Dr. Carmen Dorobăț, despre restricțiile privind înmormântările COVID: „Noi vom mai lupta cu această boală…”

Dr. Carmen Dorobăț, despre restricțiile privind înmormântările COVID: „Noi vom mai lupta cu această boală...”
Dr. Carmen Dorobăț / Foto: Facebook
Publicat: 09/04/2021, 06:26

Carmen Dorobăț, medic primar infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a vorbit, joi seară, despre regulile privind înmormântările COVID-19, adoptate în urmă cu un an și modul în care acestea ar putea fi adaptate din mers, pentru ca evenimentele să se desfășoare conform tradiției.

Carmen Dorobăț a explicat ce presupune îmbălsămarea pentru cei morți de COVID.

„A nu se îmbălsăma înseamnă că rapid se manipulează cadavrul respectiv, fără niciun fel de pregătire și deci implicit fără a fi îmbrăcat și recunoscut. Se bagă în acei saci fără a se îmbălsăma.

Tot ceea ce înseamnă protecția de care vorbește Europa, de care vorbește globul, înseamnă că sunt îmbrăcate aceste persoane care manipulează, cu răspunderea familiei respective că dorește acest lucru la distanța corectă cu tot ce înseamnă sicriul respectiv, care este închis într-un anume fel.

Nu înțeleg din punct de vedere medical și a tot ceea ce înseamnă prevenție de ce să nu poți să duci sicriul respectiv cu persoanele în urma sicriului, cum se obișnuiește, de altfel, pe un anumit drum la o anumită biserică, în fața bisericii respective, în aer deschis cu distanța corespunzătoare, cum se stipulează pentru atâtea și atâtea alte evenimente.

„Noi vom mai lupta cu această boală”

Nu numai că ordinul este citit pe diagonală și din nefericire pare deloc și aceasta este foarte grav. Ordinul pe care noi toți la mă așteptam la patul pacienților, ar fi să fie clar, să se spună persoanele care își asumă să aibă echipamentul respectiv și sub supravegherea cadrelor medicale suficiente.

Cadre medicale am văzut nu erau suficiente, nu era suficient igiena păstrată în locul respectiv, să se poată finalizează în condiții cât se poate de civilizate.

Noi vom mai luptă cu această boală, trebuie să învățăm să ne resetăm pe prototipul unei asemenea boli din mers, încă o perioadă lungă de timp și trebuie să facem asta repede.

Că a trecut mult timp și atât s-au adunat multe și multe neînțelegeri. Acel ordin a fost dat și la început de luna aprilie 2020 când totul era întru ritm deosebit de alert dar corecturi se pot face”, a declarat medicul Carmen Dorobăţ la Antena 3.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase