Designer român, premiat de MIT pentru o mască REVOLUȚIONARĂ de protecție cu senzor de temperatură

Publicat: 30 11. 2020, 15:16
Actualizat: 30 11. 2020, 15:24

Un designer din Cluj, în vârstă de 26 de ani, este câștigătorul premiului MIT Pandemic Response Lab pentru prototipul unei măști transparente de protecție care detectează microbii și care include un senzor de temperatură.

Designerul Ciprian Burzo a creat prototipul unei măști de protecție „inteligente” care integrează senzori de temperatură și un sistem de ventilație cu filtru. Acest tip de mască se conectează la o aplicație de dispozitiv mobil pentru a verifica apropierea purtătorului de ceilalți utilizatori și pentru a determina posibilitatea infecției virale, potrivit MIT Media Lab.

Designer român, premiat de MIT pentru o mască revoluționară de protecție cu senzor de temperatură

Senzorul le permite celor din jur să vadă temperatura purtătorului, care poate intra, astfel, mai ușor în magazine și alte clădiri unde termometrizarea la intrare este obligatorie.

,,Masca socială” a lui Burzo folosește tehnologia Bluetooth ca să comunice cu smartphone-ul și avertizează purtătorul dacă microparticule sau microorganisme periculoase se află prin preajmă.

Potrivit proiectului, masca se poate construi din materiale precum policarbonat sau polipropilenă, materiale care nu produc alergii corpului uman.

„O provocare globală precum pandemia necesită soluții globale”, a declarat David Kong, director al Inițiativei de biotehnologie comunitară a MIT Media Lab și cofondator al platformei CoLab.

„Suntem încântați să folosim Response Pandemic CoLab pentru a canaliza creativitatea și inovația diferitelor comunități din întreaga lume către abordarea nenumărate provocări cu care ne confruntăm care decurg din pandemie”, a mai precizat David Kong.

Mască transparentă de protecție care detectează microbii

Ciprian Burzo a studiat design industrial la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Competiția de la MIT a fost jurizată de cinci experți în tehnologii noi și design, dar și o trupă de dans – Yuly Fuentes, cercetător la MIT, Erin Robertson – om de știință în domeniul modei, Kinjaz – o trupă de dans din Los Angeles, David Beattie, șeful diviziei de cercetare în bioprocesare la MilliporeSigma și respectiv Paul Leu, directorul laboratorului pentru materiale avansate din Pittsburgh.

Competiția a avut trei câștigători – ,,masca socială” a lui Burzo, obținerea de PET-uri din plastic de unică folosință aflat în gropile de gunoi din Africa și, respectiv, ideea de a produce măști de protecție sub forma unor eșarfe, Maskarf, cu biosenzori, filtru de cărbune și altele.