Decizie de ultimă oră în privința înmormântărilor persoanelor decedate de Covid-19. Cultele religioase, la negocieri cu Ministerul Sănătății

Redactor:
Marius Olaru
Decizie de ultimă oră în privința înmormântărilor persoanelor decedate de Covid-19. Cultele religioase, la negocieri cu Ministerul Sănătății
Decizie de ultimă oră în privința înmormântărilor persoanelor decedate de Covid-19. Cultele religioase, la negocieri cu Ministerul Sănătății / Sursa FOTO: facebook.com/sfAntonColentina

Decizie de ultimă oră luată de autorități în privința înmormântărilor persoanelor decedate de Covid-19. Întâlnirea reprezentanților cultelor religioase cu șefii din Ministerul Sănătății a fost un succes. Arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă, a dat asigurări că poate avea loc o celebrare religioasă la înmormântarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2.

Mai mult, Aurel Percă a menţionat că va fi respectată „demnitatea persoanei prin îmbrăcare, cu un eventual control din partea familiei, care poate să aibă acces”.

Statul permite înmormântările cu până la 300 de persoane!

„Familiile pot să ştie că poate avea loc o celebrare religioasă. Cum s-a specificat, celebrările liturgice nu sunt adunări publice, deci este permisă o participare a credincioşilor cu respectarea regulilor de distanţare. Bineînţeles că sunt multe biserici sau capele care sunt neîncăpătoare şi în acest caz o parte (n.r. – a apropiaţilor defunctului) poate să rămână afară”, a declarat Aurel Percă la ieșirea de la întâlnirea cu reprezentanții Ministerului Sănătății.

Monseniorul Percă a adăugat că, în limita participării la adunările publice, la ceremoniile de înmormântare pot lua parte „100, 200, 300 de persoane”. Nu în ultimul rând, se dorește a fi găsită „o formă de vizitare a bolnavilor” de către preoţi la secțiile ATI, „pentru că aceştia, de obicei, spovedesc şi împărtăşesc bolnavii”.

„S-a creat o problemă dureroasă”

Înaltul ierarh romano-catolic a arătat că reprezentanţii cultelor au avut întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor, dar rezolvarea acestor probleme s-a tergiversat. „Sigur că noi am insistat în ultimul timp, pentru că am avut plângeri din partea unor credincioşi. Noi am semnalat la Secretariatul de Stat pentru Culte şi am avut câteva întâlniri, sperând că se vor reglementa repede aceste probleme. În schimb, s-au mai tergiversat. S-au invocat problemele de ordin medical care trebuiau analizate, să aibă un punct de vedere oficial. Probabil acum, la promisiunea domnului ministru, sperăm să apară această lege”, a precizat IPS Aurel Percă.

Potrivit acestuia, împiedicarea oamenilor de a aşeza sicriul celui decedat de Covid-19 în Biserică sau în capelă „depindea foarte mult de împrejurări”: „Sunt cimitire care au capele şi cimitire care nu au capele şi partea mai tristă era atunci când cel decedat era scos din spital şi era dus pe marginea mormântului. Aici s-a creat o problemă dureroasă. Dar acolo unde erau capele, s-au putut aşeza şi în faţa capelei sau în capelă, temporar, pentru o oră, două, trei, cât puteau să facă celebrarea religioasă”.

Joi, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunțat că ordinul privind modul în care vor putea fi organizate înmormântările este în lucru. „Cel târziu vineri”, acesta va fi semnat, urmând a conține toate modificările solicitate de reprezentanţii cultelor. Vlad Voiculescu a făcut aceste precizări după întâlnirea cu reprezentanţii cultelor, la sediul M.S., despre modificarea ordinului de ministru care reglementează accesul acestora la pacienţii cu Covid-19 care sunt internaţi în spital şi despre organizarea înmormântărilor.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum vor arăta noile tramvaie ale Bucureștiului. Sunt produse în România, 100 vor fi cumpărate...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Expert în vaccinuri: Vaccinarea în masă ar putea fi „un pas mic împotriva virusului și...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, despre cine va câștiga Survivor România. Anunțul surpriză ai Faimosului
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×