ANALIZĂ | Pierre Vimont (Carnegie), despre conflictul Israel – Hamas și implicațiile sale: ”Momentul de neputință al Europei în Orientul Mijlociu”

ANALIZĂ | Pierre Vimont (Carnegie), despre conflictul Israel – Hamas și implicațiile sale: ”Momentul de neputință al Europei în Orientul Mijlociu”
Publicat: 11/10/2023, 11:37
Actualizat: 11/10/2023, 11:44

Cercetătorul Pierre Vimont – Carnegie Endowment for International Peace -, care analizează politica europeană de vecinătate și relațiile transfrontaliere, consideră că, după ce gruparea teroristă Hamas a atacat Israelul, Europa se află într-un ”moment de neputință”.

Gruparea Hamas a uimit lumea, notează Pierre Vimont – deține titlul de ambasador al Franței, acordat pe viață, și, de asemenea, cavaler al Ordinului Național de Merit al Franței -, și a adus un sentiment de umilire și furie fără precedent în Israel.

În urma acestor atacuri sângeroase, Israelul face apel la răzbunare, iar forțele militare israeliene se pregătesc să pătrundă în Gaza. (mai multe informații AICI)

Acest moment de teroare și uimire totală – pe care mulți observatori israelieni – îl compară cu șocul atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 împotriva Americii dă loc și unui sentiment rar de vulnerabilitate în cadrul societății israeliene.

Descurajarea militară tradițională a Israelului pare să-și fi pierdut influența, deoarece Tzahal (forțele de apărare israeliene) și serviciile de informații au fost «dispărute» în primele ore ale acestor atacuri. Semnificativ, întreaga strategie geopolitică afișată de guvernul israelian de a marginaliza chestiunea palestiniană și de a-și consolida relațiile cu vecinii săi arabi a fost contracarată.

Într-adevăr, chestiunea palestiniană, care părea trimisă ireversibil în uitare, revine în centrul scenei, deși cu riscul de confuzie între drepturile legitime ale poporului palestinian și utilizarea violenței de către Hamas și cu riscul suplimentar de a plasa pe picior de egalitate Autoritatea Palestiniană din Teritoriile Ocupate și Hamas din Gaza”, precizează cercetătorul.

”Europa ar putea juca un rol semnificativ prin folosirea pârghiei sale financiare și economice pentru a convinge atât Israelul, cât și o conducere palestiniană reînnoită să se întoarcă la negocieri serioase și să pună capăt violențelor neîncetate”

Pierre Vimont

”Violența poate face diferența”

Pierre Vimont punctează, în continuarea analizei sale publicate de Carnegie Endowment for International Peace, că gruparea Hamas și-a demonstrat ”puterea militară” prin aceste atacuri și a vizat chiar ”destabilizarea” statului Israel.

Liderii Hamas, cu poziționarea lor împotriva oricărui acord cu Israelul, și-au demonstrat puterea militară prin destabilizarea întregului stat israelian. Pentru mulți palestinieni, în special pentru cei tineri, demonstrația de forță din partea Hamas, indiferent de rezultatul său final, a demonstrat că violența poate face diferența.

În același timp, atacurile Hamas transformă profund geopolitica întregii regiuni din Orientul Mijlociu, cu prietenii Iranului – Hezbollah, Hamas, Liban și Siria – în ofensivă. 

Discuțiile în desfășurare privind posibila normalizare a Israelului cu Arabia Saudită vor fi probabil amânate pentru ceva timp. Iar ceilalți jucători regionali care s-au angajat deja față de Acordurile Avraam și pentru un parteneriat economic consolidat cu Israelul ar putea prefera să păstreze un profil scăzut în timp ce propriile lor populații își arată sprijinul pentru cauza palestiniană”, mai scrie Pierre Vimont, fost secretar general executiv al Serviciului european de acțiune externă al UE (2010-2015).

”Astăzi, Europa este prea marginalizată în regiune pentru a spera ca vocea sa să fie auzită pe fondul confruntării continue dintre Israel și Hamas. Deocamdată, orice mediere – dacă există vreo șansă – între părțile în conflict din Fâșia Gaza va veni din țările regionale”

Pierre Vimont

”Pe măsură ce se desfășoară aceste evenimente dramatice, unde se află Europa?”

Această situație, avertizează cercetătorul, este insolubilă și riscă să ducă la extinderea conflictului la granițele de sud ale Libanului, acolo unde mișcarea Hezbollah ar putea deschide un al doilea front în semn de solidaritate cu Hamas.

Violența poate izbucni și în Cisiordania, mai scrie Pierre Vimont, unde cei mai radicali coloniști israelieni au adus deja regiunea la un nivel de tensiune fără precedent.

Pe măsură ce se desfășoară aceste evenimente dramatice, unde se află Europa? Ar putea juca un rol util? Pentru diplomația europeană, care în ultimii ani a dispărut treptat din geopolitica regiunii, pare să nu existe loc de inițiativă, cel puțin deocamdată.

Mai mult, confuzia manifestată în ultimele două zile cu privire la anunțul comisarului UE Olivér Várhelyi privind suspendarea totală a întregii asistențe europene acordate poporului palestinian, fără nicio distincție între Fâșia Gaza și Cisiordania, urmată de o respingere puternică din partea mai multor state membre, este un indiciu clar al diviziunilor profunde din cadrul uniunii”, încheie Pierre Vimont.ț


Citește și:

Forțele de Apărare Israeliene anunță că au DISTRUS sistemele de detectare aeriană ale grupării Hamas

Statele Unite avertizează Iranul să nu se implice în conflictul cu Israelul / Macron cere prudență privind acuzațiile la adresa Teheranului

LIVE TEXT. Război Hamas-Israel: Uniunea Europeană cere Israelului să respecte dreptul internațional

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×