Doi angajați ai DSP Bihor, sancționați cu câte 500 de lei, pentru că au fost filmați fără mască

Publicat: 29 04. 2021, 12:29
Actualizat: 29 04. 2021, 12:30
Foto: Captura bihon.ro

Doi salariați ai Direcției de Sănătate Publică Bihor, dintre care unul medic, vor fi sancționați de conducerea instituției. Acestia au fost filmati  fără să poarte mască de protecție, deși se aflau într-o mașină de serviciu și în timpul programului de muncă.

Potrivit unui filmuleț,  mașina Direcției de Sănătate Publică aștepta, la fel ca aceea în care se afla autorul imaginilor, la un semafor pe drumul spre Beiuș, iar acesta a observat în oglinda retrovizoare că șoferul Dusterului din spate și pasagera de lângă el nu purtau mască, astfel că a coborât din propriul vehicul pentru a-i imortaliza.

„De ce nu purtați mască?”, se aude că a întrebat persoana care filma, în timp ce ocupanții Dusterului își puneau măștile pe față.Din filmare reiese că nici bărbatul care a „sesizat” nu purta mască, el fiind întrebat, de altfel, de către șoferul mașinii DSP de ce nu o are și dând replica „Pentru că nu vreau”.

Cei doi vor fi sancționați de conducere cu câte 500 de lei, scrie Bihoreanul.

Sefa Direcției de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, a confirmat că Dacia Duster aparține instituției pe care o conduce, iar cele două persoane surprinse sunt unul dintre șoferi și un medic, dr. Técsi Erika, de la compartimentul Igiena Radiațiilor, care se aflau în delegație, pentru un control în teren.

Cei doi vor fi sancționați cu amendă de până la 500 de lei

„Conform cadrului legislativ în vigoare, chiar dacă persoanele sunt vaccinate, masca trebuie purtată în continuare, inclusiv în mașina de serviciu, la fel ca la birou ori în orice alt spațiu închis. Colegii noștri vor fi sancționați cu amendă de până la 500 de lei”, a declarat directoarea DSP Bihor.

Ordinului comun 874 al Ministerului Sănătății și 81 al Ministerului de Interne, din 2020 prevede că  „masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în aceste spații”. Prezența în mașina de serviciu este considerată prezență la locul de muncă.