Macron vine în România. Preşedintele francez ar urma să se întâlnească şi cu soldaţii francezi aflaţi la baza militară de la Kogălniceanu

Publicat: 09 06. 2022, 15:40
Actualizat: 09 06. 2022, 15:44
Sursa foto: Profimedia

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, vine în România miercurea viitoare, pe 15 iunie. Acesta urmează să fie primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, au declarat pentru News.ro surse oficiale. Preşedintele francez ar urma să se întâlnească şi cu soldaţii francezi din NATO aflaţi la baza militară de la Kogălniceanu.

În luna februarie, preşedintele francez anunţa la Bruxelles că Franţa îşi accelerează desfăşurarea unor militari în România, în cadrul NATO, în urma invaziei Ucrainei de către armata rusă şi dădea asigurări în cadrul unui summit excepţional UE că Parisul va ”continua să livreze materiale militare şi susţinere populaţiei” Ucrainei.

Vizita preşedintelui francez are loc la câteva zile după Summitul Bucureşti 9, găzduit de şeful statului Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Preşedintele Republicii franceze a mai fost în România anul trecut, pe 24 august, în cadrul unui turneu european în ţările central şi est-europene din UE.

Franța, mediator de la începutul războiului ruso-ucrainean

Agenţia de presă britanică amintește că Macron a încercat să menţină dialogul cu preşedintele rus Vladimir Putin de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie. Atitudinea şefului statului francez a fost criticată în mod repetat de unii parteneri estici şi baltici din Europa, care consideră că o astfel de abordare subminează eforturile de a pune presiune pe Putin să se aşeze la masa negocierilor.

Macron a vorbit cu regularitate cu Putin de la declanşarea invaziei ruse, ca parte a eforturilor de a obţine o încetare a focului şi de a începe negocieri credibile între Kiev şi Moscova.

„Cred, şi i-am spus-o, că face o greşeală fundamentală istorică pentru poporul său, pentru el însuşi şi pentru istorie”, a declarat Macron, citat de Digi 24.

Franța, sprijin militar și financiar pentru Ucraina

Franţa a sprijinit Ucraina atât militar, cât şi financiar, dar până acum Macron nu s-a deplasat la Kiev pentru a oferi o susţinere politică simbolică, aşa cum au făcut-o alţi lideri ai UE, lucru pe care Ucraina ar dori ca preşedintele francez să-l facă. În ceea ce-l priveşte, Macron nu a exclus posibilitatea unei deplasări la Kiev.

Parisul trimite armament ofensiv Ucrainei, inclusiv tunuri Caesar din depozitele de armament franceze. Totodată, Macron a anunţat că le-a cerut fabricanţilor de armament să-şi accelereze producţia.

Macron a mai declarat şi la începutul lunii mai că, pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, pacea va trebui să fie construită fără „a umili” Rusia, afirmaţie care i-a atras critici din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.