E incredibil ce s-ar întâmpla dacă Deșertul Sahara ar fi acoperit cu panouri solare

Publicat: 09 01. 2024, 13:36
Deșertul Sahara cu panouri solare

Deșertul Sahara cu panouri solare. E incredibil ce s-ar întâmpla dacă Deșertul Sahara ar fi acoperit cu panouri solare.

Cercetătorii chinezi au analizat impactul unui scenariu în care 50% din deșertul Sahara ar fi folosit pentru panouri solare și au descoperit că acestea ar putea avea impact asupra atmosferei.

Deșertul Sahara cu panouri solare

Impactul ar fi major asupra industriei de panouri solare din Africa de Nord, Europa de Sud, Peninsula Arabă de Sud, India, Asia de Nord și chiar Australia de Est.

Parcurile uriașe din Deșertul Sahara ar avea un impact major asupra circulației norilor și ar perturba atmosfera. S-ar resimți și impactul RSDS (surface downward shortwave radiation), suma energiei solare care „îmbracă” suprafața Pământului, în spectrul de unde scurte.

Academicienii au explicat că „fermele solare” din regiunile aride ar putea amplifica răspunsul climatic regional. „Ar exista un impact pozitiv asupra troposferei situate deasupra Africii de Nord”.

Trei scenarii luate în calcul. Cum ar putea fi afectată planeta

Cercetătorii iau în calcul trei scenarii, în care deșertul ar fi acoperit cu panouri solare, într-un procent de 5%, 20% și 50%. Simulările au fost făcute via EC-Earth, un model al Terrei, care simulează procesele fizice, chimice și biologice, care guvernează planeta noastră, la diverse praguri de complexitate.

Un scenariu în care 5% din suprafața Deșertului Sahara ar fi acoperit cu panouri solare ar avea „un impact foarte limitat” asupra regiunilor Africa de Nord și Sahel, în timp ce un scenariu de 20% ar putea avea un impact major, ajungând până în Europa de Sud și Peninsula Arabă de Sud.

Scenariul cu 50% din suprafața Deșertului Sahara acoperită cu panouri solare ar avea cel mai mare impact – cu o creștere a fracției medii anuale de nori – mai ales în India, Asia de Nord, Australia de Est, scrie pv-magazine.com.

Sursa foto: pv-magazine.com / Pixabay (caracter ilustrativ)