager pare a se dedubla, cu efecte negative, în unele situații.

Un exemplu sugestiv este acela legat de planurile strategice europene pe termen lung, în contextul în care China continuă să-și ”cimenteze” influența.

La Bruxelles există un plan de acțiune care are China în vizor, numai că – pe de altă parte -, premierul chinez Li Qiang a mers în Germania pentru a discuta despre relațiile economice dintre cele două țări, ulterior având ca țintă imediat Franța.


Citește și:

Familiile ostaticilor din Gaza, REVOLTATE: ”Sunt ținuți în subteran, ca niște animale, iar guvernul tratează criminalii cu baclava și medicamente”

ANALIZĂ | Racheta balistică intercontinentală Sarmat, noua JUCĂRIE NUCLEARĂ a lui Putin. Va înlocui Satan, dar testele s-au făcut ”pe repede înainte”

EXCLUSIV | Sângerosul criminal Passaris face papuci în penitenciar! Motivul pentru care i-a fost respinsă ultima cerere de eliberare condiționată

EXCLUSIV | Suspiciuni de licitație ”simulată” la Romtehnica. Pentru cine trag obuzierele autopropulsate de 155 mm?

ANALIZĂ | Pierre Vimont (Carnegie), despre conflictul Israel – Hamas și implicațiile sale: ”Momentul de neputință al Europei în Orientul Mijlociu”

Ministrul israelian al Apărării: ”Gaza nu se va întoarce niciodată la ceea ce a fost, oricine vine să ucidă va fi ELIMINAT”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Misterul icoanei de Florii. De ce apare Hristos trist
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Pericolul din micii de 1 Mai! ANPC trage un semnal de alamă: „Aveți grijă la...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică